Zelenskyy menimbang untuk memecat ketua tentera Ukraine sebagai sebahagian daripada perubahan kepimpinan meluas

(SeaPRwire) –   Presiden Ukraine Zelenskyy mengatakan beliau sedang memikirkan untuk memecat pegawai tentera tertinggi negara itu sebagai sebahagian daripada perubahan kepimpinan meluas,

Zelenskyy mengesahkan dalam temubual dengan stesen televisyen Itali RAI TV yang dikeluarkan pada hari Ahad malam bahawa beliau sedang memikirkan untuk menyingkirkan Jeneral Valerii Zaluzhnyi, panglima tentera bersenjata Ukraine. Beliau berkata beliau sedang mempertimbangkan langkah itu untuk memastikan negara itu terus diketuai oleh individu-individu yang “yakin akan kemenangan” terhadap Rusia.

“Reset, permulaan baru perlu,” kata Zelenskyy. Kajian itu “bukan tentang seorang individu tetapi tentang arah kepimpinan negara.”

“Saya sedang memikirkan penggantian ini, tetapi anda tidak boleh mengatakan di sini kami menggantikan seorang individu,” kata Zelenskyy. “Apabila kita bercakap tentang ini, saya bermaksud penggantian satu siri pemimpin negara, bukan hanya dalam satu sektor seperti tentera. Jika kita mahu menang, kita semua mesti mendorong dalam arah yang sama, yakin akan kemenangan. Kita tidak boleh menjadi kecewa, biarkan senjata kita jatuh. Kita mesti mempunyai tenaga positif yang betul.”

Komentar Zelenskyy merupakan pengakuan pertamanya tentang kemungkinan pemecatan Zaluzhnyi. Potensi pemecatan jeneral itu sudah menimbulkan kekecohan di Ukraine dan menggembirakan Kremlin kerana perang itu menghampiri ulang tahun keduanya.

Zaluzhnyi sangat dihormati di kalangan anggota tentera Ukraine dan dianggap sebagai wira negara. Beliau dikreditkan dengan menghentikan kemaraan Rusia pada hari-hari awal perang dan menolak balik tentera Moscow dengan bijak.

Datuk Bandar Kyiv Vitalii Klitschko mengkritik kemungkinan pemecatan Zaluzhnyi, dengan mengatakan ia adalah kerana kepimpinan jeneral itu bahawa “banyak orang Ukraine benar-benar mempercayai pasukan bersenjata.”

“Hari ini adalah masa di mana politik mungkin mengatasi akal dan kepentingan negara,” kata Klitschko di media sosial. Datuk Bandar ibu negara Ukraine ini telah menjadi pengkritik keras Zelenskyy. Presiden pula menuduh pejabat Klitschko tidak cekap.

Masih tidak jelas siapa yang mungkin menggantikan Zaluzhnyi dan jika penggantinya akan memerintah tahap hormat yang sama daripada tentera Ukraine dan pemimpin pertahanan asing. Pemecatannya boleh mengancam moral pada masa kritikal dalam perang.

Menurut laporan media Ukraine dan Barat, Zelenskyy meminta Zaluzhnyi meletak jawatan minggu lepas, tetapi jeneral itu enggan. Zaluzhnyi belum memberikan sebarang komen awam mengenai laporan tersebut.

Ketegangan antara beliau dan presiden semakin meningkat sejak serangan balas Ukraine yang sangat dinanti, yang dilancarkan pada Jun dengan bantuan pelbagai senjata Barat, gagal menghasilkan keuntungan wilayah besar di kawasan yang diduduki Rusia, mengecewakan sekutu.

Kini Ukraine berhadapan dengan kekurangan peluru dan tenaga manusia sementara Rusia menyerang, melancarkan serangan berterusan. Empat orang terbunuh dan sekurang-kurangnya seorang cedera dalam serangan pada petang Isnin di bandar Kherson di selatan Ukraine, kata ketua pentadbiran tentera tempatan.

Keperluan untuk pengerahan meluas untuk menambah bilangan tentera Ukraine dilaporkan menjadi salah satu bidang percanggahan antara Zelenskyy dan Zaluzhnyi.

Zelenskyy mengatakan pada akhir tahun lepas bahawa beliau menolak permintaan tentera untuk mengerahkan sehingga 500,000 orang, meminta butiran lanjut mengenai bagaimana pengerahan itu akan dianjurkan dan dibiayai.

Ketegangan terbuka pertama antara Zaluzhnyi dan Zelenskyy pecah pada musim gugur apabila jeneral itu mengakui dalam temubual dengan The Economist bahawa pertempuran dengan Rusia telah berkekalan. Presiden dengan kuat menafikannya.

Sebagai balasan, Zaluzhnyi telah menerbitkan dua esei yang menggariskan pandangannya mengenai bagaimana Ukraine boleh menang perang. Dalam tulisannya, beliau menyatakan bahawa penting bagi Ukraine untuk mempunyai keunggulan udara, memanjangkan kecekapannya dalam menangani artileri musuh, membina simpanan dan meningkatkan keupayaan peperangan elektronik.

Menteri Pertahanan Belanda Kajsa Ollongren mengumumkan Isnin bahawa Belanda sedang mempersiapkan enam pesawat pejuang F-16 tambahan untuk diberikan kepada Ukraine selain 18 negara itu janjikan sebelumnya.

“Superioriti udara Ukraine sangat penting untuk menentang agresi Rusia,” kata Ollongren dalam mesej di X, bekas Twitter. Denmark juga telah menjanjikan untuk menyumbangkan 19 F-16 kepada Ukraine.

Lt. Jen. Serhii Nayev, panglima pasukan bersama tentera Ukraine, berkata Isnin bahawa negara itu dijadual menerima peluru berpandu jarak 186 hingga 310 batu bersama F-16 sebagai sebahagian daripada pakej bantuan pertahanan akan datang daripada sekutunya, menurut agensi berita Ukraine RBK-Ukraine.

Ukraine sangat memerlukan lebih bantuan Barat kerana tentera Rusia bergerak dari pelbagai arah sepanjang barisan hadapan perang 900 batu yang panjang. Ahli Republikan di Dewan Perwakilan AS sedang bergerak maju dengan pakej perbelanjaan tentera yang memberi bantuan kepada Israel tetapi meninggalkan lebih banyak bantuan untuk Ukraine. Pemecatan Zaluzhnyi boleh menimbulkan ketidakpastian lanjut di kalangan sekutu Barat.

Rusia bersukaria dengan prospek itu, dengan jurucakap Kremlin Dmitry Peskov mengatakan bahawa perbualan tentang pemecatan Zaluzhnyi mendedahkan perpecahan dalam kepimpinan Ukraine.

Akhbar Ukrainska Pravda melaporkan Isnin bahawa Zelenskyy juga sedang mempertimbangkan penyingkiran Ketua Staf Am Jeneral Serhii Shaptala.

Zaluzhnyi pada Isnin mengucapkan tahniah kepada Shaptala atas hari lahirnya dan memaparkan gambar kedua-duanya bersama di Facebook.

“Masih akan sangat sukar bagi kami, tetapi kami pasti tidak akan pernah malu,” tulis Zaluzhnyi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.