Venezuela meluluskan referendum untuk mengambil alih rantau minyak kaya Essequibo berjiran yang dikawal oleh Guyana

(SeaPRwire) –   Venezuela meluluskan referendum untuk mengambil alih kawasan minyak kaya Essequibo jiran yang dikawal oleh Guyana selepas undian Ahad, menurut pegawai pilihan raya.

Kerajaan telah mencadangkan referendum untuk mendakwa kedaulatan ke atas kawasan kaya minyak dan galian jiran Guyana yang ia dakwa telah dicuri apabila sempadan telah dilukis lebih satu abad yang lalu. Masih tidak jelas bagaimana Maduro akan menguatkuasakan keputusan undian.

Guyana menganggap referendum ini sebagai langkah ke arah penyerapan, dan undian ini telah menjadikan penduduknya gelisah.

Majlis Pilihan Raya Kebangsaan mendakwa telah mengira lebih daripada 10.5 juta undian walaupun sedikit pengundi yang boleh dilihat di lokasi pengundian sepanjang tempoh mengundi untuk soalan referendum lima soalan. Bagaimanapun, majlis itu tidak menjelaskan sama ada bilangan undian itu bersamaan dengan setiap pengundi atau jika ia merupakan jumlah setiap jawapan individu.

Pengundi Venezuela diminta sama ada mereka menyokong penubuhan negeri di wilayah Essequibo, memberikan kewarganegaraan kepada penduduk kawasan semasa dan akan datang dan menolak bidang kuasa mahkamah tertinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dalam menyelesaikan pertikaian antara negara Amerika Selatan itu.

Guyana, satu-satunya negara berbahasa Inggeris di rantau itu, menyatakan persetujuan awal oleh para pengadil dari Britain, Rusia dan Amerika Syarikat – diputuskan pada 1899 apabila Guyana masih merupakan jajahan British – menetapkan sempadan Essequibo dengan Venezuela masih berkuat kuasa.

Kawasan seluas 61,600 batu persegi, Essequibo mewakili dua pertiga wilayah Guyana dan kira-kira satu perenam penduduknya. Ia juga bersempadan dengan Brazil, kementerian pertahanannya baru-baru ini menyatakan dalam kenyataan bahawa ia telah “meningkatkan tindakan pertahanannya” dan meningkatkan kehadiran tentera di rantau itu berikutan pertikaian tersebut.

Essequibo lebih besar daripada Greece dan kaya dengan galian. Ia juga memberikan akses ke kawasan Lautan Atlantik di mana syarikat minyak gergasi ExxonMobil menemui minyak dalam kuantiti komersial pada tahun 2015, menarik perhatian kerajaan Maduro.

“Ini telah menjadi kejayaan penuh bagi negara kita, untuk demokrasi kita,” kata Maduro kepada penyokong yang berkumpul di Caracas, ibu negara, selepas keputusan referendum diumumkan.

Beliau mendakwa referendum itu mempunyai “tahap penyertaan yang sangat penting.”

Walau bagaimanapun, barisan panjang yang biasa bagi acara pilihan raya tidak membentuk di luar pusat pengundian di Caracas sepanjang Ahad, walaupun selepas pihak berkuasa pilihan raya tertinggi negara itu, Elvis Amoroso, mengumumkan tempoh mengundi 12 jam akan dilanjutkan selama dua jam, menurut Associated Press.

Jika angka penyertaan yang diberikan oleh Amoroso merujuk kepada pengundi, ia bermakna lebih ramai orang mengundi dalam referendum berbanding mereka yang memilih Maduro, mentor dan pendahulunya, apabila beliau dipilih semula dalam pertandingan presiden 2012. Tetapi jika ia bersamaan dengan setiap jawapan individu yang ditandai oleh pengundi, penyertaan boleh jatuh sehingga 2.1 juta pengundi.

Mahkamah Antarabangsa pada Jumaat memerintah Venezuela supaya tidak mengambil sebarang tindakan yang boleh mengubah kawalan Guyana ke atas Essequibo, tetapi hakim tidak secara khusus melarang pegawai melaksanakan referendum lima soalan Ahad. Guyana telah meminta mahkamah memerintah Venezuela untuk menghentikan sebahagian daripada undian.

Walaupun implikasi praktikal dan undang-undang referendum itu kekal tidak jelas, dalam ulasan menjelaskan keputusan Jumaat, presiden mahkamah antarabangsa Joan E. Donoghue berkata kenyataan dari kerajaan Venezuela mencadangkan ia “mengambil langkah untuk memperoleh kawalan dan mentadbir wilayah yang dipertikaikan.” “Selain itu, pegawai tentera Venezuela mengumumkan bahawa Venezuela mengambil langkah konkrit untuk membina landasan udara untuk berfungsi sebagai ‘titik sokongan logistik untuk pembangunan integral Essequibo’,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.