Ukraine Merampas Semula Sebuah Kampung di Timur sebagai Sebahagian daripada Serangan Balas

Perang Rusia Ukraine

(KYIV, Ukraine) – Pasukan Ukraine telah merebut semula sebuah kampung di timur negara selepas pertempuran sengit dengan tentera Rusia, tentera berkata Jumaat ketika negara yang diserang itu meneruskan serangan balas berbilang hujung.

Kampung Andriivka terletak kira-kira 10 kilometer (6 batu) selatan bandar Bakhmut yang diduduki Rusia, tempat pertempuran terpanjang perang Rusia di Ukraine. Pembebasannya akan mewakili satu lagi kemenangan bagi Kyiv dalam kempen Ukraine untuk mengusir tentera Moscow daripada wilayah yang mereka rampas.

Markas Besar Angkatan Bersenjata Ukraine mengumumkan pengambilan semula Andriivka awal Jumaat. Tiada pengesahan atau komen daripada pihak berkuasa Rusia.

Pasukan Ukraine melancarkan serangan balas yang dinantikan lebih daripada tiga bulan yang lalu. Kejayaan yang dilaporkan di kampung wilayah Donetsk menggambarkan kemajuan dan cabaran yang mereka hadapi walaupun bekalan peralatan piawaian NATO dan senjata Barat.

Cuaca basah musim sejuk yang menghampiri mungkin akan memperlahankan kemaraan Ukraine. Presiden Volodymyr Zelenskyy dijangka melawat Washington minggu depan ketika Kongres membahaskan sama ada untuk meluluskan bantuan lebih untuk Ukraine.

Briged Serangan ke-3 berkata ia mengambil alih Andriivka selepas mengelilingi garnisun Rusia di kampung itu semasa apa yang digambarkannya sebagai “operasi kilat” dan memusnahkannya dalam masa dua hari. Ia menyebut tindakan berjaya itu sebagai terobosan di sayap selatan Bakhmut dan “kunci kejayaan dalam semua arah selanjutnya.”

Briged itu pada mulanya mempertikaikan kenyataan Timbalan Menteri Pertahanan Ukraine Hanna Maliar yang mengatakan kampung itu diambil semula tetapi mengesahkan awal Jumaat bahawa ia telah merebut kembali Andriivka.

“Ia sukar dan keadaan semalam berubah sangat dinamik beberapa kali,” kata Maliar.

Maliar berkata Ukraine telah mendapat semula 50 kilometer persegi (19 batu persegi) tanah di sekitar Bakhmut sejak permulaan serangan balas pada bulan Jun.

Pertempuran selama lapan bulan untuk mengawal Bakhmut, sebuah bandar yang dikenali kerana perlombongan garam yang kini musnah sama sekali, terdiri daripada pertempuran terpanjang dan mungkin paling berdarah dalam perang di Ukraine. Pasukan Rusia yang diketuai oleh tentera upahan daripada Kumpulan Wagner menawan Bakhmut pada bulan Mei.

Pada akhir Jun, pemimpin Wagner Yevgeny Prigozhin memimpin pejuangnya dari timur Ukraine dan ke Rusia sebagai sebahagian daripada pemberontakan jangka pendek. Prigozhin dan beberapa leftenan atasannya terbunuh dalam kemalangan kapal terbang ketika dalam perjalanan antara Moscow dan St. Petersburg bulan lalu.

Pasukan Ukraine cuba mengelilingi Bakhmut dari selatan dan utara dan telah mendapat tanah meter demi meter (ela demi ela) dalam tempoh tiga bulan yang lalu. Para penganalisis tentera dan pegawai AS telah mempersoalkan perbelanjaan pasukan di sekitar bandar itu, tetapi pemimpin tentera Ukraine telah berkata mereka berjaya menghabiskan pasukan Rusia dengan menahannya tetap di kedudukan.

Andriivka terletak di antara penempatan Kurdiumivka dan ketinggian Klischiivka di wilayah Donetsk, di mana pertempuran telah sangat sengit. Markas Besar Ukraine berkata pasukan Ukraine juga menyebabkan kerugian besar kepada tentera Rusia di kampung berdekatan Klishchiivka sebagai sebahagian daripada serangan balas.

Pengambilan semula Andriivka datang beberapa minggu selepas kemenangan taktikal penting bagi pasukan Ukraine di wilayah selatan Zaporizhzhia, di mana mereka menembusi barisan pertahanan Rusia yang pertama dan merebut semula kampung Robotyne.

Keuntungan di selatan dianggap lebih strategik kerana ia membawa tentera Ukraine lebih dekat dengan pantai Laut Azov, di mana mereka boleh cuba memotong laluan darat ke Semenanjung Crimea, yang dirampas Rusia daripada Ukraine pada tahun 2014. Mengasingkan Crimea akan membahagikan wilayah Ukraine selatan yang diduduki Rusia dan menjejaskan bekalan Rusia.