AS mengulangi usaha untuk mengekalkan kedudukan di Niger sementara junta merancang untuk menghalau keluar tentera

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat sedang cuba untuk mencipta perjanjian tentera baru dengan Niger yang akan membolehkannya kekal di negara itu, beberapa minggu selepas junta berkata kehadirannya tidak lagi dibenarkan, dua pegawai Barat memberitahu Jumaat.

Pegawai-pegawai itu, yang berbual atas syarat anonimiti kerana sensitiviti situasi itu, berkata Washington sedang aktif bekerja pada pilihan untuk perjanjian yang disemak yang bertujuan untuk mengekalkan kedudukannya di negara itu.

Niger memainkan peranan pusat dalam operasi tentera AS di rantau Sahel Afrika, Washington bimbang tentang penyebaran keganasan jihadis di mana kumpulan tempatan telah mengaku taat setia kepada al-Qaida dan kumpulan Negara Islam. Niger merupakan rumah kepada pangkalan udara AS yang besar, di bandar Agadez, kira-kira 550 batu dari ibu negara Niamey, menggunakannya untuk penerbangan pengawasan berawak dan tanpa awak dan operasi lain. AS juga telah melabur beratus-ratus juta dolar untuk melatih tentera Niger sejak memulakan operasinya di sana pada tahun 2013.

Tetapi hubungan telah merenggang antara Niger dan negara-negara Barat sejak tentera memberontak menggulingkan presiden yang dipilih secara demokratik negara itu pada bulan Julai. Junta Niger sejak itu telah memberitahu pasukan Perancis untuk meninggalkan dan beralih ke Rusia untuk keselamatan. Pada awal bulan ini, jurulatih tentera Rusia tiba untuk memperkukuh pertahanan udara negara itu dan dengan peralatan Rusia untuk melatih orang Niger untuk menggunakan.

Keputusan untuk menyemak perjanjian itu dilihat oleh salah seorang pegawai dalam kabel dalaman untuk pegawai Jabatan Negara. Ia tidak merangkumi terma apa syaratnya dan masih tidak jelas jika junta akan menerimanya.

Pada bulan Oktober, Washington secara rasmi menetapkan rampasan kuasa tentera itu sebagai rampasan kuasa, yang memicu undang-undang AS yang membatasi sokongan tentera dan bantuan yang boleh diberikan kepada Niger. Pada bulan Mac, delegasi AS bepergian ke Niger untuk mengadakan perbincangan di peringkat kanan untuk mengkaji sama ada ia mungkin untuk mencapai persetujuan yang menghormati kebimbangan kedua-dua pihak, kata pegawai.

“Kami berhubung dengan pihak berkuasa peralihan dan sedang membincangkan langkah seterusnya. (Junta) telah menyatakan bahawa mereka mahu model yang berbeza untuk apa yang kerjasama tentera AS dengan Niger kelihatan ke hadapan. Apa kerjasama itu, masih dalam perbincangan,” kata pegawai itu.

Perjanjian yang disemak akan bertujuan untuk mencari formula yang menangani kepentingan dan kebimbangan masing-masing, kerana mengekalkan kehadiran AS di negara itu adalah penting untuk memastikan keselamatan tentera, kata salah seorang pegawai. Apa yang dipertaruhkan lebih daripada operasi penentangan keganasan, kata pegawai itu. Tanpa kehadiran tentera AS akan menjadi lebih sukar untuk melindungi dan mengevakuasi kakitangan tentera dan diplomatik di rantau jika berlaku sebarang jenis peningkatan.

Dasar yang paling bijak adalah bagi Amerika Syarikat untuk menarik diri, tetapi ia rumit kerana infrastruktur tentera dan perisikan yang meluas yang AS telah pelaburkan di negara itu, kata Hannah Rae Armstrong, seorang perunding kanan tentang keamanan dan keselamatan Sahel.

“Ia meletakkan AS dalam kedudukan yang sangat buruk kerana sukar untuk berpaling daripada,” katanya. Jika AS kekal, ia harus mencari mod baru penglibatan yang berpisah daripada model kerjasama penentangan keganasan dekad lalu yang gagal, dan terus menekan negara-negara lain di rantau Sahel tentang pelanggaran hak asasi manusia dan ketelusan, katanya.

Insa Garba Saidou, seorang aktivis tempatan yang membantu pentadbir tentera Niger dengan komunikasi mereka, tidak dapat mengesahkan bahawa Niger sedang menyemak perjanjian tentera tetapi berkata terdapat perbincangan panjang dengan AS dan bahawa Niger terbuka untuk bekerjasama dengan negara-negara lain.

“Kepentingan rakyat Niger dan harus dipertahankan dan saya fikir ini logik, katanya. “Hubungan antara kedua-dua negara mesti adil dan kedua-dua negara mesti saling menghormati.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.