Ukraina Melaporkan Bilangan Serangan Bom Rekod, Sementara 6 mati dalam Serangan Roket Rusia

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAR

KYIV, Ukraine — Serangan roket di depot surat di bandar Kharkiv timur Ukraine membunuh enam orang, berkata pegawai Ukraine pada Ahad.

Sebanyak 16 orang lagi cedera dalam letupan pada petang Sabtu, yang dipercayai disebabkan oleh roket S-300 Rusia, kata gabenor Kharkiv Oleh Syniehubov di media sosial.

Semua mangsa adalah pekerja perkhidmatan pos dan kurier swasta Ukraine Nova Poshta.

Dalam kenyataan, syarikat itu berkata bahawa isyarat ancaman serangan udara berbunyi hanya beberapa minit sebelum serangan, meninggalkan mereka yang berada di dalam depot tanpa masa untuk mencapai perlindungan.

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy menggambarkan serangan itu sebagai serangan ke atas “objek awam biasa.”

“Kita perlu bertindak balas kepada keganasan Rusia setiap hari dengan keputusan di barisan hadapan. Dan, lebih lagi, kita perlu memperkukuh persatuan global untuk melawan keganasan ini,” tulisnya di media sosial. “Rusia tidak akan dapat mencapai apa-apa melalui keganasan dan pembunuhan. Keputusan akhir bagi semua pengganas ialah perlu menghadapi tanggungjawab atas apa yang telah mereka lakukan.”

Di tempat lain di kawasan Kharkiv, tiga orang cedera dalam bedilan Rusia di bandar Kupiansk, kata Syniehubov.

Bandar yang dikuasai Ukraine di barisan hadapan itu telah menjadi tumpuan pertempuran sengit kerana kedua-dua Moscow dan Kyiv mendorong kemajuan medan tempur di tengah-tengah permulaan keadaan musim sejuk.

Pegawai di Ukraine selatan berkata pada Ahad bahawa tentera Rusia telah menggunakan bilangan rekod bom udara di kawasan Kherson Ukraine dalam tempoh 24 jam lepas.

Natalia Humeniuk, jurucakap Operasi Pemerintah Selatan Ukraine, berkata bahawa 36 peluru berpandu telah direkodkan di kawasan itu, dengan beberapa kampung dihentam oleh beberapa serangan.

Dalam laporan yang dikeluarkan pada Sabtu, Institut Kajian Perang di Washington mendakwa tentera Rusia mungkin mengubah suai campuran peluru berpandu, bom dipandu, dan drone yang digunakan dalam serangan ke atas Ukraine. Think tank itu menjangkakan perubahan itu mungkin menjadi sebahagian daripada usaha untuk mencari celah dalam pertahanan udara Ukraine sebelum serangan lanjut semasa musim sejuk.