4 dijatuhi hukuman mati kerana pembunuhan ahli politik Tunisia pada 2013

(SeaPRwire) –   Sebuah mahkamah menjatuhkan hukuman mati ke atas empat orang dan hukuman penjara seumur hidup ke atas dua orang atas tuduhan yang berkaitan dengan pembunuhan seorang politikus sayap kiri Tunisia, kata seorang jaksa awam Rabu.

Chokri Belaid, pemimpin berusia 48 tahun daripada gabungan Barisan Rakyat, ditembak di dalam keretanya di luar rumahnya di Tunis pada Februari 2013. Pembunuhan itu, yang pertama dalam dekad-dekad di negara itu, memicu protes besar-besaran dan membantu membawa kepada peletakan jawatan perdana menteri ketika itu.

Kes itu dibuka semula bulan lalu selepas bekas hakim penyiasat ditahan atas syak wasangka menyembunyikan beberapa fail. Hukuman Rabu ini datang selepas berjam-jam penangguhan malam dan perbincangan panjang disebabkan “kekompleksan kes sangat runcing ini,” kata Mohamed Jmour, ahli jawatankuasa pembelaan Belaid.

Sebelum kematiannya, Belaid telah mendapat pengikut untuk kritikannya yang kuat terhadap Ennahda, parti yang bangkit ke kuasa selepas Presiden Zine El Abidine Ben Ali menjadi diktator pertama digulingkan dalam kebangkitan Arab 2011. Penyokongnya menyalahkan parti itu kerana mengambil pendekatan yang terlalu mengalah terhadap ekstrimis selepas pembunuhan itu.

Pemimpin Ennahda mengklasifikasikan Ansar al-Sharia sebagai kumpulan pengganas selepas pembunuhan seorang politikus sayap kiri yang lain, Mohammed Brahmi, kemudian tahun itu. Penegakan undang-undang membunuh beberapa ahli didakwa kumpulan itu disyaki terlibat dalam kematian Belaid.

Beberapa ahli Ansar al Sharia dijatuhi hukuman, termasuk Mohamed Aouadi, ketua sayap tentera kumpulan itu; Mohamed Khiari, ketua sayap pengawasan medan dan maklumatnya.

Pembunuhan itu dan ketidaktentuan seterusnya menimbulkan ujian untuk Tunisia ketika negara itu berusaha beralih dari diktator ke demokrasi.

Seramai dua puluh empat defendan akhirnya didakwa dalam kes berlapis tahun yang mengambil masa bertahun-tahun untuk disiasat dan dibawa ke mahkamah. Seorang meninggal dunia di penjara. Daripada 23 defendan yang dijatuhi hukuman Rabu, lima dibebaskan manakala yang lain menerima hukuman berjangka dua hingga 120 tahun.

Aymen Chtiba, timbalan jaksa di unit mahkamah keganasan, berkata penolakan itu berkaitan dengan persamaan hukuman yang sebelum ini dikenakan terhadap beberapa defendan dalam kes lain.

Abdelmajid Belaid, abang Chokri Belaid memanggil keputusan itu “langkah positif” dan berkata penyokong masih menanti perbicaraan mereka yang disyaki merancang pembunuhan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.