Zambia: Sekurang-kurangnya 7 penambang terbunuh, 20 lagi hilang selepas bencana lombong tembaga

(SeaPRwire) –   Satu tanah runtuh berlaku di lombong tembaga di Chingola menyebabkan sekurang-kurangnya tujuh pekerja lombong terbunuh dan puluhan lagi masih hilang.

Polis dan pihak berkuasa tempatan menyatakan bahawa kumpulan pekerja lombong, yang sedang menjalankan kerja-kerja , telah dikuburkan hidup-hidup di terowong selepas hujan lebat menyebabkan tanah runtuh pada lewat petang Khamis.

Presiden Zambia Hakainde Hichilema menyentuh tragedi itu melalui media sosial, berkata, “Kami bersedih mendengar tentang kemalangan tragis di tapak lombong haram di Chingola yang telah meragut banyak nyawa.”

Beliau meneruskan, “Doa kami bersama keluarga dan orang tersayang mereka yang terkorban dalam kemalangan itu. Kami menyatakan terima kasih kepada penyelamat dan sukarelawan yang bekerja tanpa henti untuk menyelamatkan mereka yang masih terperangkap.”

Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri dan Keselamatan Dalam Negeri Jack Mwiimbu sebelum ini telah menyentuh tragedi itu di hadapan parlimen pada hari Jumaat.

“Izinkan saya memaklumkan kepada negara bahawa kita menghadapi bencana yang sedang melanda di Chingola, di mana beberapa rakyat kita telah terjejas oleh runtuhan lubang terbuka,” kata Mwiimbu. “Kita mempunyai lebih 30 orang terperangkap di bawah puing dan kita sedang berjuang untuk mengeluarkan mereka.”

Pengesahan kematian yang lengkap belum dikeluarkan kerana pihak berkuasa sedang berusaha untuk mengesan lebih 20 pekerja lombong yang dipercayai maut.

“Mayat-mayat belum diambil keluar, kerana usaha sedang dilakukan untuk mengeluarkannya,” kata jurucakap polis Rae Hamoonga.

Chingola terletak kira-kira 248 batu ke utara Lusaka, ibu negara.

Pekerja lombong dilaporkan terlibat dalam kerja-kerja di lokasi itu tanpa pengetahuan pemilik lombong.

Negara Afrika Selatan itu tersenarai antara 10 pengeluar tembaga terbesar di dunia. Kobalt juga ditambang di Chingola.

Chingola merupakan rumah kepada salah satu kompleks lombong terbesar di dunia, yang terdiri daripada rangkaian terowong yang merentasi jarak lebih 6.2 batu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.