Usaha Penetapan Harga Karbon Meningkat di Asia

Tokyo Stock Exchange Starts Carbon Credit Trading

Asia sedang muncul sebagai pemangkin utama pertumbuhan perdagangan karbon, walaupun pasaran Asia kini hanya menutupi sebahagian kecil daripada pelepasan yang menyumbang separuh jumlah dunia.

Indonesia dan Jepun telah melancarkan pertukaran perdagangan karbon dalam dua bulan lepas, China — pengotor utama dunia — sedang melihat untuk mengembangkan skim sedia ada dari awal tahun depan, dan India sedang menggerakkan persiapan mereka sendiri.

“Asia ialah rantau yang bergerak paling pantas di dunia dari segi melancarkan, merancang dan membangunkan sistem baharu,” kata Stefano De Clara, ketua setiausaha di International Carbon Action Partnership. “Saya tidak hairan jika saya melihat lagi sistem mula beroperasi dalam tahun-tahun akan datang.”

Walaupun saiz pasaran karbon Asia telah menggandakan saiz sejak 2020, pasaran karbon Asia kini hanya menutupi 14% pelepasan dunia, manakala rantau ini menghasilkan hampir separuh jumlah keseluruhan. Harga karbon yang rendah gagal memberikan insentif yang kukuh kepada syarikat untuk mengurangkan karbon, akhirnya gagal menyampaikan manfaat iklim yang dimaksudkan.

Kebanyakan kerajaan telah berhati-hati untuk melaksanakan mekanisme penuh takutkan ia akan memperlahankan pertumbuhan, memilih untuk menargetkan sektor tertentu terlebih dahulu.

“Kita boleh mengharapkan harga akan meningkat apabila sistem matang dalam tahun-tahun akan datang,” kata De Clara. “Seringkali ia merupakan pilihan secara sengaja bagi sistem perdagangan pelepasan untuk memulakan dengan harga yang agak rendah untuk memastikan peserta memahami bagaimana sistem beroperasi.”

Australia

Kerajaan persekutuan menyemak Mekanisme Keselamatan untuk meletakkan pengotor perindustrian terbesar Australia di landasan ke arah sifar bersih menjelang pertengahan abad. Skim dikemaskini bermula pada Julai, merangkumi lebih 200 kemudahan bertanggungjawab terhadap hampir sepertiga pelepasan negara.

China

Kementerian Ekologi dan Alam Sekitar dijangka mengembangkan pasaran karbonnya di luar penjanaan kuasa kepada sektor pencemaran lain seawal tahun depan. Skim perdagangan karbon kebangsaan menargetkan 2,200 pengeluar kuasa mengeluarkan 4.5 bilion tan setahun setara CO2. Menjelang akhir dekad, Beijing merancang untuk mengembangkan perdagangan untuk menutupi 70% jumlah pelepasannya.

India

Kerajaan India mencadangkan pengenalan berperingkat melibatkan dua mekanisme: pasaran pematuhan yang menetapkan sistem cap-dan-dagang untuk sektor intensif karbon, dan pasaran sukarela masih dalam fasa reka bentuk.

Pasaran pematuhan dijangka dilancarkan dalam tempoh dua tahun akan datang, dan menutupi 15% pelepasan India menjelang 2030, menargetkan keluli, aluminium dan simen antara sektor lain, mengikut Abhay Bakre, pengarah urusan dengan Pejabat Efisiensi Tenaga Kerajaan.

Indonesia

Indonesia Carbon Exchange mula beroperasi pada September untuk memudahkan perdagangan kredit sukarela dan pematuhan. Semasa ini, hanya platform sukarela aktif. Negara dijangka melancarkan pasaran pematuhan dalam tiga fasa menjelang akhir dekad.

Kerajaan juga sedang merangka tiga akta yang akan menjadi asas undang-undang bagi cukai karbon yang telah ditangguhkan negara ini.

Jepun

Skim perdagangan karbon sukarela pertama Jepun, yang dikendalikan oleh Tokyo Stock Exchange Inc., bermula pada Oktober. Peserta boleh perdagangkan kredit bernama J-Credits, dikeluarkan oleh kerajaan untuk rancangan pengurangan pelepasan disahkan. Pelancaran mengikuti pengeluaran pelan harga karbon 10 tahun, yang menetapkan untuk membangunkan Liga Transformasi Hijau sedia ada, forum awam-swasta, kepada sistem pematuhan kebangsaan.

Malaysia

Kementerian Kewangan bekerjasama dengan Bank Dunia untuk mengkaji kebolehlaksanaan alat penetapan harga karbon, dan dijangka berkongsi hasilnya pada 2025. Pada Disember 2022, Bursa Malaysia Bhd. menubuhkan pasaran karbon sukarela pertama Malaysia.

New Zealand

Negara itu melancarkan sistem perdagangan pelepasannya pada 2008, kini diperkuat dengan pengurangan unit karbon dilelong dan lantai harga lebih tinggi. Kajian bertujuan mempercepat pengurangan pelepasan.

New Zealand akan menjadi negara pertama mengenakan cukai pelepasan pertanian bermula 2025, yang akan meluaskan harga karbon di luar sektor yang lazimnya ditutupi. Biasanya, cukai karbon dan sistem perdagangan pelepasan memberi tumpuan kepada sektor sukar dikurangkan seperti tenaga dan keluli.

Singapura

Singapura memperkenalkan cukai karbon pada 2019 pada kadar S$5 ($3.65) setiap tan CO2 setara. Ia akan menaikkan cukai kepada S$25 pada 2024, kemudian meningkatkannya secara berperingkat kepada S$50 hingga S$80 menjelang akhir dekad. Kerajaan akan mengeluarkan butiran rangka kerja kredit karbon antarabangsa dalam separuh kedua tahun ini. Bank pusat negara baru-baru ini mencadangkan model kredit karbon menargetkan persaraan loji janakuasa arang batu di seluruh Asia.

Singapura semasa ini tidak mengendalikan pasaran karbon pematuhan.

Korea Selatan

Korea Selatan menetapkan untuk memperbaiki sistem perdagangan pelepasan seluruh negara selepas harga kelulusan merosot ke tahap terendah dalam rekod tahun ini. Kerajaan mengumumkan rancangan pada September untuk meluaskan penyertaan dalam skim, dan melancarkan produk hadapan untuk meningkatkan likuiditi dalam pasaran yang sedang berjuang.

Taiwan

Taiwan meluluskan pindaan undang-undang iklimnya yang menubuhkan sistem yuran karbon untuk pengeluar utama tahun ini. Yuran karbon akan dikenakan ke atas pengotor besar, dan kadar yuran serta ukuran berkaitan akan ditentukan dalam peraturan lanjut. Negara boleh menetapkan cukai karbon pada kira-kira $10 setiap tan, yang akan lebih tinggi berbanding kebanyakan jiran, kementerian alam sekitar berkata tahun lepas.

Secara berasingan, Bursa Saham Taiwan, Majlis Pembangunan Negara dan Pentadbiran Perlindungan Alam Sekitar merancang untuk menubuhkan platform perdagangan karbon.