Bekas pegawai risikan kanan dijatuhkan hukum 14 tahun atas kesalahan membocorkan rahsia Kanada

(SeaPRwire) –   Hakim Rabu menjatuhkan hukuman 14 tahun penjara kepada bekas pegawai perisikan kanan pasukan polis kebangsaan kerana melanggar undang-undang rahsia negara.

Cameron Ortis memimpin kumpulan Penyelidikan Operasi Royal Canadian Mounted Police, yang mengumpul maklumat sulit tentang penjenayah siber, sel-sel pengganas dan .

Hakim Mahkamah Tinggi Ontario Robert Maranger mengatakan Rabu bahawa Ortis akan diberi kredit masa yang dihabiskan dalam tahanan, dan kini beliau perlu menjalani hukuman selama tujuh tahun dan 155 hari lagi.

Juri November lalu mengisytiharkan Ortis, 51, bersalah tiga tuduhan melanggar Akta Maklumat Keselamatan dan satu tuduhan cuba berbuat demikian. Mereka juga mendapati beliau bersalah atas tuduhan melanggar amanah dan penggunaan komputer secara curang.

Ortis telah menafikan semua tuduhan termasuk melanggar undang-undang dengan mendedahkan maklumat sulit kepada tiga individu pada tahun 2015 dan cuba berbuat demikian dalam satu kes keempat.

Pendakwaan mendakwa Ortis tidak mempunyai kuasa untuk mendedahkan maklumat sulit dan beliau tidak berbuat demikian sebagai sebahagian daripada operasi rahsia yang disahkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.