Dalam lawatan Rumah Putih, presiden Poland dorong NATO tingkatkan perbelanjaan, seru AS untuk beri dana kepada Ukraine

(SeaPRwire) –   WASHINGTON (AP) — Presiden Andrzej Duda menggunakan lawatan rumah putih bersama saingan politiknya, Perdana Menteri Poland Donald Tusk, pada Selasa untuk mendesak sekutu NATO meningkatkan perbelanjaan pertahanan secara ketara dan menekan Washington yang terbahagi untuk memecahkan kebuntuan mengenai pembiayaan semula untuk Ukraine pada masa kritikal dalam peperangan di Eropah.

Duda mahu ahli-ahli pakatan NATO meningkatkan perbelanjaan pertahanan mereka kepada 3% KDNK mereka kerana meletakkan ekonomi sendiri dalam keadaan peperangan dan terus dengan rancangan untuk menakluk Ukraine. Poland sudah menyediakan 4% hasil ekonomi sendiri untuk pertahanan, ganda sasaran semasa 2% untuk negara-negara NATO.

Beliau membuat panggilan itu ketika beliau dan Tusk melawat Washington untuk menandakan ulang tahun ke-25 negara mereka menyertai pakatan tentera lintas Atlantik beranggotakan 32 negara itu. Ia merupakan langkah bersejarah ke Barat selepas melepaskan diri dari pengaruh Moscow selepas dekad pemerintahan komunis.

“Agresi Rusia terhadap Ukraine benar-benar menunjukkan bahawa Amerika Syarikat adalah dan harus kekal sebagai pemimpin keselamatan,” kata Duda. “Tetapi sekutu lain perlu mengambil lebih tanggungjawab untuk keselamatan pakatan secara keseluruhannya. Dua peratus adalah baik 10 tahun lalu. Kini 3% diperlukan berikutan peperangan penuh skala dilancarkan oleh Rusia tepat di seberang sempadan timur NATO.”

Biden menyifatkan komitmen AS kepada Poland tidak dapat diganggu gugat dan kagum dengan perbelanjaan pertahanan Poland sekarang dan mengucapkan terima kasih kepada pemimpin itu kerana menampung ratusan ribu pelarian Ukraine selepas Rusia melancarkan serangan Februari 2022. Tetapi beliau tidak langsung menangani panggilan Duda untuk ahli-ahli NATO meningkatkan perbelanjaan.

“Apabila kita berdiri bersama, tiada kuasa di muka bumi lebih kuat,” kata Biden, mengingati perkataan Setiausaha Negara Madeleine Albright semasa penyertaan Poland ke dalam pakatan itu. “Saya percaya pada masa itu dan saya percaya sekarang. Dan kita lihat dengan tentera Poland dan Amerika berkhidmat bersebelahan di bawah NATO di barisan timur, termasuk di Poland.”

Pegawai pentadbiran Biden, bagaimanapun, mencadangkan sebelum mesyuarat bahawa panggilan Duda untuk meningkatkan sasaran perbelanjaan pertahanan untuk negara-negara NATO mungkin, sekurang-kurangnya untuk masa kini, terlalu ambisius.

“Saya fikir langkah pertama adalah mendapatkan setiap negara memenuhi ambang 2% dan kita telah melihat peningkatan itu,” kata jurucakap Kementerian Luar Negeri Matthew Miller. “Tetapi saya fikir itulah langkah pertama sebelum kita memulakan perbualan mengenai cadangan tambahan.”

Lawatan itu juga datang ketika berlakunya kebuntuan di Washington antara Biden, seorang Demokrat, dan Ahli Kongres Republikan mengenai pembiayaan Ukraine. Ahli Kongres Republikan telah menghalang pakej berbilion $118 bipartisan yang merangkumi $60 bilion pembiayaan untuk Ukraine, serta dana untuk Israel, Taiwan dan keselamatan sempadan AS.

Pentagon mengumumkan Selasa ia akan menghantar senjata bernilai kira-kira $300 juta kepada Ukraine selepas mencari simpanan dalam kontraknya. Ini merupakan pakej keselamatan pertama yang diumumkan oleh pentadbiran Biden untuk Ukraine sejak Disember lalu apabila ia mengakui sudah tiada dana pemulihan.

