Tumpuan Amerika Syarikat terhadap Ukraine dan Gaza tiada kesan terhadap latihan ketenteraan AS-Filipina, kata jeneral

(SeaPRwire) –   Latihan tempur antara Amerika Syarikat dan Filipina yang melibatkan beribu-ribu pasukan setiap tahun tidak akan terjejas oleh fokus Amerika terhadap perang di Ukraine dan Gaza, kata jeneral hari Khamis.

Pentadbiran Biden telah mengukuhkan lengkungan tentera sekutu di rantau Indo-Pasifik untuk membina pencegahan dan untuk menangani China dengan lebih baik, termasuk dalam sebarang konfrontasi masa depan mengenai Taiwan dan Laut China Selatan yang dipertikai.

Tetapi terdapat kebimbangan bahawa perang dan konflik Israel-Hamas boleh menghalang tumpuan Amerika ke Asia dan Pasifik serta menyalihkan sumber tentera yang ditujukan untuk rantau ini.

“Tentu sahaja, ia tidak memberi kesan kepada kehadiran kami,” kata Mejar Jeneral Marcus Evans, pemerintah tentera darat Amerika Syarikat Divisyen Infantri ke-25, kepada Associated Press dalam temubual lewat Khamis apabila diminta memberi ulasan mengenai kebimbangan tersebut.

“Jika ada, ia menambah keperluan untuk memberi tumpuan kepada perkongsian ini yang telah dibangunkan sejak berdekad-dekad lalu dan ia merupakan tanggungjawab kami untuk terus membina peluang latihan unik ini.,” kata Evans, yang mempunyai 12,000 askar di bawah perintahnya.

Evans, yang berpangkalan di Hawaii, berada di Manila untuk berbincang dengan rakan sejawatannya dalam tentera Filipina sebelum latihan tempur berskala besar antara tentera Amerika Syarikat dan Filipina.

Latihan tahunan ini termasuk Salaknib, yang merupakan latihan tentera darat pertama diadakan di negara ini pada 2016, dan Balikatan yang lebih besar, istilah Tagalog untuk bahu ke bahu, yang disertai oleh lebih daripada 17,600 anggota tentera pada April 2023 dalam latihan tempur terbesar mereka dalam dekad-dekad.

Sebahagian daripada latihan Balikatan tahun lalu diadakan di kawasan pantai Filipina di seberang Laut China Selatan dan Laut China Selatan yang dipertikai. Latihan tempur diperluaskan yang melibatkan tentera Amerika Syarikat telah dikritik oleh China sebagai ancaman kepada persatuan dan keamanan serantau.

Evans berkata skop latihan Salaknib dan Balikatan tahun ini, yang akan termasuk latihan hutan, “kekal konsisten dengan tahun lalu.” Selepas latihan, kontinjen dari pusat kesiapsiagaan tempur berpangkalan di Hawaii akan mengambil bahagian untuk kali pertama dalam “latihan penilaian yang sangat fokus” untuk menilai keupayaan pasukan sekutu beroperasi bersama, katanya.

Konflik yang berlangsung di Ukraine dan Timur Tengah, katanya, merupakan sumber pelajaran penting untuk pasukan sekutu di Filipina.

“Dua konflik … terus memberikan pelajaran yang perlu dipelajari dan dilaksanakan serta dilatih di sini di Filipina,” kata Evans tanpa memberikan butiran.

“Kami sedang belajar dengan aktif, memahami apakah beberapa cabaran yang dihadapi,” katanya.

“Kami bincangkan hari ini, keupayaan kami untuk menjadi kecil dan tidak dikesan, keupayaan kami untuk bergerak dengan pantas di tempat ini, keupayaan kami untuk memproyeksikan ke hadapan dan melihat serta merasakan adalah semua perkara yang perlu kami terus latih,” katanya.

“Secara kolektif, kami mempunyai tanggungjawab untuk membuat diri kami lebih bersedia hari ini berbanding semalam,” katanya.

Tahun lalu, Washington berulang kali menyatakan sokongannya kepada Filipina di tengah siri pertembungan wilayah yang semakin tegang antara kapal China dan Filipina, termasuk insiden di mana kapal China dan militia yang disyaki menggunakan pemancar air dan gerakan menghalang berbahaya yang menyebabkan kemalangan kecil di Laut China Selatan yang dipertikai.

Tahun lalu, Washington mengembalikan amaran bahawa ia akan mempertahankan Filipina, sekutu tertua Asia di rantau ini, jika pasukan, kapal dan pesawat Filipina diserang secara bersenjata, termasuk di perairan yang dipertikai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.