X Menguji Pelan Langganan $1 SeTahun

X, jaringan sosial yang dahulunya dikenali sebagai Twitter, memulakan ujian bayaran tahunan sebanyak $1 untuk akaun baru di laman web yang mahu memposting atau berinteraksi dengan pengguna lain, dengan menyatakan langkah itu berpotensi untuk mengurangkan spam, akaun bot otomatik dan manipulasi perkhidmatannya.

Ujian ini, dipanggil “Not a Bot,” dilancarkan di New Zealand dan Filipina, kata X dalam pos blog Selasa. Pengguna baru yang tidak membayar yuran itu tidak akan dapat mengambil tindakan tertentu di laman, termasuk menulis pos, menyukai, membalas atau menanda sebagai kegemaran.

“Ini akan menilai langkah berpotensi kuat untuk membantu kami memerangi bot dan penipuan di X, sambil mengimbangkan aksesibiliti platform dengan jumlah yuran kecil,” menurut pos blog itu. “Dalam ujian ini, pengguna sedia ada tidak terjejas.”

Syarikat berpangkalan di San Francisco itu telah menjalankan pencarian sumber pendapatan baru sejak pengambilalihan kacau oleh Elon Musk tahun lalu, yang menanggungkan syarikat itu dengan hutang sebanyak $13 bilion dan menyemak keluar pengiklan yang bimbang tentang penglonggaran peraturan keselamatan kandungan. X berhutang kira-kira $1.2 bilion dalam bayaran faedah setahun atas hutang berkaitan pengambilalihan, Bloomberg lebih awal menganggarkan.

Untuk menghidupkan semula pertumbuhan, X merancang untuk menguji tiga peringkat perkhidmatan premiumnya, dan akan melancarkan ciri tambahan yang boleh menjana pendapatan seperti membeli-belah dan pembayaran, Ketua Pegawai Eksekutif Linda Yaccarino memberitahu bankir awal bulan ini. Pelan premium X, yang kini berharga $7.99 sebulan, akan dibahagikan kepada peringkat yang akan membenarkan syarikat mengenakan pelanggan jumlah berbeza bergantung kepada berapa banyak iklan yang ditunjukkan kepada mereka.

Pengguna baru X dalam dua pasaran ujian akan perlu berlangganan sama ada program “Not a Bot” atau peringkat Premium X, dikenali memberi pelanggan yang membayar tanda semak biru, untuk menulis dan berinteraksi dengan pos.

“Baca secara percuma, tetapi $1/tahun untuk menulis,” Elon Musk memaparkan di X berikutan pengumuman itu. “Ini satu-satunya cara memerangi bot tanpa menghalang pengguna sebenar.”