USS Carney menembak jatuh peluru berpandu anti-kapal balistik dari kawasan di bawah kawalan Houthi di Yemen, 3 UAV Iran

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat berjaya menembak jatuh peluru berpandu balistik yang dilancarkan dari Yemen, memusnahkan tiga UAV yang berada berhampiran kapal perang Amerika dan memusnahkan stesen kawalan darat Houthi dan beberapa UAV Houthi lagi dalam siri insiden yang berlangsung beberapa jam, menurut Pusat Pemerintah Pusat Amerika Syarikat.

Pemberontak Houthi yang disokong Iran melancarkan satu peluru berpandu balistik anti-kapal pada hari Rabu pada kira-kira jam 8:30 malam masa Sanaa. Peluru berpandu itu keluar dari kawasan yang dikawal Houthi di Yemen dan bergerak ke arah Teluk Aden apabila berjaya ditembak jatuh oleh USS Carney, CENTCOM berkata.

Kemudian pada kira-kira jam 9:10 malam, USS Carney terlibat dan menembak jatuh tiga UAV Iran yang berada di sekitarnya. Tiada laporan mengenai sebarang kecederaan atau kerosakan daripada insiden tersebut.

Pasangan serangan itu datang ketika telah terlibat dengan drone Houthi di seluruh rantau dalam minggu-minggu kebelakangan ini.

Fox sebelum ini melaporkan bahawa pasukan Amerika Syarikat terlibat dengan beberapa sasaran Houthi awal Khamis yang “menyediakan ancaman segera” kepada pasukan Amerika Syarikat dan kapal komersial di Laut Merah.

Pasukan Amerika Syarikat menyerang stesen kawalan darat UAV yang disokong Iran dan 10 UAV satu hala Houthi yang “menyediakan ancaman segera kepada kapal komersial dan kapal tentera laut Amerika Syarikat di rantau ini,” kata Pusat Pemerintah Pusat.

Serangan itu berlaku pada kira-kira 1:30 pagi masa Sanaa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.