Ubat-ubatan Penurunan Berat Badan Datang Dengan Kesan Sampingan yang Serius, Menurut Kajian Baru

Terdapat peningkatan permintaan untuk kelas ubat diabetes yang kini popular kerana produk sampingan yang tidak disengajakan: penurunan berat badan.

Ubat-ubatan tersebut termasuk dalam kelas yang dipanggil GLP-1 agonis dan termasuk semaglutide, bahan utama dalam Ozempic, Wegovy, dan Rybelsus; tirzepatide, yang terdapat dalam Mounjaro; dan liraglutide, yang digunakan dalam Victoza dan Saxenda. Walaupun berkesan dalam membantu orang yang menghidap diabetes untuk menurunkan kira-kira 15% berat badan mereka, ubat-ubatan ini juga dikaitkan dengan beberapa risiko kesan sampingan gastrousus, termasuk keradangan pankreas dan halangan sistem penghadaman.

Tetapi sekerap manakah risiko-risiko ini berlaku pada orang yang tidak menghidap diabetes, dan semakin mengambil ubat-ubatan untuk menurunkan berat badan? Pada 28 September, Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) meminta pengilang ubat semaglutide untuk memasukkan amaran pada label ubat tentang kemungkinan risiko sembelit usus, selepas menerima 8,500 laporan keadaan daripada pengguna diabetes dan bukan diabetes.

Kini, dalam surat penyelidikan yang diterbitkan dalam JAMA, saintis di University of British Columbia menyediakan data tambahan tentang magnitud risiko-risiko tersebut bagi orang yang mengambilnya semata-mata untuk penurunan berat badan. Mereka melaporkan bahawa dalam kalangan 4,700 orang tanpa diabetes yang mengambil sejenis GLP-1 dan 650 orang yang mengambil gabungan ubat penurunan berat badan yang lebih lama, mereka yang mengambil GLP-1s mempunyai risiko sembilan kali ganda lebih tinggi untuk pankreatitis dan empat kali ganda lebih tinggi untuk usus tersumbat dan gastroparesis, iaitu pergerakan lambat perut ke usus kecil.

“Kami ingin mengkaji risiko-risiko ini dengan mengeluarkan diabetes daripada persamaan,” kata Mohit Sodhi, pelajar perubatan tahun keempat di University of British Columbia dan penulis utama kajian tersebut, “memandangkan begitu ramai orang mengambil ubat ini khusus untuk penurunan berat badan dan tidak menghidap diabetes.”

Walaupun penyelidik hanya mengkaji semaglutide dan liraglutide, mereka berkata kesan sampingan dalam sistem GI mungkin berlaku dengan semua ubat dalam kelas GLP-1, termasuk tirzepatide, yang telah diluluskan FDA untuk merawat diabetes tetapi masih mengkaji untuk penurunan berat badan.

Risiko mutlak kesan sampingan ini kekal kecil, tetapi memandangkan berapa ramai orang mula mengambil ubat-ubatan bukan untuk merawat diabetes tetapi semata-mata untuk menurunkan beberapa paun, kesan sampingan ini boleh menjadi ketara. “Katakan sejuta orang mengambil GLP-1,” kata Sodhi. “Jika anda lihat kekerapan gastroparesis dalam kajian kami, ia adalah kira-kira 1%. Jika anda ambil 1% daripada 1 juta, itu 10,000 orang yang berpotensi mengalami kesan sampingan itu. Besarkan kepada berjuta-juta lagi pesakit yang mengambil ubat ini, dan angka-angka boleh menjadi sangat tinggi.”

Bagi orang yang menghidap diabetes, yang lebih terdedah kepada komplikasi kesihatan lain yang berkaitan dengan gula darah tidak terkawal, seperti isu peredaran dan buah pinggang dan mata, manfaat dalam mengawal keadaan itu mungkin melebihi risiko gastrousus. Tetapi bagi mereka yang tidak menghidap diabetes, risiko itu mungkin melebihi manfaat kehilangan beberapa paun. Walaupun terdapat kajian yang menunjukkan hasil kesihatan positif lain yang dikaitkan dengan ubat penurunan berat badan untuk orang tanpa diabetes, termasuk pengurangan risiko penyakit jantung, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan penemuan tersebut.

Kajian tambahan juga diperlukan untuk memahami dengan lebih baik mengapa ubat GLP-1 mempunyai kesan sampingan yang merosakkan pada perut dan usus. Beberapa kerja awal pada kedua-dua orang yang menghidap dan tidak menghidap diabetes mencadangkan bahawa ubat-ubatan itu memperlahankan pergerakan normal perut dan usus, mungkin juga melumpuhkan sistem saraf.

“Kami berharap kertas kami akan merangsang penyelidikan tambahan untuk melihat sama ada orang lain dapat mengesahkan penemuan kami dan mudah-mudahan memberi orang lebih persetujuan yang dimaklumkan apabila menggunakan ubat-ubatan ini,” kata Sodhi.