UNRWA penyiasatan: Sejarah menunjukkan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu tidak berupaya menyiasat dirinya sendiri, pakar kata

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Rancangan PBB untuk menyiasat 12 pekerja Agensi Bantuan dan Kerja PBB untuk Pelarian Palestin di Timur Dekat (UNRWA) kerana menyertai pembunuhan beramai-ramai Hamas terhadap 1,200 orang pada bulan Oktober, termasuk pembunuhan lebih 30 warga Amerika, bermula dengan tidak menentu kerana siasatan didakwa dijangkiti ketidakcekapan yang teruk, bias anti-Israel dan rasuah.

Bulan lepas, UNRWA mengesahkan kandungan fail Israel yang menyatakan 12 pekerjanya terlibat dalam serangan pengganas Hamas.

“Berhubung siasatan terhadap dakwaan penglibatan 12 pekerja UNRWA dalam ( di Israel, sebaik sahaja UNRWA dimaklumkan mengenai maklumat ini oleh Kementerian Luar Negeri Israel, kepimpinan agensi bertindak segera dengan memecat mereka yang terlibat,” kata Stéphane Dujarric, jurucakap Setiausaha Agung PBB, kepada Digital.

Namun terdapat tanda soalan besar mengenai keupayaan PBB untuk menyiasat dirinya sendiri. Masalah ini mengingatkan ungkapan Latin terkenal, Quis custodiet ipsos custodes? Ia biasanya diterjemahkan sebagai “Siapa akan menjaga penjaga itu sendiri?”

“Siasatan akan dijalankan oleh Pejabat Pemeriksaan Dalaman PBB (setara dengan juruaudit am di kementerian kerajaan Amerika Syarikat),” kata Dujarric kepada Digital. “Sekiranya tingkah laku jenayah ditemui, ia boleh dirujuk kepada entiti penguatkuasaan undang-undang negara yang berkenaan.

“Berhubung kajian bebas, seperti yang anda lihat dari pengumuman kami awal tadi, ia memang begitu – bebas. Ia tidak akan diuruskan oleh pekerja PBB. Ia akan diketuai oleh bekas Menteri Luar Negeri Perancis Catherine Colonna, yang akan bekerjasama bersama tiga institut penyelidikan Nordik bebas. Laporan akhir akan dibuat umum sebaik sahaja diserahkan kepada setiausaha agung.”

Peter Gallo, peguam antarabangsa dan bekas penyiasat Pejabat Pemeriksaan Dalaman (OIOS) PBB, berkata kepada Digital bekas majikannya “bebas seperti buah pinggang kiri saya.”

Gallo, yang telah memberikan keterangan kepada Digital mengenai dakwaan rasuah, jenayah dan pengurusan yang tidak betul di PBB, menggambarkan kes di mana OIOS PBB didakwa menyembunyikan kes penipuan perubatan besar-besaran berkaitan dengan sekutu Hamas, Hezbollah.

“Telah berlaku siasatan mengenai insurans perubatan di Naqoura di selatan Lubnan, 2 km (1.2 batu) dari sempadan Israel,” kata Gallo. “Mereka mempunyai sekitar 75 tuntutan insurans perubatan yang mencurigakan. Syarikat yang digunakan PBB untuk mentadbir insurans perubatan telah menandakan ini sebagai mencurigakan. Dan tuntutan dibuat untuk antibiotik yang kuat, dan tiada ujian diagnostik.”

Gallo berkata untuk mengemukakan tuntutan perubatan palsu, “anda memerlukan kerjasama doktor atau ahli farmasi.”

PBB menghantar penyiasat ke Lubnan, dan doktor Lubnan berkata beliau tidak perlu mengambil ujian, menurut Gallo.

“OIOS tidak membawa pakar perubatan. Dan pejabat menutup kes-kes itu dan berkata tiada penipuan,” kata Gallo, menyatakan kekecewaan PBB “bergantung kepada keterangan” daripada “penyabot yang sama.”

Gallo mencatatkan bahawa seorang ahli farmasi yang terlibat dalam kes itu adalah datuk bandar sebuah bandar Lubnan dan berkaitan dengan pertubuhan pengganas yang ditetapkan AS, Hezbollah.

“Adakah dadah pergi kepada Hezbollah dan adakah wang pergi kepada Hezbollah?” soal Gallo. “Saya menulis kepada timbalan setiausaha OIOS. Mereka tidak berminat walaupun terdapat kaitan Hezbollah yang jelas.”

