Wanita Iran yang ditindas menekankan kehidupan di bawah rejim: ‘Mereka menikmati membunuh’

(SeaPRwire) –   Tiga wanita Iran menyebarkan kesedaran di IRF Summit tentang kehidupan di bawah rejim: ‘Mereka menikmati membunuh’

IRF Summit membawa bersama mangsa dan penyokong global dengan menekankan tragedi penindasan keagamaan.

Negara-negara yang menimbulkan Kekhawatiran Khusus oleh UN telah lama menyenaraikan Iran sebagai mempunyai pelanggaran teruk seperti penyiksaan, penahanan berpanjangan tanpa tuduhan, kehilangan paksa, dan/atau penafian lain terhadap nyawa, kebebasan atau keselamatan seseorang.

Mitra Aliabouzar datang ke Amerika Syarikat pada 2013 selepas dilarang belajar, setelah dipenjarakan kerana aktivisme pelajar. Beliau berkata perlu ada tindakan di kalangan negara-negara untuk memerangi rejim Islam.

Beliau memberitahu Digital “di Iran, ia adalah pembunuhan. Mereka menikmati membunuh, ia adalah dalam DNA mereka, tetapi mereka bukan bunuh diri. Mereka mahu terus berkuasa, dan mereka mahu melakukan itu dengan sebarang kos. Jadi, jika mereka mempunyai dua pilihan untuk melepaskan tahanan politik atau terus berkuasa, mereka pasti akan memilih yang terakhir.”

Menjelang akhir 2022, pasukan keselamatan membunuh lebih daripada 500 orang, termasuk sekurang-kurangnya 69 kanak-kanak, dan menangkap lebih daripada 19,000 penunjuk perasaan, termasuk kanak-kanak, mengikut pertubuhan bukan kerajaan Human Rights Activists News Agency.

Semasa belajarnya di Iran, Aliabouzar memprotes tindakan kerajaan Iran menindas rakyatnya sendiri. Beliau dipenjarakan dan dijatuhi hukuman tiga tahun penjara dan akhirnya dibebaskan dengan jaminan selepas menjalani lima bulan.

Ruhi Jahanpour, dipenjarakan pada 1982-1983 kerana menganjurkan Baha’i dengan rakan-rakan beliau, berkata beliau dan orang lain tetap kuat dalam iman walaupun tahanan hati nurani.

Masyarakat Baha’i di Iran telah lama menghadapi penganiayaan teruk. Lebih 1,000 Baha’i kini berisiko dipenjarakan, mengikut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Selepas revolusi 1979, pihak berkuasa di Iran menghukum mati atau hilang paksa beratus-ratus Baha’i, termasuk pemimpin masyarakat mereka. Ribuan lagi kehilangan pekerjaan atau dipaksa meninggalkan rumah atau negara mereka.

“Salah satu soalan yang [rejim Iran] telah berulang kali, berulang kali tanyakan kami di penjara adalah jika anda Baha’i sangkal… dan mereka membuat setiap usaha untuk membuat wanita menyangkal iman mereka, termasuk menyiksa mereka,” kongsikan Jahanpour.

Kerajaan Iran menganggap Baha’i sebahagian daripada “sekte sesat Islam” kerana iman mereka mengakui wahyu ilahi selepas Nabi Muhammad, yang Islam anggap wahyu akhir daripada Allah atau “khatem nabiyyin”. Kerajaan secara ketat membatasi hak Baha’i untuk pendidikan, termasuk melarang pelajar Baha’i mendaftar di universiti dan mengusir mereka jika identiti mereka ditemui.

Penyiksaan biasa adalah “bastinado”, yang merupakan kaedah menimbulkan kesakitan dan penghinaan dengan mengadministrasikan pukulan pada tapak kaki seseorang yang telanjang.

Minoo Anvari, bapanya dihukum mati pada kerana aktivisme Baha’i pada hari-hari awal revolusi, telah ditangkap pada 1982 bersama 30 Baha’i lain. Beliau melalui penyiksaan dalam usaha rejim untuk memaksa beliau menyangkal iman.

Anvari berharap menarik perhatian di summit untuk taktik pelanggaran individu oleh rejim dalam usaha mengalihkan perhatian kepada kekejaman bukannya serangan skala besar.

Beliau berkata bahawa “pada masa ini seseorang rumah boleh diserang sekarang, dan Baha’i ditangkap… jika bukan kerana tekanan tempatan, kebangsaan dan antarabangsa,”

“Baha’i mematuhi undang-undang, dan kami tidak melawan balik dengan rintangan. Ini adalah iman aman yang menyatukan. Baha’i sedang sunyi dan dihukum bunuh,” kata Anvari kepada Digital.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.