Biden berkata pembiayaan itu tidak cukup jauh, dan merujuk sejarah Poland sendiri untuk menghujahkan pembiayaan lebih lanjut.

“Kita perlu bertindak sebelum benar-benar terlambat,” kata Biden. “Kerana seperti yang diingati oleh Poland, Rusia tidak akan berhenti di Ukraine. Putin akan terus maju, meletakkan Eropah, Amerika Syarikat dan seluruh dunia bebas dalam bahaya.”

Duda bertemu dengan ahli Kongres AS di Capitol Hill Selasa sebelum mesyuarat Rumah Putih dan menawarkan amaran tegas: Jika AS tidak menghantar bantuan tentera untuk menghentikan kemaraan Rusia, Poland akan berada di garis hadapan konflik yang melibatkan tentera Eropah dan Amerika.

“Sokongan kewangan untuk Ukraine adalah murah jika anda mengambil kira apa bentuk sokongan lain yang diperlukan jika berlaku perang dan serangan ke atas negara-negara NATO,” kata Duda.

Tusk selepas mesyuarat Rumah Putih menyeru Speaker Dewan Perwakilan Republikan Mike Johnson meluluskan pembiayaan untuk Ukraine, dengan memberi amaran bahawa ketidakbertindakan boleh “mengorbankan ribuan nyawa manusia di Ukraine.”

“Ini bukan beberapa perbalahan politik yang hanya bermakna di sini, di pentas politik Amerika,” kata Tusk.

Biden memaklumkan kepada pemimpin itu bahawa AS merancang untuk terus dengan pinjaman pembiayaan tentera asing yang akan membantu Poland membeli 96 helikopter Apache. Jabatan Negara meluluskan jualan itu tahun lalu.

Lawatan itu menawarkan Biden peluang lagi untuk mempamerkan bagaimana pandangannya terhadap NATO berbeza dengan calon kemungkinan Presiden Republikan 2024, Donald Trump.

Trump pernah berkata ketika beliau menjadi presiden, beliau memberi amaran kepada sekutu NATO bahawa beliau “akan menggalakkan” Rusia “untuk berbuat apa sahaja” kepada negara-negara yang “lewat membayar” sasaran perbelanjaan pertahanan pakatan itu. Setiausaha Akhbar

Ketakutan semakin meningkat di seluruh Eropah mengenai nasib Ukraine kerana bekalan peluruannya semakin menipis dan kerana Rusia membuat kemajuan di medan perang di Ukraine, menggagalkan prestasi tentera lemahnya pada awal peperangan dilancarkan Februari 2022.

Tusk berkata walaupun berlaku perpecahan politik di Poland, negara itu bersatu dalam isu-isu keselamatan, Rusia dan Ukraine dan beliau mengharapkan yang sama untuk sekutu lain.

“Apabila kami orang Poland memulakan perjalanan ke Barat, Paus John Paul II berkata tidak boleh ada Eropah yang adil tanpa Poland merdeka,” kata Tusk. “Dan hari ini, saya ingin katakan tidak boleh ada Eropah selamat tanpa Poland yang kuat. Dan tentu saja saya juga ingin katakan tidak boleh ada Eropah yang adil tanpa Ukraine merdeka dan bebas.”

Ini kali pertama dalam suku abad untuk presiden dan perdana menteri Poland berada di Washington pada masa yang sama dan kali pertama bagi kedua-dua pemimpin diberi sambutan di Rumah Putih pada masa yang sama, menurut media Poland. Isyarat oleh musuh politik yang pahit itu dianggap secara meluas sebagai pengakuan terhadap seriusnya zaman sejarah ini, dengan kekuatan Rusia berkembang manakala Ukraine merosot.

Duda, bersekutu dengan parti konservatif kebangsaan yang hilang kuasa tahun lalu, menggunakan kuasanya untuk menangguhkan peralihan kepada kerajaan baharu di bawah Tusk selama berminggu-minggu.

Tusk memenangi kuasa selepas berjanji memulihkan norma demokrasi yang merosot di bawah kerajaan terdahulu dan Poland telah dipuji ramai di Eropah sebagai salah satu tempat di mana autoritarianisme berkembang dapat dibalikkan dalam masa terkini.

“Tidak kira siapa yang menang pilihan raya di negara kami, kami menangani tanggungjawab kami dengan serius, lebih daripada sesiapa di Eropah,” kata Tusk.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.