Travis King Telah Dikembalikan ke AS—Tetapi Kesnya Masih Menjadi Pengingat Aktif tentang Kerosakan Diplomatik Rasisme

a television showing a news broadcast featuring a photo of U.S. soldier Travis King

Pada 27 September, Askar Swasta Travis King telah dikembalikan ke AS dari Korea Utara selepas penjara selama dua bulan. Pada Julai, imej King berlari merentasi Zon Demarkasi Korea Utara mengejutkan penonton di seluruh dunia. Tindakan King menyebabkan malu yang besar bagi tentera AS—yang menghantar beliau ke Lapangan Terbang Incheon untuk dipulangkan ke AS selepas beberapa kesalahan tingkah laku berulang kali—dan kepada pentadbiran Biden, tepat pada masa ketegangan dengan Korea Utara, Rusia, dan China sudah membuat AS terdedah kepada kritikan asing.

Butir-butir kes ini kekal samar, tetapi jelas bahawa King telah menyeberang ke Korea Utara secara sukarela. Kerajaan Korea Utara menggunakan insiden ini untuk mengkritik diskriminasi kaum di Amerika, melaporkan pada Ogos bahawa “penganiayaan dan diskriminasi kaum yang tidak manusiawi” dalam tentera AS dan masyarakat AS secara keseluruhan adalah alasan untuk pengkhianatan King.

Daripada kumpulan 21 orang yang memutuskan untuk kekal, tiga orang adalah berkulit hitam. Kerajaan China dengan cepat memanfaatkan fakta ini untuk meyakinkan negara-negara yang sedang dekolonisasi di Afrika dan Asia bahawa komunisme lebih sesuai untuk memberikan kesetaraan sebenar. Seperti yang dikatakan Adams kepada para tawanannya ketika POW, “Saya tidak mahu kembali ke Amerika kerana saya berharap untuk kehidupan yang lebih baik daripada yang saya tinggalkan di Amerika Syarikat.” Pegawai China menyalin ulasan dan segmen tulisan Adams ke dalam risalah propaganda mereka.

Di rumah, media memperolok-olokkan Adams, mengabaikan usahanya untuk mendedahkan rasism sistemik dan lebih memfokuskan kepada bagaimana dia mewakili krisis kejantanan dengan pengkhianatan kepada negaranya. Pada tahun 1957, Eugene Kinkead, editor The New Yorker, menyalahkan pengkhianatan sedemikian kepada “kelembutan baru,” “akibat kegagalan baru dalam zaman kanak-kanak dan latihan remaja bagi lelaki muda kami.” Newsweek memanggil Adams dan rakan sejawatnya “lebih bersatu oleh homoseksualisme daripada komunisme,” dan bahkan akhbar hitam Afro-American menghina mereka sebagai “pengadu” (istilah yang disimpan untuk lelaki lemah, efeminat).

Bahasa sedemikian mengiluminasikan cara di mana Semarak Merah mengaitkan komunisme, hak awam, dan homoseksualiti untuk menjustifikasi diskriminasi kaum dan seksual serta menghalang gerakan keadilan sosial. Sebagai contoh, Chicago Defender melaporkan bahawa komunis menggunakan “latihan khas dalam minoriti” untuk mencipta sekutu dalam AS, manakala Jawatankuasa Aktiviti Anti-Amerika Rumah (HUAC) secara terang menetapkan organisasi hak awam selatan sebagai “barisan hadapan komunis”.

Mengaitkan hak awam dengan komunisme berfungsi sebagai alat yang berkuasa bagi pemisah kaum selatan, yang mendapati bahawa red-baiting berjaya memobilisasi rintangan besar-besaran terhadap undang-undang persekutuan penting dan keputusan mahkamah persekutuan yang tertumpu pada kesamarataan kaum, seperti keputusan Mahkamah Agung 1954 Brown v Board of Education. Kuasa pengaitan komunisme terhadap pendapat awam begitu kuat sehingga pada tahun 1965, apabila Martin Luther King Jr. memimpin beribu-ribu penunjuk perasaan tidak ganas merentasi Jambatan Edmund Pettus di Selma, Ala., mereka melalui 200 bilik papan tanda raksasa yang dikomisikan oleh kumpulan sayap kanan, cuba mengkritik King dengan menuduhnya mengambil bahagian dalam “Sekolah Latihan Komunis”.

