Turki dan Israel kenakan sekatan dagang selepas hubungan semakin merosot akibat Gaza

(SeaPRwire) –   ANKARA, Turki (AP) – Turki dan Israel mengumumkan halangan perdagangan antara satu sama lain pada hari Selasa ketika hubungan merosot lebih lanjut menyusul perang di Gaza.

Turki, pengkritik tegas tindakan tentera Israel di wilayah itu, mengumumkan bahawa ia membataskan eksport 54 jenis produk ke Israel dengan kesan serta-merta. Mereka termasuk aluminium, keluli, produk pembinaan, bahan api jet dan baja kimia. Sebagai tindak balas, Israel berkata ia sedang menyediakan larangan produk dari Turki.

Pengumuman itu datang sehari selepas Menteri Luar Turki Hakan Fidan berkata Israel telah menghalang pesawat kargo tentera Turki daripada menyertai operasi menghempap bantuan kemanusiaan ke Gaza dan bersumpah untuk bertindak balas dengan siri langkah terhadap Israel sehingga ia mengisytiharkan gencatan senjata dan membenarkan bantuan mengalir tanpa gangguan.

“Tiada alasan bagi Israel untuk menghalang usaha kami untuk menghantar bantuan melalui udara kepada rakyat Gaza yang kelaparan,” kata Fidan.

kerajaan Turki, yang mengalami kegagalan besar dalam pilihan raya tempatan bulan lepas, dihadapkan dengan tekanan dalaman yang kuat untuk menghentikan perdagangan dengan Israel. Kritik mendakwa kerajaan terlibat dalam piawaian ganda dengan melabelkan tuduhan kuat terhadap Israel sementara mengekalkan hubungan komersial yang menguntungkan.

Erdogan, yang parti pemerintah mempunyai akar dalam gerakan Islam Turki, telah menjadi pengkritik lantang dasar Israel terhadap orang Palestin sejak mengambil alih jawatan pada tahun 2003.

Pemimpin Turki itu meningkatkan kritikannya terhadap Israel berikutan tindakan tenteraannya di Gaza, menggambarkan tindakan Israel sebagai jenayah perang yang berhampiran dengan “genosid” dan menegaskan bahawa kumpulan militan Hamas, yang dianggap sebagai pertubuhan pengganas oleh Israel, Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah, berjuang untuk pembebasan tanah dan rakyatnya.

Dalam satu pos di Twitter, Menteri Luar Israel Israel Katz berkata Erdogan “sekali lagi mengorbankan kepentingan ekonomi rakyat Turki untuk sokongannya terhadap pembunuh Hamas di Gaza.”

Dalam pos yang sama, beliau berkata beliau telah menghubungi organisasi di Amerika Syarikat dan meminta mereka untuk berhenti melabur di Turki dan menahan diri daripada mengimport barangan Turki.

Hamish Kinnear, penganalisis kanan Timur Tengah dan Afrika Utara di syarikat risiko intelijen Britain Verisk Maplecroft, berkata pertimbangan domestik di sebalik keputusan Turki untuk mengenakan sekatan perdagangan ke atas Israel, dengan berkata parti pemerintah Erdogan cuba “menggerakkan asasnya berikutan kekalahan dalam pilihan raya tempatan.”

“Perdagangan bilateral yang berkurangan akan menjadi hasilnya, terutamanya jika Israel membalas dengan sekatan perdagangan sendiri,” kata Kinnear. “Kerajaan Turki mungkin telah membuat pengiraan bahawa hubungan perdagangan yang rosak adalah berharga untuk keuntungan sokongan dalaman yang berpotensi.”

Eksport Turki ke Israel berjumlah $5.4 bilion pada 2023, menurut Institut Statistik Turki.

Turki dan Israel telah menormalkan hubungan dengan melantik duta besar ke negara masing-masing pada 2022, berikutan tahun-tahun ketegangan.

Sejak Januari, pihak berkuasa Turki telah menahan puluhan orang, termasuk detektif swasta, atas syak wasangka mengintip untuk Israel, kebanyakannya terhadap orang Palestin yang tinggal di Turki.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.