COVID-19: Indonesia sekat semua kemasukan dan transit warga asing

Kerajaan Indonesia juga kata beliau akan memperketatkan pemeriksaan kesihatan ke atas warga Indonesia yang kembali ke negara tersebut. – Gambar hiasan

JAKARTA: Indonesia memutuskan untuk menyekat kemasukan dan transit warga asing ke negara tersebut bagi mengelakkan penyebaran wabak COVID-19.

Menteri Luar Indonesia, Retno Marsudi berkata warga asing yang mempunyai kebenaran untuk tinggal dan lawatan diplomatik dikecualikan dari larangan tersebut.

"Kerajaan berhasrat untuk mengeluarkan larangan tersebut pada Selasa, 31 Mac," katanya.

Selain larangan tersebut, kerajaan Indonesia juga kata Retno, akan memperketatkan pemeriksaan kesihatan ke atas warga Indonesia yang kembali ke negara tersebut.

Pada Isnin, Presiden Indonesia Joko Widodo memberitahu hasrat beliau untuk mengenakan sekatan yang lebih ketat pergerakan antara daerah dan juga untuk melaksanakan penarakan sosial yang lebih luas untuk mengekang penyebaran COVID-19.

Sehingga 30 Mac, Indonesia mencatatkan 122 kematian dan 1,414 kes positif COVID-19.

Jakarta yang memiliki 10 juta penduduk mencatatkan jumlah kematian Covid-19 yang paling tinggi di Indonesia dengan 74 orang, diikuti oleh Jawa Barat di mana 20 orang meninggal dunia.