ASLAN Pharmaceuticals Mengumumkan Data Translasi Terbaru untuk Eblasakimab pada COPD dan Menunjuk Pakar Pernapasan Terkemuka sebagai Penasihat Ilmiah

  • Data terjemahan baru dari kajian head-to-head antara eblasakimab dan dupilumab dalam model tisu paru-paru manusia COPD menunjukkan eblasakimab berprestasi lebih baik daripada dupilumab dalam meningkatkan fungsi saluran udara dan meningkatkan pengembangan saluran udara pada kepekatan yang sama
  • Pakar pernafasan terkemuka, Ramaswamy Krishnan, PhD, dan Reynold Panettieri, MD, dilantik sebagai penasihat saintifik untuk memberikan nasihat strategik tentang perbezaan eblasakimab untuk pembangunan klinikal masa depan dalam COPD di COPD

(SeaPRwire) –   SAN MATEO, California dan SINGAPURA, 6 Mac 2024 — ASLAN Pharmaceuticals Ltd. (Nasdaq: ASLN), syarikat biofarma seutama klinikal yang membangunkan rawatan inovatif untuk mengubah kehidupan pesakit dengan memberi tumpuan kepada imunologi, hari ini mengumumkan data terjemahan positif baru dari kajian head-to-head antara eblasakimab berbanding dupilumab dalam model tisu paru-paru COPD manusia yang memberikan sokongan lanjut untuk potensi eblasakimab sebagai terapi biologik untuk COPD. Selain itu, Syarikat itu mengumumkan pelantikan pakar pernafasan Dr Ramaswamy Krishnan, MS MPhil PhD, Profesor Ramai dalam Perubatan Kecemasan, Sekolah Perubatan Harvard, dan Dr Reynold Panettieri Jr, MD, Naib Canselor, Perubatan dan Sains Terjemahan, Universiti Rutgers kepada Lembaga Penasihat Saintifik ASLAN ketika ia menilai potensi penggunaan eblasakimab sebagai rawatan untuk merawat COPD selain daripada dermatitis atopik (AD).

“Setelah bekerjasama dengan pasukan ASLAN pada data terjemahan yang menarik dari kajian head-to-head eblasakimab dan dupilumab dalam tisu pesakit COPD, saya gembira untuk secara rasmi menyertai Lembaga Penasihat Saintifik untuk terus menjelajahi potensi eblasakimab dalam COPD,” kata Dr Ramaswamy Krishnan, MS MPhil PhD, Profesor Ramai dalam Perubatan Kecemasan, Sekolah Perubatan Harvard.

“Saya gembira bekerja dengan pasukan ASLAN untuk peluang menarik ini untuk menilai laluan pembangunan untuk eblasakimab dalam COPD, penyakit yang didorong oleh Jenis 2. Saya percaya terdapat peluang besar bagi biologik untuk mengubah landskap rawatan untuk keadaan kronik ini, seperti yang kita lihat dalam pengurusan penyakit pernafasan yang lain seperti asma berat. Data baru ini menunjukkan eblasakimab mempunyai potensi untuk menjadi rawatan jenis biologik terbaik untuk COPD dan saya tidak sabar untuk kerjasama kami,” kata Dr Reynold Panettieri Jr, MD, Naib Canselor, Perubatan dan Sains Terjemahan, Universiti Rutgers.

