Zelenskyy akan menghadapi ‘pertanggungjawaban’ apabila perang dengan Rusia berakhir, pakar berkata

(SeaPRwire) –   Presiden Ukraine akan menghadapi pertimbangan apabila perang dengan Rusia berakhir, menurut pakar.

“Pasti akan ada pertimbangan, pada satu masa, mungkin semasa perang – pasti selepas perang, berkaitan kegagalan untuk mempersiapkan dengan cukup,” kata Simon Shuster, wartawan kanan berpengalaman 17 tahun yang menutup Rusia dan Ukraine serta penulis buku akan datang “The Showman,” kepada Digital.

“Jenis soalan dan aduan ini sudah mula timbul dalam arena politik Ukraine dan di sekitar meja makan seluruh Ukraine,” kata Shuster. “Mengapa orang tidak diberi amaran lebih?”

Shuster menutup Ukraine dan Rusia untuk Time sebagai wartawan hal ehwal antarabangsa, memulakan laporan daripada tanahnya di Ukraine dengan pengilhakan Crimea oleh Rusia pada 2014. Dia terlibat awal dengan kempen Zelenskyy apabila dia menyedari pelawak “bermula” ini membuat gelombang dalam pilihan raya presiden Ukraine 2019.

“Saya fikir isu mereka lebih adalah tiada yang mengambil mereka dengan serius,” beliau menjelaskan, mengatakan bahawa dia tidak sukar mendapatkan masa bertemu dengan . “Mereka tidak mempunyai banyak rayuan dari penerbitan antarabangsa besar, jadi mereka sangat gembira untuk mempunyai seorang wartawan dari majalah Time datang mengetuk dan membiarkan saya di belakang tabir.”

Dalam “The Showman,” Shuster merakamkan masanya di tanah Ukraine semasa tahun pertama pencerobohan Rusia. Dia terlibat dengan kempen Zelenskyy sekali lagi, menghabiskan masa di kalangan penasihatnya dan mendapat pandangan jarang mengenai kerja dalaman salah satu rintangan yang paling terinspirasi dalam pertempuran David lawan Goliath.

Prolog buku menggambarkan Zelenskyy yang bersemangat dan berdaya saing yang menyembunyikan kebimbangannya dengan baik ketika memenangi hati pengundi dalam apa yang berakhir kemenangan tanpa pertandingan. Menjelang akhir buku, Zelenskyy kehilangan banyak percikan itu.

“Mungkin di suatu tempat, kemungkinan besar di sekitar mata, Zelenskyy muda dari litar komedia di Kryvyi Rih terus menganimasikan ciri-ciri,” tulis Shuster mengenai .

“Saya tidak dapat melihat banyak jejaknya apabila dia berjalan di lorong Dewan Perhimpunan. Gerakan awal tubuhnya pada peringkat awal kehidupannya tidak terselamatkan oleh impak pencerobohan,” beliau teruskan.

Apabila membincangkan perubahan “dramatik” Zelenskyy semasa tahun pertama perang, Shuster memberitahu Digital bahawa beberapa perkara kekal seperti yang selalu, termasuk semangat Ukraine dan keyakinan dalam intuisi – walaupun beliau menyatakan bahawa Zelenskyy sebelum pencerobohan terus merendahkan risiko sebarang tindakan ketenteraan yang sebenarnya berlaku.

“Dia sangat yakin dalam membuat keputusan dan cepat dengannya,” kata Shuster. “Dia tidak menyesali diri. Sekali dia mengambil kedudukan, dia menjalankannya, dan dia tidak mempunyai banyak kesabaran untuk orang yang kemudian menyesali atau cuba menyimpangkan dia dari keputusan.”

Secara umum, Shuster mendapati bahawa Zelenskyy menjadi “dalam banyak aspek, orang yang berbeza” selepas datang untuk “mewujudkan persona pemimpin masa perang sebagaimana dia memahami tanggungjawab” jawatannya.

“Itu merupakan tahap kekuatan, pengorbanan diri, pengambilan risiko, dan, ya, mood, atmosfera dalam pentadbirannya berubah banyak sepanjang bulan,” terang Shuster, menekankan perubahan dalam lingkaran dalaman Zelenskyy sebagai faktor penting.

Shuster menetapkan atmosfera awal penasihat Zelenskyy sebagai “kumpulan orang kacau yang mempunyai banyak mesej dan pendapat yang tercampur aduk dan bertentangan.” Kini, Zelenskyy mengelilingi dirinya dengan kumpulan “lebih tepat dan teratur” dengan ahli yang kurang tetapi kepercayaan yang lebih besar.

“Satu perangkap yang kadang-kadang jatuh kepada pemimpin ialah apabila mereka mengelilingi diri dengan lingkaran kecil penasihat yang sangat setia dan ,” beliau mendakwa. “Mereka mendengar tentang dunia melalui penasihat ini, yang seringkali mungkin takut memberi berita buruk atau tepat kepada bos.”

“Zelenskyy mempunyai cara yang sangat menarik untuk mengelak daripada perangkap itu, dan saya melihat ini secara langsung ketika bepergian bersamanya,” terus Shuster. “Dia meminta pendapat semua orang: Askar di garis hadapan, jurukamera dan jurugambar yang bepergian [dengannya], pemandu atau apa jua… dan saya, dia akan bertanya saya, ‘Simon, apa pendapat anda tentang apa yang berlaku di luar? Berikan pendapat kami.'”

Tujuannya adalah untuk menyelaraskan apa yang didengari daripada mereka di atas dengan lelaki di garis hadapan dan mengenal pasti percanggahan dan mengelakkan masalah pemencilan.

Shuster menegaskan bahawa Zelenskyy kekal sangat popular walaupun dengan , dan tiada lawan jelas telah muncul di medan politik. Shuster mencatat bahawa berikutan krisis Crimea pada 2014, beberapa parti politik yang diketuai oleh pemerintah tentera terbukti tidak berjaya dan gagal mempengaruhi “sebarang bahagian saiz elektorat yang besar.”

Kedua-dua populariti itu dan sebarang pesaing berpotensi akan bergantung secara besar kepada , dan Shuster mengesahkan kepercayaan umum bahawa Zelenskyy tidak akan menerima capitan atau sebarang syarat “diketengahkan kepadanya oleh Rusia.”

“Saya fikir satu garis merah untuknya ialah pengorbanan wilayah – memberikan tanah untuk keamanan,” kata Shuster. “Dia tidak berniat untuk melakukannya, dan kajian menunjukkan rakyat Ukraine secara konsisten tidak mahu dia melakukannya.”

“Ia sukar membayangkan syarat-syarat untuk persetujuan damai yang boleh diterima oleh kedua-duanya dan Rusia. Pendirian mereka masih sangat jauh,” tegas Shuster. “Putin telah menyatakan dengan jelas baru-baru ini bahawa matlamat perangnya tidak berubah. Dia berniat untuk memenuhi matlamat operasi tentera yang dimulakannya pada Februari 2022.”

“Jika anda menganggapnya dengan kata-katanya, bermakna menaklukkan Ukraine, jadi saya fikir tiada pihak yang mengalah, dan ini tidak memberi petanda baik untuk sebarang rundingan damai yang mungkin,” beliau menyimpulkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.