Warga negara Afrika yang berjuang untuk Israel di Gaza akan ditangkap saat pulang, kata menteri luar negeri

(SeaPRwire) –   Menteri luar negeri negara Afrika itu mengatakan warganya yang pergi untuk berperang di Pasukan Pertahanan Israel (IDF) di Jalur Gaza akan dihadapkan dengan penangkapan apabila mereka kembali ke tanah air, langkah yang pasti akan memperburuk hubungan antara kedua-dua negara.

Menteri Luar Negeri Naledi Pandor membuat komen awal minggu ini di acara yang dihadiri oleh pegawai dari Parti Kongres Nasional Afrika yang memerintah Afrika Selatan.

“Saya sudah mengeluarkan kenyataan memperingatkan mereka yang berkewarganegaraan Afrika Selatan dan berperang bersama-sama atau dalam Pasukan Pertahanan Israel: Kami siap. Apabila anda pulang, kami akan menangkap anda,” kata Pandor, disambut dengan tepukan meriah dari hadirin.

Pada bulan Disember, kementerian luar negeri mengatakan bahawa kerajaan bimbang beberapa warganya atau penduduk tetap telah menyertai IDF untuk berperang di Jalur Gaza. Mereka mungkin akan dihadapkan dengan tuntutan jika mereka tidak diberi kebenaran untuk berbuat demikian di bawah undang-undang kawalan senjata Afrika Selatan, amaran kementerian.

Mereka yang mempunyai kewarganegaraan ganda Afrika Selatan- mungkin akan dilucutkan kewarganegaraan Afrika Selatan, kata kementerian luar negeri.

Afrika Selatan merupakan penyokong kuat kepada kebangkitan Palestin dan menuduh Israel melakukan genosid di Jalur Gaza kerana tentera Israel terus berperang dengan Hamas berikutan serangan teroris pada 7 Oktober ke atas negara Yahudi itu.

Afrika Selatan telah menuduh di Mahkamah Keadilan Antarabangsa bahawa Israel melakukan genosid.

Pada Januari, Senator AS John Fetterman, D-Pa., mengkritik Afrika Selatan kerana membawa kes genosid terhadap Israel, mengatakan negara Afrika itu sepatutnya memberi tumpuan untuk menenangkan ketegangan di benua sendiri.

“Dan sekarang Afrika Selatan… membawa jenis perbicaraan itu. Mungkin Afrika Selatan sepatutnya menyingkir apabila mereka bercakap tentang mengkritik tingkah laku negara lain. Singkir!,” kata Fetterman ketika berucap di majlis makan tengah hari Pertubuhan Kesatuan Orthodox di Washington, D.C.

Israel menafikan sebarang dakwaan bahawa ia telah menguatkuasakan negara apartheid terhadap Palestin di Gaza dan Tebing Barat.

Bilangan warganegara Afrika Selatan yang berperang untuk Israel semasa tidak jelas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.