Untuk Menang Dalam Perlumbaan Teknologi dengan China, Bebaskan Para Kapitalis Teroka

China's Huawei Unveils New Products

Lawatan Presiden Joe Biden baru-baru ini ke India dan Vietnam menandakan salah satu isyarat pentadbiran beliau yang terkini untuk “pengurangan risiko” ekonomi dan teknologi dengan China. Lawatan itu menyusul perintah eksekutif Biden, yang dikeluarkan pada Ogos, yang berikrar untuk menghalang pelaburan modal teroka dan ekuiti swasta AS di firma China yang bekerja pada teknologi sensitif seperti semikonduktor, kecerdasan buatan, dan pengkomputeran kuantum.

Satu era modal teroka global kelihatannya sudah hampir berakhir. Namun, ketika Washington cuba mengehadkan aliran modal merentas sempadan, Amerika mungkin berisiko kehilangan aksesnya sendiri kepada teknologi China dan komitmen jangka panjangnya kepada pelaburan global.

Walaupun perintah eksekutif itu bertujuan menjadi sempit dan disasarkan kepada pengambilalihan ketenteraan teknologi utama, ia melambangkan satu tren yang lebih luas tentang peningkatan penelitian ke atas hubungan pelaburan teknologi tinggi merentas Pasifik. Dalam penjenamaan semula yang menarik perhatian tinggi, Sequoia Capital baru-baru ini memisahkan lengan China yang sangat berjaya pada bulan Jun. Empat firma modal teroka AS dimaklumkan pada bulan Julai bahawa Jawatankuasa Pilihan Dewan Perwakilan tentang Parti Komunis China sedang menyiasat portfolio China mereka. Langkah-langkah ini sebahagian besarnya didorong oleh kebimbangan yang semakin meningkat dalam kalangan pembuat dasar bahawa hubungan pelaburan telah menjadi satu cara di mana China mungkin melompat teknologi dominasi AS.

“Rakyat Amerika tidak mahu wang dan kepakaran Amerika membolehkan kemajuan CCP dalam teknologi yang mungkin mengancam keselamatan negara kami atau nilai-nilai Amerika,” kata Wakil Raja Krishnamoorthi, Demokrat kanan jawatankuasa kongres dari Illinois.

Dasar-dasar ini, dan kebimbangan yang mendorongnya, menganggap bahawa pelaburan merentas Pasifik adalah satu jalan sehala, dengan teknologi canggih dari AS hanya berkhidmat untuk memajukan kepentingan China. Ini jauh dari kes yang jelas. Walaupun benar bahawa dekad-dekad awal pembangunan China sebahagian besarnya bergantung kepada pemindahan teknologi dari firma antarabangsa, gambaran ini sudah lama lapuk.

Pada masa kini, China sendiri merupakan sumber inovasi global yang penting dengan keupayaan domestik yang menandingi atau melampaui AS dalam banyak bidang. AS dan China kini rakan kolaborasi terbesar satu sama lain dari segi kertas paling banyak dikutip merentas bidang, dan sebahagian besar penyelidikan AI impak tinggi datang dari kolaborasi AS-China. Dalam beberapa bidang, seperti nanosains dan telekomunikasi, AS lebih bergantung kepada China berbanding sebaliknya. Dalam kes ini, arah pemindahan teknologi dibalikkan. AS mendapat manfaat dari keupayaan untuk melabur dan memperoleh kepakaran dari industri China yang lebih canggih daripada industri domestik kita.

Ford Motor, contohnya, secara historikal telah menukar harta inteleknya untuk akses ke pasaran China. Kini ia membina kilang bateri di Michigan menggunakan teknologi dari pengeluar bateri EV terbesar dunia, Contemporary Amperex Technology Limited (CATL) yang berpangkalan di China. Gabenor Glenn Youngkin dari Virginia menyebut kerjasama itu sebagai “kuda trojan” China untuk mengancam pembuatan Amerika.

Tetapi secara ironinya, keengganan untuk menggunakan teknologi yang sedia ada itulah yang memperlahankan pembangunan keupayaan domestik dan keupayaan kita untuk menangkap terobosan baru apabila ia berlaku. Pengasingan mungkin akan memperlahankan inovasi China dalam beberapa sektor, tetapi ia juga akan menghalang akses AS kepada kemajuan China dan pengaruh kita ke atas kemajuan China apabila ia pasti berlaku.

Malah, China sendiri telah memperlihatkan kesedaran yang tinggi tentang ancaman yang ditimbulkan oleh aliran bebas modal AS kepada bidang teknologi utama. Presiden Xi Jinping berulang kali mencadangkan bahawa pembangunan teknologi kritikal memerlukan usaha seluruh negara untuk mengatasi titik sekat dan bahawa kerajaannya mesti memberi keutamaan untuk mengurangkan pergantungannya kepada negara Barat. Mengurangkan pengaruh pelabur AS bukan pengecualian.

Beijing, seperti AS, semakin menggariskan pelaburan merentas sempadan dalam terma keselamatan negara: Pada 2021, pengawal internet China melancarkan siasatan keselamatan negara dan pelanggaran data ke atas raksasa perkongsian perjalanan Didi, tidak lama selepas ia disenaraikan di Bursa Saham New York; IPO Ant Financial dihentikan selepas pengasasnya Jack Ma mengkritik pengawal selia. Undang-undang anti pengintipan baru telah berkuat kuasa, membawa kepada kebimbangan bahawa perniagaan merentas sempadan tertentu akan tertakluk kepada hukuman. Perniagaan Amerika telah mendapati China “tidak boleh dilaburkan,” catat Setiausaha Perdagangan AS Gina Raimondo semasa lawatan terbarunya ke Beijing.

Bahayanya terletak pada AS menyertai perlumbaan untuk menyekat aliran pelaburan, dan bukannya melepaskan pengaruh global sektor modal terokanya. Modal teroka AS sudah pun melambatkan pembiayaannya untuk syarikat China, mencecah $1.3 bilion tahun lepas — terendah dalam satu dekad, dari puncaknya $14.4 bilion pada 2018. Pusat Teknologi Keselamatan dan Kebangkitan Georgetown menganggarkan bahawa hanya 8% daripada semua transaksi pelaburan dalam syarikat AI China antara 2015 dan 2021 mempunyai pelabur AS langsung. Syarikat China dalam sektor sasaran, setelah mengesan tren daripada kawalan eksport AS sebelum ini, sudah pun mencari tempat lain,