Wanita Diselamatkan 37 Jam Selepas Terhanyut Ke Laut Dari Pantai Jepun, Ditemui 50 Batu Jauhnya

(SeaPRwire) –   Seorang wanita warga China yang hanyut ke laut ketika berenang di telah diselamatkan 37 jam kemudian setelah hanyut di atas gelang renang lebih dari 50 batu di Lautan Pasifik, kata para pegawai pada hari Khamis.

Pasukan Pengawal Pantai Jepun melancarkan operasi pencarian bagi wanita tersebut, yang hanya dikenali sebagai warga negara China berusia 20-an, setelah menerima panggilan pada malam Isnin dari rakannya yang mengatakan ketika berenang di Shimoda, kira-kira 125 batu di selatan-barat Tokyo.

Wanita itu dikesan oleh sebuah kapal kargo awal Rabu, kira-kira 36 jam setelah dia hilang, di hujung selatan Semenanjung Boso, kata Pasukan Pengawal Pantai.

Kapal kargo itu meminta bantuan dari kapal tangki LPG yang sedang lalu, Kakuwa Maru No. 8. Dua anggota kru kapal itu terjun ke laut dan menyelamatkan wanita itu, kata para pegawai. Dia kemudian diangkat oleh helikopter Pasukan Pengawal Pantai ke darat, kata mereka.

Wanita itu sedikit mengalami dehidrasi tetapi berada dalam keadaan dan boleh berjalan sendiri setelah diperiksa di sebuah hospital berdekatan, kata para pegawai.

Pasukan Pengawal Pantai berkata dia telah hanyut lebih dari 50 batu dan bernasib baik untuk terselamat meskipun menghadapi bahaya strok haba di bawah matahari, hipotermia pada waktu malam atau dilanggar oleh kapal dalam gelap.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.