Warga Beijing bermain tangkap-tangkap dengan burung migrasi menurut tradisi Cina kuno

(SeaPRwire) –   Penunggang di Beijing semasa musim sejuk atau awal musim bunga mungkin akan bertembung kumpulan penduduk yang bermain tangkap. Pemain meniup biji-bijian plastik ke udara melalui tiub karbon untuk burung – sering dari spesies burung pemigrasi wutong – untuk menangkap dan kembali, sebagai balasan untuk makanan ringan.

Ini adalah tradisi Beijing yang bermula sejak zaman Dinasti Qing, yang memerintah antara kurun ke-17 dan awal kurun ke-20. Hari ini, hanya kira-kira 50 hingga 60 orang di Beijing dipercayai masih mempraktikkan tradisi ini.

Xie Yufeng, seorang tukang masak berusia 39 tahun, adalah salah seorang daripada mereka. Petang Selasa lalu, Xie bersama beberapa kawan berkumpul berhampiran Stadium Pekerja, tempat penduduk sering berkumpul pada waktu petang untuk bersenam bersama, beramai-ramai berlatih tai chi atau bermain yo-yo Cina.

Xie dan kawan-kawannya membawa rakan-rakan berbulu mereka – kebanyakannya burung wutong, dengan paruh kuning dan jingga yang terbang ke selatan dari timur laut China ke Beijing setiap musim gugur untuk melarikan diri dari musim sejuk yang sejuk.

Mendomestikasi burung dan melatih mereka untuk permainan tangkap biji-bijian mungkin mengambil masa empat hingga lima bulan, kata Xie. Pemain mengajar burung untuk menangkap dengan pertama melemparkan biji-bijian ke udara, dan kemudian menggantikannya dengan biji-bijian plastik. Setiap kali burung mengambil biji-bijian, mereka diberi ganjaran makanan ringan. Dahulu, biji-bijian diperbuat daripada tulang.

“Untuk melakukan ini dengan baik, kesabaran adalah sifat paling penting bagi seorang pemain,” kata Xie.

Tradisi ini dikatakan berakar umbi di ibu negara dengan kedatangan Dinasti Qing. Kumpulan Manchu yang mengambil alih kawalan Beijing pada pertengahan 1600-an.

Bangsawan Manchu yang tinggal di sekitar Kota Larangan, dipercayai telah mempopularkan menangkap dan melatih burung sebagai hobi.

Hari ini, penduduk lorong tradisional Beijing, yang dipanggil hutong, sering masih menangkap burung dalam sangkar dan mungkin membawa sangkar burung keluar untuk berjalan-jalan.

Pemilik burung wutong biasanya melepaskan mereka pada akhir musim bunga dan membenarkan mereka berhijrah kembali ke timur laut – hanya untuk menangkap atau membeli yang baru pada musim gugur berikutnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.