Trinidad dan Tobago menghadapi ‘kecemasan negara’ selepas tumpahan minyak pantai besar

(SeaPRwire) –   Trinidad dan Tobago menghadapi ‘kecemasan negara’ selepas tumpahan minyak pantai besar

Perdana Menteri Trinidad dan Tobago berkata tumpahan minyak besar berhampiran negara kembar itu di Teluk telah menyebabkan “kecemasan negara” kerana krew berjuang untuk mengawal minyak yang telah melapisi banyak pantai di barat daya Tobago.

Kerajaan masih belum mengenal pasti pemilik kapal yang terbalik berhampiran Tobago minggu lepas, Perdana Menteri Keith Rowley berkata Ahad.

Belum jelas berapa banyak minyak telah tumpah dan berapa banyak lagi yang masih berada di kapal yang kebanyakannya tenggelam. Belum jelas apa yang menyebabkan kapal terbalik.

Pengamuk telah gagal mengawal kebocoran dan sedang cuba menentukan cara untuk mengeluarkan sisa minyak, kata Farley Augustine, setiausaha agung Dewan Tobago, yang melawat kawasan itu bersama perdana menteri.

Tobago merupakan destinasi popular. Pegawai bimbang tentang impak tumpahan.

Rowley berkata masih terlalu awal untuk mengetahui berapa kos pembersihan akan menelan belanja tetapi berkata “beberapa kos yang tidak begitu tidak penting sedang ditanggung hanya untuk menangani insiden ini.”

Beliau berkata beberapa negara yang tidak dikenal pasti telah menawarkan bantuan, dan perbincangan mengenai usaha itu sedang berjalan.

“Pembersihan dan pemulihan hanya boleh bermula dengan serius selepas kita mengawal keadaan. Pada masa ini, keadaan tidak di bawah kawalan. Tetapi kelihatan cukup di bawah kawalan supaya kita fikir kita boleh menguruskan.”

Rowley berkata sementara ini, Shell sedang membantu usaha tindak balas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.