Wilayah Pakistan mahu menghalau 10,000 warga Afghanistan sehari

(SeaPRwire) –   Sebuah wilayah Pakistan sedang menetapkan sasaran untuk polis menangkap dan mengusir ratusan ribu orang Afghanistan yang mereka katakan tidak sah, pegawai berkata Khamis.

Langkah itu adalah sebahagian daripada serbuan seluruh negara berikutan penurunan mendadak dalam pengusiran orang Afghanistan yang tinggal di Pakistan tanpa kebenaran sah. Berhampiran penyeberangan sempadan Chaman antara Pakistan dan Afghanistan, penduduk tempatan menunjuk perasaan terhadap keperluan visa perjalanan baru yang bertujuan mengurangkan imigrasi haram yang telah mengganggu lalu lintas di kawasan itu.

Beberapa daripada mereka yang ditargetkan untuk dibuang telah kelihatannya pergi ke kawasan terpencil di Pakistan untuk mengelakkan penangkapan, berkata pihak berkuasa.

“Arahan telah dikeluarkan kepada polis untuk menangkap orang Afghanistan yang tinggal di Pakistan secara haram,” kata Jan Achakzai, jurucakap kerajaan di wilayah tenggara Baluchistan. Beliau berkata pihak berkuasa telah diminta untuk mengusir 10,000 orang Afghanistan setiap hari.

Achakzai membuat komen beberapa hari selepas pihak berkuasa di dua penyeberangan utara Torkham dan selatan Chaman mengakui penurunan tiba-tiba dalam bilangan orang Afghanistan yang dikembalikan ke Afghanistan selepas ditangkap atas tuduhan tinggal secara haram.

Kira-kira 1.7 juta orang Afghanistan tinggal di Pakistan pada bulan Oktober apabila pihak berkuasa mengumumkan serbuan, menyatakan bahawa sesiapa sahaja tanpa dokumen yang betul perlu kembali ke negara mereka menjelang 31 Oktober atau akan ditangkap.

Sejak itu, lebih daripada 400,000 orang Afghanistan kembali ke negara asal mereka. Jurucakap Kementerian Pelarian dan Repatriasi di Kabul, Abdul Mutalib Haqqani, berkata 410,000 warganegara telah memasuki negara dari Pakistan dalam dua bulan kebelakangan ini. Lebih 200,000 telah kembali ke Afghanistan dari negara lain termasuk Iran, yang juga mengambil tindakan terhadap warga asing tanpa dokumen, katanya.

Pegawai Pakistan menyatakan mereka hanya mengusir warga asing, termasuk orang Afghanistan, yang tinggal di negara itu secara haram, dan dianggarkan 1.4 juta orang Afghanistan yang didaftarkan sebagai pelarian tidak perlu bimbang kerana mereka bukan sasaran serbuan anti-pendatang. Polis di Pakistan telah pergi dari rumah ke rumah untuk memeriksa dokumentasi pendatang.

Pakistan telah menjadi tuan rumah kepada orang Afghanistan sejak 1980-an, apabila jutaan orang Afghanistan melarikan diri ke selatan dan timur ke negara Islam jiran semasa pemerintahan Soviet di negara mereka. Bilangannya meningkat selepas pengambilalihan Taliban di Afghanistan pada 2021.

Sebagai sebahagian daripada serbuannya, Pakistan berhenti mengiktiraf permit khas di bawah mana ratusan ribu penduduk di Chaman boleh menyeberang antara kedua-dua negara. Keperluan visa baru itu menggusarkan penduduk yang telah berkumpul berhampiran sempadan, mengganggu lalu lintas biasa ke penyeberangan sempadan.

Penunjuk perasaan mahu Pakistan membenarkan mereka terus menggunakan permit khas untuk tujuan perniagaan dan bertemu dengan sanak saudara yang tinggal di bandar sempadan Afghanistan Spin Boldak.

Di Afghanistan, pentadbiran Taliban menyatakan ia menyediakan perlindungan dan makanan kepada mereka yang kembali. Menurut Tolo News, media swasta Afghanistan, pelarian Afghanistan telah membantah perlakuan kasar oleh askar Pakistan.

Dakwaan buruk perlakuan terhadap pendatang oleh pihak berkuasa Pakistan telah mendapat kecaman meluas daripada organisasi hak asasi manusia.

Pada Selasa, Human Rights Watch berkata pihak berkuasa Pakistan telah melakukan pelanggaran meluas terhadap orang Afghanistan yang tinggal di negara itu untuk memaksa mereka pulang ke rumah.

“Pegawai Pakistan telah mencipta iklim pemaksaan untuk orang Afghanistan untuk memaksa mereka kembali ke keadaan berbahaya di Afghanistan,” kata Elaine Pearson, pengarah Asia di Human Rights Watch. “Pihak berkuasa harus segera menghentikan penyalahgunaan dan memberi peluang kepada orang Afghanistan yang menghadapi pengusiran untuk mencari perlindungan di Pakistan.”

Pihak berkuasa Pakistan menafikan dakwaan sedemikian, menyatakan sesiapa sahaja didapati bersalah merosakkan imigran Afghanistan yang tidak mempunyai status undang-undang kekal akan dihukum. Achakzai berkata pendatang yang tinggal secara haram di negara itu dipegang di pusat pengusiran dengan bermaruah sebelum mengangkut mereka ke penyeberangan sempadan supaya mereka boleh pulang ke rumah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.