ASLAN Pharmaceuticals Menyediakan Kajian Semula Kajian TREK-DX dan Menghuraikan Potensi Eblasakimab dalam Pesakit Dermatitis Atopik yang Telah Menerima Rawatan Dupilumab

  • TREK-DX, ujian rawak, buta ganda, dikawal placebo yang pertama akan dijalankan dalam populasi pesakit dermatitis atopik (dupilumab-experienced) telah mula merekrut pesakit di AS di bawah protokol terkemas; lokasi baru Eropah dijangka dibuka pada separuh pertama 2024
  • Dalam kajian awal data buta daripada 22 pesakit yang dirawat setakat ini, 45% (10/22) pesakit melihat pengurangan sekurang-kurangnya 90% dalam skor EASI mereka (EASI-90) dan 50% (11/22) pesakit mencapai skor vIGA 0 atau 1 (kulit jelas atau hampir jelas) selepas 16 minggu. Data utama yang tidak dibuta daripada set data penuh dijangka pada akhir 2024
  • Data terjemahan menunjukkan kesan berbeza menargetkan IL-13R berbanding IL-4R, menunjukkan eblasakimab mempunyai potensi untuk berkesan dalam pesakit DA yang tidak mencapai tindak balas memadai kepada dupilumab, populasi pesakit yang signifikan dan kurang terlayani dengan sedikit pilihan rawatan yang selamat dan jangka panjang

(SeaPRwire) –   SAN MATEO, California dan SINGAPURA, 11 Mac 2024 — ASLAN Pharmaceuticals Ltd. (Nasdaq: ASLN), syarikat biofarma seutama klinikal, memberi tumpuan imunologi yang membangunkan rawatan inovatif untuk mengubah kehidupan pesakit, hari ini mengumumkan bahawa ia telah mula merekrut pesakit di AS di bawah protokol dikemas dalam ujian TREK-DX sedang, mengkaji eblasakimab dalam pesakit DA dupilumab-experienced dengan sederhana hingga teruk.

TREK-DX adalah ujian rawak, buta ganda, dikawal placebo yang pertama akan dijalankan dalam pesakit DA yang sebelum ini dirawat dengan dupilumab, pasaran dianggarkan akan mencapai $10 bilion menjelang 20291. Berdasarkan penemuan daripada kajian TREK-AD yang menyoroti perubahan populasi pesakit DA di AS, kriteria sertaan TREK-DX telah diperketat untuk merekrut pesakit dengan skor Eczema Area and Severity Index (EASI) asas sekurang-kurangnya 18, berbanding 16. Berseiring dengan ini, pengesahan pemeriksa bebas skor EASI asas juga telah dilaksanakan. Lokasi AS kini merekrut pesakit mengikut kriteria terkemas dan lokasi tambahan di Eropah dijangka dibuka pada separuh pertama 2024.

TREK-DX akan merekrut kira-kira 75 pesakit yang telah menghentikan rawatan dupilumab untuk sebarang sebab, termasuk kawalan DA yang tidak memuaskan, kehilangan akses atau kejadian tidak diingini, dan merawat mereka dengan sama ada 400mg eblasakimab atau plasebo sekali seminggu selama 16 minggu. Pada masa potongan data awal kajian data buta daripada 22 pesakit yang direkrut di bawah kriteria sertaan asal, yang dirawat secara rawak 2: 1 aktif kepada plasebo, 17 pesakit menyiapkan tempoh rawatan 16 minggu dan 5 pesakit menghentikan sebelum menyiapkan tempoh 16 minggu. Pada 16 minggu atau lawatan terakhir, skor EASI berkurangan sekurang-kurangnya 90% (EASI-90) dalam 10 pesakit, atau 45%, dan 11 pesakit, atau 50%, mencapai skor Investigator Global Assessment (vIGA) yang disahkan 0 atau 1 (kulit jelas atau hampir jelas). Daripada 9 pesakit yang sebelum ini menunjukkan tindak balas tidak memuaskan kepada dupilumab, 5 pesakit (56%) mencapai EASI-90 dan 5 pesakit (56%) mencapai skor vIGA 0 atau 1. Rawatan telah ditoleransi dengan baik setakat ini dan tiada isyarat keselamatan baru dikenal pasti. Tidak ada laporan konjunktivitis dan tiada laporan tindak balas di tapak suntikan. Data utama yang tidak dibuta daripada set data penuh dijangka pada akhir 2024.

“63% pesakit dupilumab gagal mencapai kulit jelas atau hampir jelas (skor IGA 0 atau 1) selepas 16 minggu2, dan sekitar separuh daripada pesakit yang berjaya mencapai tindak balas ini tidak dapat mengekalkannya selepas 36 minggu berikutnya3, jadi terdapat keperluan yang signifikan untuk terapi biologik tambahan yang boleh menyediakan pilihan rawatan jangka panjang yang selamat dan berkesan bagi pesakit yang tidak mencapai tindak balas memadai kepada dupilumab. EASI-90 dan vIGA merupakan antara titik akhir yang paling ketat dalam kajian DA. Walaupun ini berdasarkan kajian awal data buta, kami galakkan untuk mengetahui peratusan pesakit dalam kajian TREK-DX yang memenuhi titik akhir ini setakat ini. Kajian pasaran kami mendapati kebanyakan pesakit DA hanya sedikit puas dengan rawatan semasa mereka. Ini, bersama-sama dengan data terjemahan yang telah kami hasilkan, menyokong peranan eblasakimab sebagai rawatan bagi pesakit ini, dan data yang kami hasilkan dalam kajian TREK-DX boleh menunjukkan bahawa, bagi banyak pesakit, eblasakimab boleh mengawal penyakit mereka walaupun di mana dupilumab tidak berjaya,” kata Dr Carl Firth, Ketua Pegawai Eksekutif, ASLAN Pharmaceuticals.

