Justin Sun: Pembayaran dengan stablecoin menjanjikan pertumbuhan berlipat ganda, dan industri kripto perlu berusaha keras dalam era pasca-FTX

Singapura – Pada 14 September, Justin Sun, pengasas TRON dan ahli Lembaga Penasihat Global HTX, mengambil bahagian dalam sesi panel “Ecosystem and Industry Growth: Envisioning the Decade Ahead for Crypto” di acara TOKEN2049 di Singapura pada 14 September. Beliau percaya bahawa transaksi dan pembayaran dengan stablecoin akan kekal menjadi kes penggunaan dominan dalam industri kripto dan blockchain selama dekad yang akan datang, yang dijangkakan akan berkembang seratus kali ganda. Beliau juga menyeru bahawa dunia kripto perlu berusaha keras untuk meningkatkan kejelasan dan konsensus global untuk mengembalikan kepercayaan pengguna atas beberapa siri insiden risiko yang berlarutan.

TOKEN 2049 merupakan salah satu acara utama dalam industri kripto yang menghimpunkan pengasas syarikat Web3 terkemuka di dunia, pelabur, pembangun, dan media. Pada tahun ini, acara tersebut menarik lebih dari 10,000 peserta dan lebih dari 200 pembicara untuk membincangkan pelbagai topik, termasuk landskap pengawalseliaan, kecerdasan buatan, permainan Web3, peningkatan NFT dan metaverse, kebolehskalaan, dan saling kendali .

Sun memberikan pandangan tentang masa depan industri kripto dalam sesi meja bulat. Menurut ramalan beliau, pembayaran dan transaksi dengan stablecoin akan sambung menjadi sebahagian besar kes penggunaan dalam kripto dan blockchain dalam dekad akan datang. Dengan saiz pasaran modal melebihi $50 bilion, stablecoin di TRON sekarang mencatatkan jumlah transaksi harian melebihi $12 bilion, dan angka tersebut ada peluang untuk melonjak seratus kali ganda. “Itulah sebabnya saya percaya bahawa kebanyakan orang akan mengguna stablecoin dan blockchain tanpa pengetahuan yang kompleks tentang semua butiran teknikal,” jelas Sun.

Namun, Sun juga beritahu bahawa individu dalam dunia kripto dan kewangan tradisional meragui kesahihan mereka selepas insiden FTX. Untuk memulihkan kepercayaan pengguna, industri kripto perlu “meningkatkan kejelasan dan konsensus global, dan saya percaya bahawa sangat penting untuk meningkatkan kesedaran tentang kejelasan di kalangan komuniti,” menurut Sun.

Zero-knowledge (ZK) proof telah menarik minat penyokong kripto sejak awal tahun ini, dan Sun percaya ini adalah langkah penting untuk memulihkan kepercayaan secara umum di seluruh dunia kripto. Beliau juga mengukuhkan kepentingan konsensus global, yang bermaksud persetujuan serata dunia terhadap topik-topik agenda yang sama. Beliau juga menunjukkan bahawa walaupun banyak orang mengharapkan regulasi AS pada kripto dan ETF bitcoin, pengawal selenggara sentiasa berubah telah menyebabkan negara tersebut sebagai destinasi yang kurang menarik bagi memulakan projek kripto berbanding Korea Selatan, Jepun, Singapura, Hong Kong, dan kawasan-kawasan lain yang mesra kripto.

Bincang tentang kepentingan desentralisasi, Sun komen bahawa desentralisasi bukan sekadar kerangka teknikal tetapi juga termasuk falsafah asas semua produk kripto. Teori rangkaian blok membuka pintu kepada pembangun aplikasi Web2 di seluruh dunia untuk membangun lebih lanjut dan mencipta penyelesaian inovatif yang mengembalikan kawalan data dan privasi kepada pengguna.

“Banyak infrastruktur masih perlu disediakan untuk mencapai matlamat ini,” kata Sun, “Kita memerlukan rangkaian blok yang sangat kuat sehingga ia boleh menangani puluhan juta transaksi sebagai infrastruktur utama kita.”

Diasaskan oleh Justin Sun pada tahun 2017, TRON telah berkembang menjadi salah satu rangkaian awam kripto terbesar di seluruh dunia dengan 184 juta pengguna. TRON menjadi tuan rumah bagi stablecoin bernilai $46.6 bilion dalam platform, menjadikannya yang teratas di dunia, dan bekalan TRC-20 USDT di atasnya menyumbang 52% daripada bekalan keseluruhan stablecoin USDT terbesar di dunia.