Apabila Perang Vietnam memanas pada tahun 1964, Adams mengambil bahagian secara terus dalam propaganda komunis, dengan merakamkan siaran kontroversi untuk Barisan Pembebasan Kebangsaan Vietnam di Beijing. Dia terdorong bertindak balas kerana takut Vietnam sekali lagi akan melihat “ramai hitam miskin dihantar ke tanah asing jauh untuk dibunuh” seperti yang dilihatnya di Korea. Disiarkan melalui Radio Hanoi, dengan pengeras suara di barisan hadapan Vietnam untuk sampai ke tentera AS, Adams mendesak askar hitam untuk “pulang dan berjuang untuk kesamarataan di Amerika.”

Akhirnya Adams menjadi tidak berpuas hati dengan prospek kesamarataan di China. Pada tahun 1966, dia kembali ke rumah di Memphis bersama isterinya yang berketurunan Cina dan dua orang anak dan akhirnya membuka tujuh restoran Cina. Walau bagaimanapun, ia bukanlah kedatangan yang hangat. Adams terpaksa mengelakkan sekumpulan “orang putih marah” di stesen keretapi Memphis, dan media tempatan dan kebangsaan enggan mencetak desakannya bahawa, pada tahun 1954, China adalah tempat yang lebih baik untuk tinggal kerana rasism di AS. Sebaliknya, mereka hanya mencetak pujian beliau terhadap China dan terus menetapkan beliau sebagai pengkhianat. Adams juga dipanggil untuk memberi keterangan di hadapan HUAC, dan menghadapi seruan untuk tuduhan pengkhianatan akibat siarannya di Radio Hanoi. Tetapi beliau tidak pernah meminta maaf atas tindakannya. Dalam memoarnya beliau meletakkan keputusannya untuk kekal di China sebagai penghayatan ke-Amerikaannya dan haknya untuk mengejar kesamarataan kaum dan bukannya pengkhianatan terhadapnya.

Itulah sebabnya orang lain yang mengejar keadilan kaum terus membentuk hubungan dengan rejim komunis. Pada tahun 1969, contohnya, Ketua Hal Ehwal Antarabangsa Parti Panther Hitam, Eldridge Cleaver, pergi ke Pyongyang untuk seminar jurnalisme anti-imperialis, dan akhirnya mengambil prinsip kemandirian Korea Utara sebagai model strategik untuk menganjurkan dalam AS. Korea Utara, menurut Cleaver, adalah “syurga sosialis.” Sebagai balasan, kerajaan Korea Utara gembira mengaitkan dirinya dengan Panthers, kerana menyokong agenda anti-imperialisme dan anti-AS mereka.

Hari ini, Korea Utara masih menggunakan contoh rasism di AS sebagai makanan hubungan awam, terutamanya semasa gerakan Nyawa Hitam Penting dan khususnya berikutan pembunuhan George Floyd oleh pegawai polis pada 2020. Walau bagaimanapun, walaupun dalam konteks ini, pengusiran Travis King menunjukkan bahawa iklim global telah berubah di kedua-dua belah pihak. Tidak seperti pada tahun 1960-an dan 70-an, apabila faedah strategik mengaitkan diri dengan Korea Utara lebih berat daripada negatifnya bagi kumpulan kiri AS, inisiatif solidariti hari ini telah beralih daripada terlibat dengan diktator brutal negara itu. Bagi Korea Utara pula, kesulitan logistik dan diplomatik menjadi tuan rumah seorang askar AS—dan tuduhan mungkin menyimpannya sebagai tawanan perang—tidak lagi lebih berat daripada potensi propaganda.

Walaupun begitu, kes Travis King sekali lagi telah membawa isu rasism dalam tentera ke permukaan. Walaupun tindak balas pentadbiran Biden adalah cepat dan diplomatik—mereka tidak pernah mengutuk King dalam kenyataan rasmi—skandal global yang dipicu kes King mengingatkan kita bahawa rasism masih memerlukan pembetulan yang mendesak, baik dalam angkatan bersenjata mahupun di luar. Fakta kekal bahawa, walaupun dasar demokrasi yang menyatakan “semua manusia dicipta sama”, kesamarataan tidak pernah menjadi kenyataan di AS. Realiti ini pada masa yang sama merupakan tragedi domestik dan liabiliti antarabangsa. Konsep demokrasi di AS sebagai satu konsep telah terikat dengan idea berkaum putih, satu fakta yang lawan-lawannya—dari Iran hingga China sehingga Korea Utara—terus memanfaatkan untuk menghalang kesahan AS di pentas antarabangsa untuk keuntungan mereka sendiri.

Suzanne Enzerink ialah profesor pembantu kajian Amerika di Universiti St. Gallen, Switzerland. Dibuat oleh Sejarah membawa pembaca melampaui tajuk berita dengan artikel yang ditulis dan disunting oleh sejarawan profesional.Pelajari lebih lanjut tentang Dibuat oleh Sejarah di TIME di sini.