Wabak ‘Meluas’ Kutu Ranjang Merebak di Paris Semasa Minggu Fesyen

Koloni kutu ranjang pada kain tilam makro. Serangga penghisap darah yang menjijikkan. Serangga dewasa, larva dan telur. Jejak aktiviti kehidupan serangga.

Jauh dari glamor Minggu Fesyen Paris yang sedang berlangsung, pegawai Perancis telah memberi amaran tentang wabak kutu ranjang yang “meluas” di seluruh ruang awam di ibu negara. Dengan jangkaan kedatangan pelancong ke bandar ini tahun depan untuk Sukan Olimpik 2024, kebimbangan tentang implikasi kesihatan dan keselamatan semakin meningkat.

Menteri Pengangkutan Clement Beaune telah berikrar untuk “menenangkan dan melindungi” orang ramai dengan memanggil mesyuarat operator pengangkutan awam minggu ini untuk menubuhkan langkah balas terhadap serangga penghisap darah yang telah dilihat di pawagam, Lapangan Terbang Charles-de-Gaulle, dan di pengangkutan awam.

Timbalan Datuk Bandar Paris Emmanuel Gregoire menulis surat bagi pihak Dewan Bandaraya pada hari Khamis, menyeru Perdana Menteri Élisabeth Borne untuk mengambil tindakan terhadap “wabak” ini.

“Kerajaan perlu segera meletakkan pelan tindakan terhadap wabak ini kerana Perancis sedang bersedia untuk mengalu-alukan Sukan Olimpik dan Paralimpik pada tahun 2024,” tulis Grégoire, menurut Reuters.

Walaupun tegas dalam permintaannya, timbalan datuk bandar menasihati agar tidak “histeria,” sambil menambah bahawa “tiada ancaman kepada Sukan Olimpik,” dan mereka semua perlu bekerjasama untuk menyelesaikan isu ini. Dia menambah: “Kutu ranjang wujud sebelum ini dan akan wujud selepas ini.”

Pada hari Jumaat, Gregoire mengkategorikan peningkatan kutu ranjang sebagai “meluas,” memberitahu stesen TV Perancis LCI bahawa “tiada sesiapa yang selamat.” Dia menambah: “Jelas terdapat faktor risiko tetapi pada hakikatnya, anda boleh terkena kutu ranjang di mana-mana dan membawanya pulang.”

Operator pengangkutan, termasuk RATP, operator metro di Paris, telah berkata mereka kekal “amat berwaspada” tetapi tiada lagi penampakan baru-baru ini sejak penampakan disyaki di laluan 8 metro dilaporkan pada hari Rabu, menurut The Local France. RATP memberitahu portal berita itu bahawa “setiap penampakan diambil kira dan menjadi subjek rawatan,” sambil menambah bahawa “beberapa hari kebelakangan ini, tiada kes kutu ranjang yang terbukti direkodkan pada peralatan kami.”

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, kutu ranjang adalah serangga parasit pipih yang makan darah manusia dan haiwan ketika mereka tidur. Serangan berlaku di seluruh dunia, tetapi terutamanya di kawasan di mana orang sedang tidur, seperti jahitan tilam, bingkai katil, retak dan lengkung, atau di sebalik kertas dinding.

Kutu ranjang kerap berlaku di tempat yang banyak melakukan perjalanan kerana badan mereka membolehkan mereka masuk ke celah di dalam bagasi dan pakaian. Kebersihan bukan faktor penentu dalam mana-mana kes. Walaupun haiwan perosak ini tidak diketahui membawa penyakit, mereka boleh menyebabkan kerengsaan kulit. Mereka yang mengalami gejala dari gigitan kutu ranjang dinasihatkan untuk mencuci pakaian dan fabrik pada suhu tinggi dan menghubungi perkhidmatan kawalan haiwan perosak untuk merawat rumah mereka.

Masalah Perancis jauh dari yang baru. Kutu ranjang jauh lebih biasa di Perancis sebelum ia berkesan hilang pada 1950-an. Tetapi peningkatan akses perjalanan global menyebabkan lonjakan pada 1990-an. Tiga tahun lalu, kerajaan melancarkan usaha anti kutu ranjangnya, yang terdiri daripada laman web maklumat dan talian panas telefon di tengah-tengah serangan infestasi yang meningkat. Menjelang tahun lalu, agensi kerajaan Perancis ANSES melaporkan bahawa 11% isi rumah Perancis pernah mengalami kutu ranjang pada bila-bila masa antara 2017 dan 2022, sambil menambah bahawa kejadian sedemikian tidak dikaitkan dengan kekayaan.