Ukraine mengatakan Tentera Laut Hitam Rusia mengalami kerugian yang memusnahkan sejak runtuhnya perjanjian bijian

(SeaPRwire) –   Tentera Laut Hitam Rusia telah mengalami kerugian yang memusnahkan sejak runtuhnya perjanjian bijian sejak pasukan Ukraine terus merosakkan komponen utama usaha Moscow.

Minggu lepas, Ukraine telah mempamerkan kejayaan besar terhadap tentera laut dengan penerbitan video yang didakwa menunjukkan kemusnahan kapal peluru berpandu hampir $70 juta, Ivanovets. Beberapa drone telah mengenai kapal dan menenggelamkannya, dengan nasib anak kapal tidak diketahui.

“Akibat beberapa terusan terus kepada badan, kapal Rusia telah menerima kerosakan yang tidak sesuai dengan pergerakan lanjut – Ivanovets telah miring ke belakang dan tenggelam,” kata saluran Telegram Military Informant.

Ukraine juga telah mengurangkan tentera dengan pemusnahan kapal selam Rusia dan beberapa kapal pendaratan, seperti Minsk, Saratov dan Olenegorsky Gornyak, mengikut Newsweek.

Rusia telah kehilangan kira-kira 25 daripada kira-kira 80 kapal yang dikerahkan pada permulaan pencerobohan Ukraine dan 15 lagi sedang diperbaiki, kata jurucakap Tentera Laut Ukraine Dmytro Pletenchuk semasa persembahan televisyen minggu ini.

Pemusnahan dilaporkan Ivanovets menamatkan tempoh di mana pasukan Ukraine telah membuka laluan baru di Laut Hitam, memastikan perdagangan bijian penting selepas Rusia enggan memperbaharui perjanjian PBB yang berlangsung selama setahun.

Perjanjian, dirundingkan pada Julai 2022, membantu memastikan “lumbung Eropah”, bertanggungjawab untuk 30% bekalan bijian global, akan terus menghantar bijian penting walaupun sekatan Rusia. Rusia memulakan serangan silos bijian selepas menamatkan perjanjian pada 2023.

Daripada menyerah kalah, Ukraine telah menyerang balas dan menyerlahkan pukulan besar terhadap tentera laut, yang pada awalnya telah mencatat kejayaan dalam peringkat awal pencerobohan. Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy dengan bangga mendakwa pada akhir tahun bahawa tentera laut “tidak lagi berupaya beroperasi di bahagian barat Laut Hitam dan beransur-ansur menarik diri dari Crimea.”

“Ini merupakan pencapaian bersejarah,” kata Zelenskyy ketika berusaha untuk meningkatkan semangat untuk usaha berterusan Ukraine di tengah-tengah keletihan kerana perang bergerak ke tahun ketiga tanpa penghujung jelas.

Pada Disember, Grant Shapps menulis di media sosial platform X bahawa Ukraine telah memusnahkan 20% Tentera Laut Hitam Rusia semasa kempennya selama empat bulan.

“Dominasi Rusia di Laut Hitam kini dicabar dan Koalisi Maritim Keupayaan baharu UK & Norway sedang membantu memastikan Ukraine akan menang di laut,” tulis Shapps.

Moscow telah memindahkan sebahagian pasukannya jauh dari Crimea dan ke pangkalan Novorossiysknya, yang berdiri di Krasnodar, dan lebih jauh sepanjang pantai.

Rusia dilaporkan merancang untuk membina pangkalan di Abkhazia, wilayah Georgia yang memisahkan diri di bawah kawalan Rusia, yang akan membolehkan tentera lautnya berpindah lebih jauh dari jangkauan Ukraine.

“Kami telah menandatangani perjanjian, dan dalam masa terdekat akan ada pangkalan Tentera Laut Rusia yang kekal di daerah Ochamchira,” kata Presiden Abkhazia Aslan Bzhania kepada akhbar Rusia Izvestiya.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.