UAE melantik duta pertama ke Syria selepas 13 tahun

(SeaPRwire) –   Duta pertama Emiriah Arab Bersatu ke Damsyik dalam hampir 13 tahun mengambil jawatannya pada Selasa telah dipulihkan ke dalam penerimaan wilayah utama.

Media negara Syria berkata Menteri Luar Negeri Faisal Mekdad menerima kredensial Duta Besar Hassan Ahmad al-Shihi.

Kedutaan UAE dibuka semula di Syria pada akhir 2018 dan seorang pengurus urusan telah mengetuai misi diplomatik sejak itu. Al-Shihi tiba di Damsyik pada Isnin, lapor akhbar pro-kerajaan harian Al-Watan.

Presiden Syria Bashar Assad melawat negara Teluk pada Mac 2022, negara Arab pertama untuk menerimanya sejak Syria meletus hampir 13 tahun lalu. Berikutan gempa bumi Februari 6, 2023 yang membunuh lebih daripada 50,000 di Turki dan kira-kira 8,000 di Syria, UAE menghantar puluhan pesawat muatan bantuan ke Syria.

Pada Mei, 22 ahli Liga Arab bersetuju untuk memulihkan Syria, mengakhiri penggantungan 12 tahun dan mengambil langkah lagi untuk membawa Assad, seorang paria serantau lama, kembali ke dalam lingkaran. Assad, yang melawat UAE dua kali sejak 2022, mengambil bahagian dalam sidang kemuncak Liga Arab di Arab Saudi pada Mei.

Kedatangan Al-Shihi datang ketika Syria dilanda krisis ekonomi teruk, sebahagian daripadanya akibat konflik yang telah membunuh setengah juta orang, mengusir jutaan lagi dan meninggalkan bahagian besar negara musnah.

Rekonsiliasi antara Damsyik dan negara-negara Arab kaya minyak tidak mungkin menyebabkan aliran wang ke negara yang dilanda perang kerana sanksi Barat, yang bersama-sama dengan peperangan dan rasuah meluas telah menyebabkan krisis ekonomi yang teruk di Syria.

Dolar AS kini bernilai 16,000 dinar Syria. Pada permulaan konflik pada Mac 2011, dolar berdagang pada 47 dinar.

anggaran bahawa 90% rakyat Syria di kawasan dipegang kerajaan hidup dalam kemiskinan. Lebih daripada separuh penduduk – kira-kira 12 juta orang – berjuang untuk meletakkan makanan di atas meja, menganggarkan PBB.

Emiriah Arab Bersatu adalah penyokong pembangkang Syria, yang kini terhad kepada wilayah Idlib barat laut selepas kehilangan kubu-kubunya di tempat lain.

UAE menarik balik dutanya dari Syria pada 2011 berikutan permulaan pemberontakan popular terhadap Assad. Kedutaan Syria di UAE kekal terbuka.

Bulan lepas, timbalan menteri luar negara Syria, Ayman Soussan, telah dinamakan sebagai duta baru negara itu ke Arab Saudi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.