UNRWA kata ia boleh ditutup menjelang akhir Februari jika pembiayaan ‘kekal tergantung’

(SeaPRwire) –   Ketua Agensi Bantuan dan Kerja-Kerja untuk Pelarian Palestin di Timur Dekat (UNRWA) mendedahkan Khamis bahawa organisasi itu kemungkinan akan menutup operasi menjelang “akhir Februari” jika pembiayaan tidak disambung semula.

UNRWA Commissioner-General Philippe Lazzarini menulis dalam satu posting di X bahawa “beberapa negara penderma menangguhkan AS$ 440 juta bernilai pembiayaan” untuk kumpulan itu berikutan bahawa beberapa anggotanya terlibat dalam serangan pengganas Hamas pada 7 Oktober yang melancarkan perang di Gaza.

“Jika pembiayaan kekal ditangguhkan, kami kemungkinan besar akan terpaksa menutup operasi kami menjelang akhir Februari bukan sahaja di Gaza tetapi juga di seluruh rantau,” kata Lazzarini.

“Pada masa Mahkamah Keadilan Antarabangsa menyeru lebih bantuan kemanusiaan, ia adalah masa untuk memperkukuh bukannya melemahkan UNRWA,” tambahnya. “Kami adalah pertubuhan bantuan terbesar dalam salah satu krisis kemanusiaan paling teruk dan kompleks di dunia.”

Agensi itu menyatakan dalam kenyataan sendiri bahawa “Apabila disajikan dengan dakwaan serius oleh pihak berkuasa Israel bahawa beberapa kakitangan UNRWA terlibat dalam serangan menjijikkan pada 7 Oktober ke atas Israel, UNRWA Commissioner-General mengambil keputusan untuk segera menamatkan pelantikan kakitangan ini bagi kepentingan Agensi dan merampas Pejabat Pemeriksaan Dalaman PBB di New York, yang melancarkan siasatan.”

“Diperkukuhkan tanggungjawab sepenuhnya dan ketelusan dijangka daripada proses ini, sekiranya dakwaan disahkan,” ia mengisytiharkan.

menyeru negara-negara ahli awal minggu ini untuk menyambung semula pembiayaan mereka kepada UNRWA.

“Sewalau saya memahami kebimbangan mereka – saya sendiri dikejutkan dengan tuduhan ini – saya dengan kuat merayu kepada kerajaan yang menangguhkan sumbangan mereka, sekurang-kurangnya, untuk menjamin kelangsungan operasi UNRWA,” kata Guterres dalam kenyataan pada Ahad.

“Tindakan yang didakwa menjijikkan kakitangan ini mesti mengakibatkan konsekuensi. Tetapi beribu-ribu lelaki dan wanita yang bekerja untuk UNRWA, banyak di beberapa situasi paling berbahaya untuk pekerja kemanusiaan, tidak seharusnya dikenakan hukuman. Keperluan mendesak penduduk yang putus asa yang mereka beri perkhidmatan mesti dipenuhi,” kata Guterres.

’ Anders Hagstrom menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.