Lilium Memulakan Pembinaan Kemudahan Ujian Kelulusan untuk Lilium Jet dengan SEGULA Technologies

  • Fasiliti ujian termaju akan menjadi tonggak program pensijilan Lilium Jet
  • Terletak di ibu pejabat Lilium berhampiran Munich (Jerman), tapak seluas 26,000 kaki persegi (2400m2) akan digunakan untuk menyimulasikan penerbangan, untuk pengujian integrasi sistem dan untuk mengesahkan prestasi pesawat melalui pelbagai profil penerbangan
  • Direka bersama kumpulan kejuruteraan global SEGULA Technologies, fasiliti dijangka beroperasi pada akhir musim panas 2024

(SeaPRwire) –   MUNICH, Jerman, 16 Mei 2024 — Lilium N.V. (NASDAQ: LILM), pembangun jet eletrik pertama untuk lepas landas dan mendarat menegak (“eVTOL”) dan pelopor serantau dalam Mobiliti Udara Serantau (RAM), hari ini mengumumkan ia telah memulakan pembinaan fasiliti ujian maju untuk pengujian integrasi dan pensijilan Lilium Jet. Direka bersama kumpulan kejuruteraan global SEGULA Technologies dan terletak di ibu pejabat Lilium berhampiran Munich, Jerman, fasiliti canggih ini dijangka beroperasi pada akhir musim panas 2024.

Tapak ujian akan menampung pesawat lengkap yang sepenuhnya berintegrasi dan digunakan untuk menguji avionik, kawalan terbang, sistem penggerak dan sistem kuasa elektrik Lilium Jet. Sebagai sebahagian daripada kempen pensijilan Lilium Jet, fasiliti akan digunakan untuk mensimulasikan penerbangan dan mengesahkan prestasi pesawat melalui pelbagai profil penerbangan.

Bersebelahan pembinaan pesawat Lilium Jet pertama, yang bermula pada akhir 2023, pembinaan tapak ujian mewakili langkah penting berikutnya dalam perjalanan Lilium ke arah penerbangan terbang pertama oleh juruterbang, dijangka pada akhir tahun ini, dan pensijilan jenis Lilium Jet. Sebagai pemegang Kelulusan Organisasi Rekaan EASA, Lilium layak untuk menjalankan kesesuaian ujian artikel ujian dan pengujian untuk menunjukkan pematuhan terhadap asas pensijilan yang berkenaan.

Meliputi kawasan keseluruhan 26,000 kaki persegi (2400 m2), fasiliti ujian akan terdiri daripada rangka pemasangan pesawat untuk bebanan dan momen pesawat, sistem pengurusan aliran udara untuk membolehkan keadaan penerbangan yang mewakili, dan peralatan mengecas dan penyejukan untuk bateri pesawat.

Untuk kepakaran canggihnya dalam rig ujian, perhitungan, simulasi, dan pendekatan multidisplin yang menyeluruh, SEGULA Technologies dipilih oleh Lilium sebagai rakan untuk reka bentuk fasiliti ujian.

Stephen Vellacott, Ketua Pegawai Teknologi Lilium, berkata: “Fasiliti ujian akan menjadi tonggak program pensijilan Lilium Jet, membolehkan kami menguji pelbagai misi penerbangan serta senario kegagalan dalam persekitaran terkawal di darat. Bersebelahan demonstrasi penerbangan, pengujian berdasarkan tanah akan memainkan peranan penting dalam perjalanan ke arah pensijilan Lilium Jet. Kami gembira mempunyai rakan seperti SEGULA Technologies yang berpengalaman dan boleh dipercayai untuk reka bentuk rig ujian dan menghargai pendekatan multidisiplin pasukan.

Ulrich Weide, Ketua Pembangunan Perniagaan dalam Jabatan Penerbangan di SEGULA Technologies, berkomen: “Sebagai jurutera, ia merupakan pengalaman hebat terlibat dalam projek ini terutamanya, kerana ia mewakili langkah selanjutnya dalam mengurangkan industri penerbangan. Kedua, kami telah menyusun pasukan pakar antarabangsa yang bersemangat, yang sangat menyeronokkan dan menggalakkan persekitaran pembelajaran yang kaya. Bersama, kami tidak hanya membina pesawat; kami membuka masa depan penerbangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.