Ukraine menurunkan usia wajib militer dalam usaha untuk memperkuat jumlah pasukan dalam perang melawan Rusia

(SeaPRwire) –   Ukraine pada Rabu menurunkan umur tentera daripada 27 ke 25 dalam usaha untuk memperbanyak bilangan tentera yang dipanggil berikutan lebih daripada dua tahun peperangan berikutan serangan penuh skala Rusia.

Undang-undang pengerahan baru telah berkuat kuasa sehari selepas Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy menandatangani undang-undang tersebut. Parlimen Ukraine, Verkhovna Rada, meluluskannya tahun lalu.

Belum jelas mengapa Zelenskyy mengambil masa yang lama untuk menandatangani langkah undang-undang ke dalam undang-undang. Beliau tidak membuat sebarang komen awam mengenainya, dan pegawai tidak memberitahu berapa banyak tentera baru yang dijangka negara dapat peroleh atau untuk unit mana.

Pengerahan tentera telah menjadi isu yang sensitif selama berbulan-bulan berikutan kekurangan infantri yang semakin meningkat ditambah dengan kekurangan peluru yang teruk telah memberikan kelebihan medan tempur kepada Rusia. Masalah tenaga kerja dan perancangan Rusia sendiri sehingga kini menghalangnya daripada mengambil kesempatan penuh terhadap kelebihannya.

Umur purata tentera Ukraine, seperti tentera di pihak Rusia, kira-kira 40 tahun, menurut penganalisis tentera. Beberapa rakyat Ukraine bimbang mengambil orang dewasa muda daripada pasaran buruh akan menyebabkan kerosakan ekonomi yang lebih teruk yang sudah terjejas oleh peperangan, tetapi masalah dilaporkan menjadi teruk kerana Kyiv menyediakan diri untuk serangan musim panas yang dijangka oleh pasukan Kremlin.

Semangat awal untuk keluar berjuang menentang pasukan Kremlin telah merosot, walaupun sokongan awam untuk peperangan masih tinggi.

Ukraine kini melarang lelaki di bawah umur 60 tahun keluar negara. Ramai lelaki Ukraine mengelakkan pengerahan tentera dengan bersembunyi di rumah atau cuba menyogok diri daripada medan pertempuran.

Panglima berkata mereka tidak mempunyai cukup tentera untuk melancarkan serangan, dan hanya cukup untuk mengekalkan kedudukan semasa serangan Rusia yang semakin meningkat.

Populasi Rusia lebih daripada tiga kali ganda saiz Ukraine, dan Presiden Vladimir Putin telah menunjukkan kesanggupan untuk memaksa lelaki ke barisan hadapan jika tidak cukup sukarelawan.

Zelenskyy jarang sekali membincangkan isu pengerahan tentera, dan parlimen melampirkan lebih daripada 1,000 pindaan kepada undang-undang pengerahan yang ditandatangani beliau.

Pada Disember lalu, Zelenskyy berkata tentera Ukraine mahu mengerahkan sehingga 500,000 tentera lebih. Tetapi beliau berkata beliau telah meminta pemerintah tentera untuk menjelaskan perincian mengenai “perkara yang sangat sensitif” sebelum memutuskan sama ada untuk memberi kelulusan permintaan mereka.

Pengerahan besar-besaran seperti itu akan menelan belanja Ukraine bersamaan dengan $13.4 bilion, kata Zelenskyy ketika itu. Aspek lain yang perlu dipertimbangkan termasuk sama ada tentera yang kini berada di barisan hadapan akan diputar semula atau dibenarkan cuti, katanya.

Keperluan untuk pengerahan meluas untuk meningkatkan bilangan tentera Ukraine dilaporkan merupakan salah satu bidang percanggahan pendapat antara Zelenskyy dan Jeneral Valerii Zaluzhnyi, ketua tentera berjaya angkatan bersenjata Ukraine yang digantikan oleh presiden pada bulan Februari.

Statistik Kementerian Pertahanan Ukraine menyatakan tentera Ukraine mempunyai hampir 800,000 tentera pada bulan Oktober. Ini tidak termasuk Guard Kebangsaan atau unit lain. Secara keseluruhannya, 1 juta orang Ukraine berada dalam seragam.

Sementara itu, tentera udara Ukraine menyatakan empat dron dilancarkan Rusia semalam ke wilayah tengah telah ditembak jatuh.

Seorang budak lelaki berusia 11 tahun meninggal dunia di hospital akibat kecederaan yang dialami semasa serangan di kawasan Kupiansk pada Selasa, menurut Gabenor Kharkiv Oleh Syniehubov. Bapanya berusia 58 tahun terbunuh dalam serangan itu.

Zelenskyy berkata pada Rabu bahawa Kharkiv, bandar terbesar kedua Ukraine, “melihat penghinaan dan kesakitan harian” akibat serangan udara Rusia yang tidak putus-putus.

Serangan Rusia di seluruh negara “menyebabkan kemusnahan”, tulis Zelenskyy di X, bekas Twitter, dalam rayuan kepada rakan-rakan Barat Ukraine untuk menyediakan lebih sistem pertahanan udara.

Pada bulan Mac sahaja, pasukan Kremlin melancarkan lebih daripada 400 peluru berpandu pelbagai jenis, 600 dron Shahed rekaan Iran, dan lebih daripada 3,000 bom terarah udara ke Ukraine, katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.