Yunani bersedia untuk menghalalkan perkahwinan sesama jenis, menentang tradisi Ortodoks

(SeaPRwire) –   Greece bersedia untuk mengharamkan perkahwinan sesama jenis secara nasional, walaupun amaran yang mendesak daripada Gereja Ortodoks Yunani.

, seorang politikus yang kononnya berpusat kanan, bergantung kepada perikatan dengan ahli undang-undang kiri untuk memajukan undang-undang minggu depan tanpa sokongan daripada sebahagian besar fraksi sendiri di Parti Demokrasi Baru.

Cadangan itu telah ditentang dengan sangat oleh Gereja Ortodoks Yunani – “agama yang meluas” Greece yang mendakwa kira-kira 90% penduduk.

Majlis Suci Hierarki Gereja Yunani memutuskan sebulan lalu secara sebulat suara bahawa pelaksanaan perkahwinan sesama jenis dan pengambilan anak-anak oleh pasangan sesama jenis tidak dibenarkan.

“Jelas, Negara membuat undang-undang, tetapi parameter ini tidak menunjukkan kepada Gereja apa yang merupakan dosa,” laporan dari Majlis Suci membaca. “Gereja tidak membuat undang-undang dan tidak bertanggungjawab terhadap undang-undang. Sekiranya ia terdiam, bagaimanapun, ia memikul tanggungjawab yang berat dan membatalkan dirinya sendiri.”

Metropolitan Seraphim dari Piraeus pergi sejauh mengisytiharkan, “Mereka yang mengundi untuknya tidak boleh kekal sebagai ahli gereja.”

Mitsotakis telah menggambarkan undang-undang itu sebagai perkara persamaan, untuk mengelakkan “mempunyai dua kelas warganegara dan tentu sahaja tidak mempunyai anak-anak Tuhan yang lebih rendah.”

Dalam ucapan kepada kabinetnya bulan lalu, perdana menteri tidak membuat sebarang permintaan maaf untuk dalam matlamatnya.

“Saya menghargai perspektif Gereja, yang saya hormati sepenuhnya. Kerajaan ini sebenarnya telah menangani isu-isu praktikal jangka panjang yang berkaitan dengan rohaniwan,” kata Mitsotakis. “Walau bagaimanapun, biarkan saya jelas dalam isu ini: kita sedang membincangkan keputusan Negara Yunani, tidak berkaitan dengan kepercayaan teologi.”

Kontroversi yang dicetuskan oleh undang-undang itu menyoroti perpecahan yang semakin melebar antara pemimpin Yunani sekular dan identiti rohani masyarakat Yunani.

“Secara sejarah, kami mempunyai pendapat yang berbeza dengan Gereja tentang perkahwinan awam, pembakaran mayat, dan penghapusan agama dari Kad Pengenalan Yunani,” kata Mitsotakis. “Pengalaman menunjukkan bahawa perubahan-perubahan ini perlu. Ia tidak membahayakan masyarakat atau kerjasama antara Negara dan Gereja, dan saya yakin hal yang sama akan berlaku sekarang.”

Perdana menteri dan undian perikatan dijangka akan meluluskan cadangan itu pada 15 Februari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.