UN menggesa pihak-pihak yang bertelagah di Sudan agar menghentikan semua permusuhan sempena bulan suci Ramadan

(SeaPRwire) –   SEKRETARIS AGUNG PBB menyeru pihak-pihak yang berperang di Sudan untuk menghentikan permusuhan semasa bulan suci Ramadan umat Islam, dengan memberi amaran konflik hampir setahun ini mengancam persatuan negara “boleh menyulut ketidakstabilan serantau yang besar.”

Jeneral Abdel Fattah Burhan, ketua tentera yang telah berperang untuk kawalan Sudan dengan panglima tentera paramiliter negara yang lain, menyambut seruan gencatan senjata Ramadan, duta PBB Sudan berkata. Tetapi tiada berita segera daripada panglima Tentera Sokongan Cepat, Mohammed Hamdan Dagalo.

Seruan Sekretaris Agung PBB António Guterres datang sebelum undian dijangka Majlis Keselamatan PBB Jumaat untuk resolusi draf British menyeru “penghentian permusuhan serta-merta menjelang bulan Ramadan.”

Draf resolusi menyatakan “kebimbangan mendalam terhadap keganasan yang merebak dan situasi kemanusiaan yang memburuk dan memburuk, termasuk tahap krisis kelaparan akut, terutamanya di Darfur.”

Sudan tenggelam dalam kekacauan April lalu, apabila ketegangan yang telah lama meresap antara ketenteraan dan ketua tentera paramiliter meletus ke dalam pertempuran jalanan di ibu negara, Khartoum.

Pemberontakan merebak ke bahagian lain negara, tetapi di kawasan Darfur barat Sudan mengambil bentuk yang berbeza, dengan serangan kejam oleh Tentera Sokongan Cepat yang didominasi Arab terhadap orang awam etnik Afrika. Ribu-ribu orang telah terbunuh.

Dua dekad lalu, kawasan Darfur yang luas di barat Sudan menjadi sinonim dengan genosid dan jenayah perang, terutamanya oleh milisi Arab notorius Janjaweed terhadap populasi yang mengenalpasti sebagai Pusat atau Timur Afrika.

Peguam Pendakwa Antarabangsa, Karim Khan, berkata pada akhir Januari terdapat asas untuk percaya kedua-dua pihak dalam konflik semasa sedang melakukan jenayah perang yang mungkin, jenayah terhadap kemanusiaan atau genosid di Darfur.

“Semua yang ingin melihat seruan itu ditukarkan ke tindakan … jika mereka ingin menyediakan mekanisme pelaksanaan, kami akan menyambutnya.”

“Saya fikir semua bersedia dan bersedia untuk membantu,” kata Dujarric kepada wartawan. “Yang paling penting ialah mereka yang mempunyai jari pada picu senjata mereka untuk menyepikan senjata.”

Dengan konflik berterusan tanpa penghujung, Guterres memberi amaran bahawa akibat kemanusiaan konflik mencapai “saiz kolosal.”

Setengah daripada penduduk Sudan – 25 juta orang – memerlukan bantuan hayat, 18 juta “sangat tidak selamat makanan”, dan PBB menerima laporan kanak-kanak mati akibat kekurangan zat makanan, katanya.

Sudan juga mempunyai krisis pelarian dalaman terburuk di dunia, dengan 6.3 juta orang yang melarikan diri rumah dan masih mencari keselamatan di negara itu, katanya. Infrastruktur awam musnah dan 70% kemudahan kesihatan di kawasan konflik tidak berfungsi. Dan jutaan kanak-kanak tidak pergi ke sekolah.

Dia berkata PBB juga menerima laporan keganasan seksual sistematik, termasuk rogol dan rogol kumpulan, serta penculikan dan perdagangan “untuk tujuan eksploitasi seksual.”

“Tentera Darat Sudan dan Tentera Sokongan Cepat bertanggungjawab terhadap situasi mengerikan di Sudan,” katanya. “Pelemparan bom dan serangan dari kedua-dua pihak di kawasan bandar yang sangat padat dan seluruh kawasan barat Sudan terus membunuh dan menakut-nakutkan orang awam.”

“Ia tidak seharusnya menjadi tanggungjawab ketenteraan kedua-dua SAF atau RSF untuk menentukan masa depan politik Sudan,” kata Kariuki. “Kami menyeru mereka memberi laluan kepada kerajaan peralihan awam yang akan sepenuhnya menghormati hak asasi manusia rakyat Sudan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.