Yunani, Cyprus akan mula pembinaan penyambung kuasa $2.05B tahun depan

(SeaPRwire) –   Pembinaan sebahagian 1.9 bilion euro ($2.05 bilion) talian kuasa yang akan menyambungkan rangkaian kuasa Yunani dan Cyprus dijadual bermula pada tahun baharu, kata pegawai pada Khamis.

Satu lanjutan akhirnya kepada talian yang dinamakan semula Interkonektor Laut Besar dirancang untuk menyambungkan rangkaian kuasa Israel juga.

Manousos Manousakis, presiden dan ketua pegawai eksekutif Pengendali Talian Kuasa Bebas Yunani, memberitahu wartawan bahawa kontrak juga dijangka ditandatangani dengan syarikat teknologi Siemens pada tahun depan untuk pembinaan stesen penukar di pulau Yunani Crete dan di Cyprus yang penting untuk aliran elektrik melalui kabel.

Bahagian Crete-Cyprus kabel laut Laut Mediterranean dijangka siap menjelang 2029 paling lambat, kata Menteri Tenaga Cyprus George Papanastasiou.

Perbualan teknikal mengenai terus bergerak ke hadapan dengan bahagian Cyprus-Israel kini di atas penangguhan kerana peperangan semasa Israel-Hamas, menurut Papanastasiou.

“Kami berharap permusuhan berakhir supaya kami boleh meneruskan perundingan di mana kami tinggalkannya,” katanya.

Panjang keseluruhan kabel 2000MW dari Yunani akan menjadi 750 batu.

Pengendali Talian Kuasa Bebas Yunani baru-baru ini mengambil alih pengurusan projek itu, yang dipanggil Manousakis “bermakna strategik.”

Papanastasiou berkata kerajaan Cyprus dijangka membuat keputusan menjelang akhir Januari mengenai pembiayaan projek itu dengan pelaburan modal 100 juta euro ($108 juta). Kerajaan menyatakan rangkaian kuasa berhubung bermakna tenaga lebih murah dan bersih untuk Cyprus dan membantu memastikan keselamatan tenaga negara pulau itu.

Telah menyenaraikan sekitar 800 juta euro ($863 juta) untuk projek itu. Mendapatkan baki tidak sepatutnya sukar kerana beberapa dana pelaburan menyatakan minat untuk menyumbang pembiayaan, kata Papanastasiou.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.