Zelenskyy memecatukan jeneral tertinggi sebagai perang dengan Rusia menghampiri ulang tahun kedua

(SeaPRwire) –   pada hari Khamis menggantikan jeneral tentera tertinggi negara di negara ini dalam perubahan tentera negara.

dilepaskan daripada jawatannya dan diucapkan terima kasih oleh Zelenskyy untuk perkhidmatannya — presiden berkata ia tidak menunjukkan prestasi yang lemah tetapi sebahagian daripada pembaharuan tentera yang lebih besar.

“Masa untuk pembaruan seperti ini kini,” kata Zelenskyy.

Zaluzhnyi, yang kekal sangat popular dengan tentera dan orang awam Ukraine, digantikan sebagai pemerintah tentera oleh Сol. Jen. Oleksandr Syrskyi.

“Reset, permulaan baru perlu,” kata Zelenskyy. Beliau mendakwa kajian itu “bukan tentang seorang individu tetapi tentang arah kepimpinan negara.”

Penukaran penjagaan berlaku hampir ulang tahun kedua — konflik yang tidak dijangka berlarutan sebegini lama kerana keupayaan tentera yang sangat berbeza memasuki peperangan.

Tempoh peperangan telah menekan tenaga manusia Ukraine dan meninggalkan bekalan pejuang yang cetek.

pada awal konflik, mendaftar dalam bilangan besar yang mengekalkan tenaga pejuang kuat. Kisah diceritakan bagaimana wanita tua pun telah mendaftar untuk latihan tentera untuk menangkis pencerobohan Rusia.

Memasuki tahun kedua konflik, Kyiv mengharapkan semula untuk musim bunga dan panas, tetapi usaha itu gagal menghasilkan keputusan yang dijangka, membawa banyak orang mempersoalkan masa depan konflik dan menentang rancangan lanjut untuk menyediakan dan menyokong Ukraine tanpa penghujung jelas untuk konflik.

Walaupun kekurangan tenaga manusia, tentera Ukraine kekal menjadi lawan yang sukar bagi pasukan penjajah Rusia — yang juga mengalami kegagalan sendiri.

Minggu lepas, Ukraine mengumumkan kemenangan besar ke atas armada Rusia dengan penerbitan video yang didakwa menunjukkan pemusnahan kapal peluru berpandu hampir $70 juta, Ivanovets. Beberapa drone mengenai kapal dan menenggelamkannya, dengan nasib anak kapal tidak diketahui.

“Akibat beberapa terusan langsung ke badan, kapal Rusia menerima kerosakan yang tidak serasi dengan pergerakan lanjut — Ivanovets condong ke buritan dan tenggelam,” kata saluran Telegram Military Informant.

‘ Peter Aitken menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.