Video penembakan polis yang menyebabkan kematian wanita hamil kulit hitam di Ohio akan dikeluarkan

Polis Menembak Mati Wanita Hamil

(COLUMBUS, Ohio) – Rakaman kamera badan yang menunjukkan saat-saat terakhir seorang wanita hamil kulit hitam yang ditembak mati oleh polis di tempat letak kereta di Ohio minggu lalu dijangka akan dikeluarkan kepada orang ramai pada hari Jumaat.

Ta’Kiya Young, berusia 21 tahun dari Columbus, telah disahkan meninggal dunia tidak lama selepas penembakan pada 24 Ogos di luar sebuah kedai runcit di subbandar Blendon Township. Anak perempuannya yang belum lahir turut terbunuh.

Polis berkata Young, yang disyaki mencuri barangan, terbunuh selepas dia memecut keretanya ke arah seorang pegawai yang cuba menghentikannya.

Peguam keluarga, Sean Walton, mendakwa jabatan polis sengaja melambatkan pengeluaran rakaman kamera badan bagi meminimumkan perhatian media terhadap rakaman yang berpotensi memalukan. Walton tidak segera menjawab panggilan telefon daripada Associated Press yang meminta komen tambahan.

Ketua Polis Blendon Township John Belford berkata kelewatan itu disebabkan oleh kakitangan kecil yang cuba memproses rakaman dan menyunting sebahagian rakaman mengikut undang-undang Ohio. Keluarga akan dapat menyemak rakaman sebelum dikeluarkan kepada umum, katanya.

Ketua polis memberikan penjelasan ringkas mengenai penembakan dalam kenyataan video 25 Ogos di mana beliau berkata dua pegawai sedang membantu seseorang masuk ke dalam kereta terkunci apabila seorang pekerja pasaraya memberitahu mereka beberapa orang sedang keluar dengan barangan curi.

Young adalah antara mereka, menurut pekerja yang menunjukkannya duduk di dalam keretanya di tempat letak kereta. Dia didakwa mengambil botol alkohol tanpa membayar. Seorang pegawai pergi ke pintu pemandu kereta Young dan memberitahunya berhenti dan keluar beberapa kali, kata Belford, sementara pegawai yang satu lagi bergerak ke hadapan kenderaan itu.

Young kemudian memasukkan gear kereta dan memecut, kata Belford.

“Pegawai yang berada tepat di laluan kereta yang datang menembak satu tembakan melalui cermin depan,” kata ketua itu. “Rakaman kamera badan yang saya tonton juga mengesahkan pegawai itu berada tepat di laluan kereta.”

Polis tidak memberikan butiran lanjut mengenai saat-saat Young ditembak.

Keretanya terus bergerak kira-kira 50 kaki (15 meter) sebelum berhenti di tepi jalan di luar kedai runcit itu. Pegawai memecahkan tingkap kereta, menariknya keluar dan memulakan bantuan perubatan dengan bantuan seorang doktor bilik kecemasan yang kebetulan berada di situ, kata Belford.

Nama kedua-dua pegawai, umur dan bangsa tidak dikeluarkan dengan serta-merta. Mereka diletakkan dalam cuti bergaji sementara Biro Penyiasatan Jenayah Ohio meneliti penembakan itu, yang merupakan prosedur standard dalam kes penggunaan kekerasan mematikan oleh polis.

Young dijangka melahirkan anak perempuan pada November. Dia juga ibu kepada dua orang anak lelaki berusia 6 dan 3 tahun. Usaha dalam talian untuk membayar perbelanjaan pengebumiannya telah mengumpul hampir AS$7,000.

Keluarga dan kawan-kawan mengadakan upacara melepaskan balon sehari selepas Young terbunuh, melepaskan balon dan menyalakan lilin membentuk “RIP Kiya.”

Neneknya, Nadine Young, menggambarkan cucunya sebagai seorang yang suka bercanda dan mengusik yang menyayangi kakak-beradiknya dan seorang ibu yang penyayang.

“Dia begitu teruja untuk mendapatkan anak perempuan ini,” kata Nadine Young dalam sidang media pada hari Rabu. “Dia mempunyai dua orang anak lelaki kecilnya, tetapi dia sangat bersemangat untuk mendapatkan anak perempuan ini. Dia akan sangat dirindui.”

“Saya berantakan kerana ini sangat tragis,” katanya, “tetapi ia seharusnya tidak berlaku.”

— Samantha Hendrickson ialah ahli kor untuk Associated Press/Report for America Statehouse News Initiative. Report for America ialah program perkhidmatan negara tanpa keuntungan yang meletakkan wartawan di bilik berita tempatan untuk melaporkan isu yang kurang liputan.