Wilayah Argentina mengancam untuk memotong bekalan tenaga negara dalam pertikaian dengan Presiden Milei

(SeaPRwire) –   Kerajaan provinsi Chubut mengancam akan memotong bekalan tenaga negara dalam pertikaian dengan Presiden Milei pada Isnin.

Konflik bermula pada hujung minggu lepas apabila kerajaan pusat menahan pemindahan sebanyak $16 juta kepada Chubut, kawasan minyak dan gas terbesar kedua negara dan ketiga terbesar untuk gas, dengan menyatakan hutang yang perlu dibayar oleh wilayah itu kepada negara Argentina.

Gabenor Chubut Ignacio Torres, sebahagian daripada blok konservatif utama yang menyokong Milei, menyatakan bahawa wilayah itu akan memotong bekalan tenaga jika dana tidak dibayar, kedudukan disokong oleh gabenor lain.

“Mengancam untuk memotong bekalan bahan api adalah soal paksaan, bukan terhadap kerajaan negara tetapi rakyat Argentina sendiri,” jurucakap presiden Manuel Adorni berkata dalam sidang akhbar.

“Negara memindahkan segala-galanya mengikut undang-undang … Apa yang berlaku adalah potongan berkaitan dibuat. Kami tidak melakukan apa-apa di luar undang-undang.”

Walau bagaimanapun, Torres kekal dengan ancamannya.

“Apa yang pasti berlaku pada hari Rabu adalah penghentian pengeluaran, bukan sahaja di Chubut tetapi di semua medan di seluruh negara, kerana jelas jika mereka boleh menindas kami, mereka akan menyerang semua orang,” kata Torres.

Milei, berusaha untuk memulihkan defisit fiskal yang mendalam, kekurangan rizab dan inflasi yang melambung, berulang kali menyatakan “tiada wang” dan mengkaji semula, termasuk yang kepada kerajaan wilayah.

Setiausaha Agung Kesatuan Pekerja Minyak dan Gas Swasta Rio Negro, Neuquen dan La Pampa, kesatuan tenaga utama, Marcelo Rucci berkata konflik perlu diselesaikan secara politik dan menambah bahawa ini bukan masa untuk menghentikan pengeluaran atau bekalan.

Milei menyatakan Chubut secara kontrak perlu membayar hutangnya dan ia akan menjadi jenayah jika wilayah itu gagal mematuhi komitmennya untuk bekalan tenaga.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.