Warga AS-Israel yang diculik pada 7 Oktober dikonfirmasi meninggal, kata IDF

(SeaPRwire) –   Seorang warga negara AS-Israel yang diculik pada 7 Oktober saat teroris Hamas menyerbu Israel selatan dan membantai ratusan orang telah dipastikan tewas, Tentara Pertahanan Israel mengumumkan.

Markas besar Forum Keluarga Sandera dan Orang Hilang mengatakan berduka atas pembunuhan Sersan Itay Chen, yang bertugas di perbatasan Gaza dan disandera pada hari yang dianggap di Israel sebagai “Sabtu Hitam.” Tubuh Itay “masih ditahan oleh Hamas,” menurut pejabat Israel. 

“Kami turut berduka cita yang mendalam kepada keluarga Chen. Itay Chen (19) selalu dikelilingi oleh teman-teman. Seorang individu tercinta yang menarik orang lain kepadanya dengan kehadirannya yang hangat. Itay mencintai tanah air, pergi mendaki, dan menjadi instruktur senior dalam gerakan pemuda – pribadi yang rendah hati,” bunyi pernyataan mengenangnya. 

“Itay sangat dekat dengan Gucci, anjing peliharaan keluarga,” lanjut pernyataan itu. “Dia bermain basket sangat menikmati olahraga, makanan enak, dan mendengarkan musik. Itay adalah anak tengah dari tiga bersaudara. Dia telah menjalin hubungan selama lebih dari setahun dengan Neta, yang dia sebut sebagai cinta dalam hidupnya.” 

Sampai hari Senin, ada 134 sandera yang masih ditahan di Gaza, dan 34 di antaranya dianggap tewas.

Ini adalah cerita yang sedang berkembang. Periksa kembali di sini untuk pembaruan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.