Data terjemahan menunjukkan kesan berbeza menargetkan IL-13R berbanding IL-4R, menunjukkan eblasakimab mempunyai potensi untuk berkesan walaupun dalam kes di mana dupilumab tidak berkesan
Eblasakimab menarget subunit reseptor IL-13 (IL-13R) daripada reseptor jenis 2, menghalang isyarat melalui kedua-dua interleukin 4 (IL-4) dan interleukin 13 (IL-13). Kedua-dua merupakan pemacu utama radang dalam DA, bagaimanapun, data terjemahan terkini yang diterbitkan menyoroti kelebihan menarget IL-13R oleh eblasakimab berbanding reseptor interleukin-4 (IL-4R), sasaran dupilumab, dalam sel-sel darah putih mononuklear pesakit DA4. Penindasan IL-13R mengakibatkan pengurangan sianida yang lebih cekap yang berkaitan dengan radang jenis 2 (alahan) berbanding penindasan IL-4R, serta aras sianida jenis 1 pro-radang yang lebih rendah. Data tambahan daripada kajian bertentangan antara eblasakimab dan dupilumab dalam biopsi kulit pesakit DA mengesahkan kesan berbeza menarget IL-13R berbanding IL-4R5. Dalam kajian ini, eblasakimab mengurangkan pelepasan setempat sianida pro-radang jenis 2 oleh tisu kulit dengan lebih cekap berbanding dupilumab, menunjukkan eblasakimab mempunyai potensi untuk berkesan dalam pesakit DA yang tidak mencapai tindak balas memadai kepada dupilumab.

Rujukan

  1. Decision Resources Group (2023) Atopic Dermatitis Disease Landscape and Forecast Report
  2. Thaci et al (2019) J Dermatol Sci 94(2):266-275
  3. Worm et al (2020) JAMA Derm 156(2):131-143

Mengenai TREK-DX

Ujian TREK-DX adalah ujian rawak, buta ganda, dikawal plasebo, berpusat pelbagai pusat untuk menilai keberkesanan dan keselamatan eblasakimab dalam pesakit dengan DA sederhana hingga teruk yang sebelum ini dirawat dengan dupilumab. Ujian ini akan merekrut kira-kira 75 pesakit yang telah menghentikan rawatan dupilumab untuk sebarang sebab, termasuk kawalan DA yang tidak memuaskan, kehilangan akses atau kejadian tidak diingini. Ujian ini terdiri daripada tempoh rawatan 16 minggu dan tempoh keselamatan susulan 8 minggu. Titik akhir keberkesanan utama ialah peratusan perubahan dalam Indeks Kawasan dan Kecacatan Eczema (EASI) daripada asas hingga minggu 16. Titik akhir keberkesanan sekunder utama termasuk proporsi pesakit yang mencapai skor Investigator Global Assessment (vIGA) 0 (jelas) atau 1 (hampir jelas), proporsi pesakit dengan pengurangan 75% atau lebih dalam EASI (EASI-75), proporsi pesakit yang mencapai EASI-50 dan EASI-90, dan perubahan dalam gatal puncak.

Mengenai eblasakimab

Eblasakimab adalah antibodi monoklonal potensi jenis pertama menarget subunit reseptor IL-13 daripada reseptor jenis 2, laluan penting yang menggerakkan pelbagai radang alergi. Mekanisme tindakan unik eblasakimab membolehkan sekatan spesifik reseptor jenis 2 dan mempunyai potensi untuk meningkatkan rawatan biologik semasa yang digunakan untuk merawat penyakit alergi. Dengan menghalang reseptor jenis 2, eblasakimab mencegah isyarat melalui kedua-dua interleukin 4 (IL-4) dan interleukin 13 (IL-13) – pemacu utama radang dalam DA dan radang jenis 2 yang diterajui. Keputusan positif daripada kajian Fasa 2b TREK-AD dalam DA sederhana hingga teruk menyokong potensi eblasakimab untuk menyediakan dos bulanan daripada permulaan dalam DA tanpa menjejaskan keberkesanan dan dengan profil keselamatan yang menggalakkan ditunjukkan setakat ini, dengan persiapan untuk Fasa 3 sedang berjalan. ASLAN juga sedang menyiasat eblasakimab dalam pesakit DA dupilumab-experienced sederhana hingga teruk dalam kajian Fasa 2 TREK-DX.

Mengenai ASLAN Pharmaceuticals

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

ASLAN Pharmaceuticals (Nasdaq: ASLN) adalah syarikat biofarma seutama klinikal, memberi tumpuan imunologi yang membangunkan rawatan inovatif untuk mengubah kehidupan pesakit dengan menggunakan sains untuk mengatasi masalah kesihatan yang paling mencabar.