Wanita ‘mati’ didapati masih hidup dalam beg mayat di kamar mayat: laporan

(SeaPRwire) –   Seorang pekerja krematorium di Brazil mendapat kejutan selepas mendapati seorang wanita berusia 90 tahun masih hidup dalam beg mayat beberapa jam selepas diisytiharkan mati, menurut laporan.

Menurut Estadão, sumber berita Brazil, segalanya bermula pada Sabtu beberapa jam selepas kakitangan hospital mengisytiharkan Norma Silveira da Silva mati.

Wanita berusia 90 tahun itu kemudian diletakkan dalam beg mayat dan dihantar ke makmal untuk pemeliharaan.

Sebaik sahaja krematorium mendapati wanita itu masih hidup, beliau dihantar semula ke hospital dan dimasukkan semula dalam keadaan yang sangat lemah menurut laporan.

Penjaga wanita itu, Jéssica Silvi Pereira, memberitahu Estadão bahawa wanita itu dimasukkan ke hospital dalam keadaan yang sangat lemah pada hari Jumaat, dan pada petang Sabtu, beliau dan anak lelaki wanita itu dimaklumkan bahawa beliau telah meninggal dunia.

Pereira menyatakan bahawa mayat rakannya dihantar dengan cepat ke makmal tanpa membenarkan sanak saudara terdekatnya sekejap untuk melihatnya dan mengucapkan selamat tinggal.

Menurut sijil kematian yang dikeluarkan oleh hospital, ia menyatakan bahawa Norma Silveira da Silva meninggal dunia akibat “jangkitan saluran kencing”.

Apabila pekerja krematorium itu mendapat akses kepada mayat, katanya beliau terkejut kerana tubuhnya masih terasa panas dan berdasarkan masa kematian, ia seharusnya lebih sejuk. Beliau menambah bahawa apabila beliau mengangkat wanita itu, tangannya tidak seharusnya jatuh, yang mana menurutnya ialah tanda bahawa tubuhnya belum masuk kepada keadaan kaku.

Pereira berkata kawannya telah menghabiskan hampir dua jam di dalam beg tersebut yang ” hampir mati kekurangan oksigen”.

Menurut laporan, masih belum jelas sama ada da Silva akhirnya meninggal dunia akibat tidak menerima rawatan perubatan tepat pada masanya atau akibat keadaan asas yang lain.

Pada waktu awal Isnin pagi dan menurut sijil kematian keduanya, punca kematian disenaraikan sebagai “kejutan septik”.

Majlis Perubatan Negeri Santa Catarina menyatakan bahawa “kami telah mengetahui situasi ini dan akan menubuhkan prosedur yang sesuai untuk memantau kes ini” dan siasatan sedang dijalankan.

Pereira berkata keluarga pesakit merancang untuk menyaman hospital kerana insiden ini.

“Ini adalah kelalaian yang saya tidak inginkan berlaku kepada sesiapa,” kata Pereria.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.