UK akan melarang vapes sekali guna, mengehadkan rokok elektronik berperisa ‘khusus dipasarkan’ kepada kanak-kanak: ‘Kita mesti bertindak’

(SeaPRwire) –   Kerajaan UK akan melarang jualan vape sekali guna dan beberapa jenis rokok elektronik berperisa yang secara khusus dipasarkan kepada kanak-kanak: ‘Kita mesti bertindak’

Perdana Menteri Rishi Sunak dijangka akan mengumumkan rancangan itu bertujuan mencegah kanak-kanak menjadi ketagihan nikotin pada Isnin. Usaha untuk mengawal nikotin termasuk cadangan kontroversi untuk melarang sesiapa yang lahir selepas 1 Januari 2009 daripada membeli rokok pada bila-bila masa.

“Seperti mana sebarang ibu bapa atau guru tahu, salah satu trend paling membimbangkan pada masa ini ialah peningkatan merokok vape di kalangan kanak-kanak, maka kita mesti bertindak sebelum ia menjadi sebati,” kata Sunak.

tambahan, “Kesan jangka panjang vaping tidak diketahui dan nikotin di dalamnya boleh sangat ketagihan, jadi walaupun vaping boleh menjadi alat yang berguna untuk membantu perokok berhenti, pemasaran vape kepada kanak-kanak tidak dapat diterima.”

Menjual vape atau tembakau kepada kanak-kanak bawah umur 18 tahun masih haram di UK, tetapi pegawai-pegawai mengatakan bahawa merokok remaja telah bertiga kali ganda dalam tempoh tiga tahun yang lalu.

Vape sekali guna, yang sering lebih murah dan berwarna-warni, adalah “penggerak utama,” kata pegawai kesihatan.

Untuk memerangi ini, kerajaan akan melarang jualan vape sekali guna serta “mengehadkan perisa yang secara khusus dipasarkan kepada kanak-kanak.”

Kerajaan juga bercadang untuk mengehadkan daya tarikan produk dengan memerlukan pengeluar meletakkan vape dalam “pakej yang kurang menarik secara visual.”

Selain mengehadkan ketersediaan dan daya tarikan vape, Sunak bercadang untuk terus meningkatkan umur untuk membeli rokok selaras dengan rancangan yang diumumkan tahun lalu.

Kerajaan Sunak mengambil rancangan itu selepas cadangan serupa diluluskan di New Zealand. New Zealand kemudian menarik balik rancangan itu selepas perubahan parti pemerintah negara tersebut.

Di UK, rancangan itu menerima reaksi bercampur-campur. Pakar kesihatan menyokong manakala sesetengah konservatif marah kerana mendakwa ia campurtangan berlebihan oleh negara.

Kira-kira 6.4 juta orang di UK, atau lebih kurang 13% penduduk, masih merokok.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.