Turki meluluskan permohonan keahlian NATO Sweden

(SeaPRwire) –   Ahli parlimen Turki pada hari Selasa secara rasmi meluluskan permohonan Sweden untuk menyertai NATO, membersihkan halangan utama bagi negara Nordik itu untuk menyertai pakatan tentera.

meratifikasi protokol penyertaan Sweden dengan 287 undian menentang 55, dengan empat berkecuali. Pengesahan akan berkuat kuasa selepas penerbitannya dalam Warta Rasmi, yang dijangka akan cepat.

Permohonan Sweden ditangguhkan selama lebih setahun kerana Ankara menuduh negara itu terlalu longgar terhadap kumpulan yang dianggap sebagai ancaman keselamatan.

Turki telah menuntut pengukuhan daripada Stockholm, termasuk sikap yang lebih tegas terhadap militan Kurdish dan ahli rangkaian yang Ankara salahkan atas

Ini adalah cerita yang sedang berkembang. Sila semak semula untuk kemaskini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.