Ukraine akan memulakan pembinaan empat reaktor nuklear baru lewat tahun ini

(SeaPRwire) –   mengatakan ia merancang untuk memulakan pembinaan empat reaktor nuklear baru lebih kemudian tahun ini untuk memperkukuh kapasiti tenaganya ketika konfliknya dengan Rusia terus berlarutan, menurut Reuters.

Kesemua empat reaktor akan dibina di loji kuasa nuklear Khmelnytskyi di barat Ukraine dengan pembinaan dijadual bermula musim panas atau luruh tahun ini, menurut Menteri Tenaga German Galushchenko.

Dua unit – yang merangkumi reaktor dan peralatan berkaitan – akan berdasarkan peralatan Rusia yang Ukraine mahu mengimport dari Bulgaria, manakala dua unit yang lain akan menggunakan teknologi Barat dari pembuat peralatan kuasa Westinghouse.

“Kami memerlukan bekas,” kata Galushchenko, merujuk kepada bekas tekanan reaktor yang akan perlu diimport. “Kami mahu melaksanakan unit ketiga dan keempat segera.”

Ukraine kini mempunyai tiga loji kuasa nuklear yang menjana lebih 55% keperluan elektrik negara, tetapi negara ini telah kehilangan kapasiti tenaga yang besar kerana perangnya

Satu lagi loji kuasa nuklear di Zaporizhzhia, loji nuklear terbesar di Eropah, kini berada di bawah pendudukan Rusia dan membawa risiko serius kerana pasukan Rusia meletakkan periuk api berbahan letupan berhampiran kemudahan tersebut musim panas lepas, menurut ketua Agensi Tenaga Atom Antarabangsa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (IAEA).

Periuk api tersebut, yang Rusia kata adalah untuk tujuan pertahanan, terletak di zon penampan antara halangan dalaman dan luaran loji dan menghadap keluar dari kemudahan.

Rusia mendapat kawalan ke atas kemudahan selepas melancarkan serangan pada awal 2022, dan enam reaktor nuklearnya kini tidak beroperasi.

“Dengan unit ketiga dan keempat (Khmelnytskyi) kami mahu mengimbangi Zaporizhzhia, dan kini kami sedang berbincang dengan rakan-rakan Bulgaria kami mengenai dua reaktor yang kami mahu ambil,” kata Galushchenko.

“Jika kami menerima bekas reaktor hari ini, saya fikir ia akan mengambil masa dua setengah tahun dan kami akan mempunyai reaktor ketiga beroperasi,” kata Galushchenko.

Ukraine terus mengamalkan tenaga nuklear walaupun bencana Chernobyl 1986 di mana Reaktor No. 4 di Loji Kuasa Nuklear Chernobyl, terletak berhampiran bandar Pripyat di utara Ukraine, meletup, menyebabkan salah satu bencana nuklear terbesar dalam sejarah yang tercatat.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.