Kes lain yang didakwa PBB menutup-nutupi keganasan yang dikutip Gallo melibatkan skandal yang

Edward Flaherty, peguam Amerika yang mewakili pengadu di seluruh sistem PBB berpangkalan di Geneva, Switzerland, berkata kepada Digital bahawa dalam tahun pengalamannya, “OIOS dan mana-mana perkhidmatan siasatan dalaman organisasi antarabangsa tidak sesuai untuk tujuan. Mereka akhirnya melapor kepada eksekutif, jadi tidak bebas dan tidak akan menyiasat peringkat kanan untuk salah laku kecuali diberi lampu hijau oleh eksekutif – perlindungan yang dibina.”

“Mereka beroperasi seperti ketua polis rahsia Stalin, Lavrentiy Beria, ‘Tunjukkan saya orang itu, dan saya akan carikan kesalahan.’ Satu-satunya cara untuk memperbaiki siasatan PBB / IO ialah mengangkat kekebalan dan membenarkan pasukan polis negara menjalankan siasatan terhadap salah laku serius atau salah laku penyiasat.”

Apabila ditanya mengenai kritikan yang dilemparkan oleh Gallo dan lain-lain mengenai kajian luaran ke atas UNRWA, Dujarric berkata, “Saya cadangkan orang menangguhkan penghakiman terhadap kajian bebas sehingga selesai. Laporan akhir akan dibuat umum, di mana titik orang akan dapat memberikan pandangan.”

Apabila didedahkan kepada kritikan terhadap siasatan PBB, jurucakap Digital berkata kepada Digital, “Amerika Syarikat telah menghubungi kerajaan Israel untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai dakwaan ini, dan kami telah memaklumkan ahli Kongres dan kakitangan mereka. Kami mengalu-alukan keputusan PBB untuk menjalankan siasatan dan ‘kajian bebas dan menyeluruh’ terhadap UNRWA, serta janji Setiausaha Agung Guterres untuk mengambil tindakan tegas jika dakwaan terbukti benar.

“Harus ada pertanggungjawaban penuh terhadap sesiapa yang menyertai serangan kejam 7 Oktober. Kami akan terus berhubung rapat dengan PBB dan kerajaan Israel berhubung perkara ini.”

Anne Bayefsky, pengarah Institut Hak Asasi Manusia dan Holocaust Touro dan presiden Human Rights Voices, mempersoalkan integriti siasatan PBB.

“Apa yang kita ada di sini ialah konsep biasa PBB menyelesaikan masalah – asap dan cermin,” katanya kepada Digital. “Akan ada dua ‘siasatan selari’ yang dipanggil bebas terhadap UNRWA, satu di mana PBB menyiasat dirinya sendiri, dan yang lain disusun ‘bersama komisioner jeneral UNRWA’ – orang PBB bertanggungjawab terhadap rasuah besar-besaran sendiri.”

Bayefsky berkata “penjelasan ‘bebas’ kajian memberi tumpuan kepada melihat ‘mekanisme’ dan ‘prosedur’ mengenai ‘netraliti.’ Itu bahasa PBB untuk mengelakkan masalah sebenar di hati perkara. Iaitu antisemitisme sistemik di seluruh sistem pendidikan UNRWA yang dikendalikan – dan rekod berdekad-dekad menyumbang kepada lebih kebencian perkauman dan keganasan, bukannya menamatkannya.

“Mungkin itulah sebabnya setiausaha agung ‘UNRWA baru dan diperbaiki’ senarai kajian konsultan Scandinavia – dan bukan negara di barisan hadapan membayar harga paling berat untuk rekod UNRWA yang membahayakan – Israel.”

Digital melaporkan Sabtu bahawa Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant berkata bilangan pekerja UNRWA yang menjalankan pembunuhan beramai-ramai Gallant menggambarkan UNRWA sebagai “Hamas dengan hiasan”

Digital menghubungi jurucakap UNRWA Juliette Touma, yang berkata, “Saya tidak dapat memberikan komen mengenai apa-apa berkaitan dengan OIOS” dan mengarahkan Digital menghubungi pejabat UNRWA di New York.

Soalan Digital kepada pejabat UNRWA di New York dan Washington DC tidak segera dijawab.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.