Pada November 2023, ASLAN mengumumkan data terjemahan dari tisu penderma sihat yang mencadangkan potensi eblasakimab sebagai terapi COPD untuk menghambat peradangan Jenis 2. Kajian lanjut telah dijalankan menggunakan tisu paru-paru pesakit COPD, membandingkan kepekatan yang sama bagi eblasakimab dan dupilumab. Setiap keadaan rawatan telah diuji pada sekurang-kurangnya 6 irisan paru-paru presisi. Dalam tisu pesakit COPD, eblasakimab berkesan dalam memulihkan kekakuan tindak balas terhadap cabaran dengan IL-4 dan IL-13, dan menunjukkan pengembangan saluran udara cepat yang dipacu oleh formoterol dalam saluran udara kekakuan. Formoterol ialah agen beta panjang bertindak, satu kelas ubat yang kerap digunakan oleh pesakit asma dan COPD untuk merawat penyakit mereka. Perlu dicatat, data awal ini menunjukkan eblasakimab berprestasi lebih baik daripada dupilumab pada kepekatan yang sama dalam beberapa bidang, termasuk pemulihan fungsi saluran udara selepas cabaran dengan IL-4 dan IL-13.

“Kami percaya bahawa eblasakimab mempunyai potensi untuk menjadi pilihan rawatan terkemuka ketika kami menjelajahi aplikasinya dalam penyakit lain selain AD, seperti COPD, pasaran besar yang kurang terlayani tanpa biologik yang diluluskan. Kami tidak sabar untuk bekerja dengan Drs Krishnan dan Panettieri, dan rakan kongsi potensi, untuk mempertimbangkan reka bentuk kajian Fasa 2 bukti konsep yang mungkin dalam COPD dan menjelajahi titik akhir baharu dari kajian biologik yang baru-baru ini dijalankan,” kata Dr Carl Firth, Ketua Pegawai Eksekutif, ASLAN Pharmaceuticals.

Data terjemahan lanjut tentang eblasakimab dalam COPD akan dikemukakan untuk penerbitan di kongres saintifik akan datang.

Tentang Ramaswamy Krishnan, MS MPhil PhD, Profesor Ramai dalam Perubatan Kecemasan, Sekolah Perubatan Harvard

Ramaswamy Krishnan, PhD, ialah Profesor Ramai dalam Perubatan Kecemasan di Sekolah Perubatan Harvard. Makmal beliau memberi tumpuan kepada mekanik paru-paru dan mekanotransduksi, dengan penekanan kepada bagaimana saluran udara mengecut dan meregang. Untuk tujuan ini, beliau telah mencipta satu siri teknologi untuk mengukur kontraksi sel saluran udara dan tisu, pengembangan, pemindahan daya dan transduksi daya. Teknologi ini tidak sahaja membolehkan penemuan calon ubat baharu untuk COPD dan asma di makmalnya sendiri, tetapi juga digunakan di seluruh dunia sebagai pendekatan terjemahan untuk menilai fungsi bronkoprotektif dan bronkodilator calon ubat yang sedang diteliti. Dr Krishnan menerima PhD dalam kejuruteraan mekanik dari Universiti Columbia dan menjalani penyelidikan pascadoktoral dalam fisiologi paru-paru di Harvard. Beliau telah menerbitkan lebih daripada 75 artikel, ulasan, rencana editorial dan bab, banyak dalam jurnal peer review terkemuka termasuk Nature Cell Biology dan Nature Materials.

Tentang Dr Reynold Panettieri Jr, MD Naib Canselor, Perubatan dan Sains Terjemahan, Universiti Rutgers

Reynold A Panettieri Jr, MD, ialah Pengarah Institut untuk Perubatan dan Sains Terjemahan yang pertama dan Naib Canselor untuk Perubatan dan Sains Terjemahan di Universiti Rutgers, selepas berkhidmat sebagai Pengarah Inisiatif Biologi Saluran Udara di Universiti Pennsylvania. Makmal Dr Panettieri memberi tumpuan kepada imunobiologi otot saluran udara, kesan toksin persekitaran terhadap hiperresponsif saluran udara dan pengenalpastian sasaran baharu dan platform untuk pendekatan terapi dalam asma dan COPD. Selain minat penyelidikan dan klinikalnya, Dr Panettieri berkhidmat sebagai pengerusi Kumpulan Kajian Sel, Molekul dan Imunobiologi Paru-paru NIH, dan merupakan ahli Panel Penyunting Berpengalaman NIH. Dr Panettieri mempunyai kira-kira 450 penerbitan dan menjalani latihan perubatan di Universiti Pennsylvania.

