Bandar Jepun dalam keadaan berjaga-jaga selepas kucing terjatuh ke dalam tangki bahan kimia beracun, melarikan diri

(SeaPRwire) –   Sebuah bandar di Jepun berada dalam keadaan berjaga-jaga selepas seekor kucing terjatuh ke dalam tangki bahan kimia beracun dan melarikan diri.

Pegawai-pegawai di Fukuyama telah memberi amaran kepada orang awam supaya menjauhkan diri daripada kucing itu, yang dilaporkan telah masuk ke dalam kilang pelapis logam dan terjatuh ke dalam tangki yang penuh dengan kromium heksavalen.

Menurut laporan media Jepun, Asahi Shimbun, seorang pekerja di Kilang Pelapisan Nomura Fukuyama pada Isnin telah mendapati jejak kaki berwarna kuning kecoklatan yang mengarah keluar dari tangki itu. Rakaman kamera keselamatan menunjukkan seekor kucing keluar dari kilang pada malam sebelumnya dan meninggalkan jejak di belakangnya.

Sehelai kain telah diletakkan di atas tangki berketinggian 11 kaki itu, tetapi bahagian daripadanya telah terbalik, lapor Asahi Shimbun. Pada masa itu, tangki itu diisi kira-kira 70% dengan larutan pelapis.

Kromium heksavalen adalah bahan kimia yang sangat asid dan karsinogenik yang biasanya digunakan dalam pelapisan elektro, pengeluaran keluli tahan karat, penyamakan kulit, pembuatan tekstil dan pemuliharaan kayu. Pendedahan kepada sebatian itu telah menunjukkan menyebabkan kanser paru-paru dalam manusia apabila dihidu, menurut Institut Kesihatan Alam Sekitar Kebangsaan.

Kesan kesihatan buruk lain daripada pendedahan kepada kromium heksavalen termasuk kanser hidung dan sinus, kerosakan hati dan buah pinggang, iritasi hidung dan kulit serta ulserasi dan iritasi mata dan kerosakan.

Kromium heksavalen menjadi terkenal melalui filem biopik 2000 “Erin Brokovich”, yang dibintangi Julia Roberts sebagai watak judul, seorang penolong undang-undang yang membawa kejatuhan syarikat utiliti yang dituduh mencemar bekalan air di Hinkley, California.

Pekerja di kilang itu dikehendaki memakai topeng dan menggunakan sarung tangan getah apabila bekerja dengan bahan kimia berbahaya itu, lapor Asahi Shimbun.

“Kami segera memberitahu polis, bandar Fukuyama dan jiran berhampiran kilang kami,” kata wakil Nomura Pelapis kepada AFP.

“Insiden ini membangunkan kami kepada keperluan untuk mengambil langkah-langkah mencegah kucing daripada masuk, yang merupakan sesuatu yang tidak pernah kami perkirakan sebelum ini,” katanya.

Pihak berkuasa alam sekitar di Fukuyama menyatakan haiwan itu kemungkinan besar sudah mati tetapi memperingatkan penduduk untuk mengelakkan sebarang kucing yang kelihatan luar biasa. “Sila jangan sentuh dan hubungi bandar atau polis,” kata pihak berkuasa menurut media Jepun.

Pengguna media sosial menyatakan kemarahan terhadap insiden itu dan menuduh kilang gagal mengambil langkah berjaga-jaga yang sewajarnya untuk mencegah kucing daripada mendapat kerosakan, lapor South China Morning Post.

Satu mesej yang diletakkan di laman web berita NTV menuntut permintaan maaf daripada syarikat, pampasan untuk pemilik kucing dan meminta kerajaan menarik balik lesen Nomura Pelapis untuk mengendalikan bahan kimia berbahaya, menurut laporan itu.

Yang lain menyatakan kesukaran mengekang seekor kucing daripada berkelana ke tempat yang tidak sepatutnya dan mendesak pemilik haiwan peliharaan berjaga-jaga untuk mengekalkan haiwan mereka di dalam.

Satu pengguna berlawak, “Ia mungkin telah berubah menjadi kucing aloi super.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.