Tentang eblasakimab

Eblasakimab ialah antibodi monoklonal potensi pertama dalam kelasnya menargetkan subunit reseptor IL-13 daripada Reseptor Jenis 2, laluan utama yang menggerakkan beberapa penyakit radang alergi. Mekanisme tindakan unik eblasakimab membolehkan sekatan khusus Reseptor Jenis 2 dan mempunyai potensi untuk memperbaiki biologik semasa yang digunakan untuk merawat penyakit alergi. Dengan menghalang Reseptor Jenis 2, eblasakimab mencegah isyarat melalui interleukin 4 (IL-4) dan interleukin 13 (IL-13) – pemacu utama radang dalam AD dan COPD yang didorong oleh Jenis 2. Keputusan positif dari kajian Fasa 2b TREK-AD dalam dermatitis atopik sederhana hingga teruk menyokong potensi eblasakimab untuk menyediakan rejim dos bulanan daripada permulaan dalam AD tanpa menjejaskan keberkesanan dan dengan profil keselamatan yang menggalakkan ditunjukkan setakat ini, dengan persiapan untuk Fasa 3 sedang berjalan. ASLAN juga sedang menyiasat eblasakimab dalam pesakit AD sederhana hingga teruk yang mengalami dupilumab dalam ujian Fasa 2, TREK-DX.

Tentang ASLAN Pharmaceuticals

ASLAN Pharmaceuticals (Nasdaq: ASLN) ialah syarikat biofarma seutama klinikal yang membangunkan rawatan inovatif untuk mengubah kehidupan pesakit dengan memberi tumpuan kepada imunologi. ASLAN sedang membangunkan eblasakimab, antibodi potensi pertama dalam kelasnya menargetkan reseptor IL-13 dalam dermatitis atopik sederhana hingga teruk (AD) dengan potensi untuk memperbaiki biologik semasa yang digunakan untuk merawat penyakit alergi, dan telah melaporkan data topline positif dari kajian dos berjulat Fasa 2b dalam pesakit AD sederhana hingga teruk. ASLAN juga sedang membangunkan farudodstat, penghalang oral berdaya kuat enzim dihidroorotat dehidrogenase (DHODH) sebagai rawatan pertama dalam kelasnya yang berpotensi untuk kebotakan areata (AA) dalam ujian Fasa 2a, bukti konsep dengan pembalikan antara dijangka pada pertengahan 2024. ASLAN mempunyai pasukan di San Mateo, California, dan Singapura. Untuk maklumat tambahan sila lawati atau ikuti ASLAN di .

Kenyataan prospektif

Penerbitan ini mengandungi kenyataan prospektif mengikut maksud Akta Pembaharuan Litigasi Sekuriti Amerika Syarikat 1995. Kenyataan-kenyataan ini melibatkan risiko dan ketidakpastian yang boleh menyebabkan keputusan sebenar Syarikat berbeza secara material daripada apa yang dinyatakan atau disangka dalam kenyataan prospektif tersebut. Faktor-faktor yang boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material termasuk, tetapi tidak terhad kepada, risiko-risiko yang dinyatakan di bawah tajuk “Faktor Risiko” dalam Laporan Tahunan Syarikat pada Borang 20-F untuk tahun berakhir 31 Disember 2022, dan laporan-laporan lain yang difailkan oleh Syarikat dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat. Syarikat tidak menanggung sebarang obligasi untuk mengemas kini sebarang kenyataan prospektif untuk menggambarkan peristiwa atau pencapaian selepas tarikh ini atau untuk menggambarkan peristiwa yang tidak dijangka, kecuali seperti yang dikehendaki oleh undang-undang.

Kenyataan hadapan

Penerbitan ini mengandungi kenyataan yang tidak benar dan boleh mengelirukan. Syarikat tidak bertanggungjawab untuk sebarang kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.