TONTON: Serangan dron Ukraine cipta bola api besar ketika Kyiv terus menyerang tenaga Rusia, kilang senjata

(SeaPRwire) –   Sebuah “pesawat jenis UAV” Ukraine pada Selasa menyerang sebuah kilang yang didakwa mengumpul drone, menyebabkan kebakaran besar selepas impak.

“Pagi ini, perindustrian republik di Yelabuga dan Nizhnekamsk diserang drone,” kata Rustam Minnikhanov, pemimpin republik autonomi Tatarstan Russia dalam satu pos di saluran Telegramnya.

“Tiada kerosakan serius, proses teknologi kilang tidak terganggu,” tambah Minnikhanov.

Video menangkap saat sebuah drone memasuki kilang berhampiran Yelabuga di kawasan Tatarstan kira-kira 600 batu dari sempadan Ukraine di Russia, menyebabkan letupan besar. Sumber Russia menyatakan drone itu menyerang asrama pekerja berhampiran kilang, dengan dua atau tiga drone menyerang kemudahan itu keseluruhannya yang mencederakan sekurang-kurangnya tujuh orang, menurut Radio Free Europe.

Tiada pihak secara rasmi yang mengaku bertanggungjawab terhadap serangan itu, tetapi laman Ukraine di Kyiv mendakwa bahawa serangan itu dianjurkan oleh Pengarah Utama Perisikan Pertahanan Ukraine (GUR), lapor The Guardian.

“Apabila kami menawan Kyiv maka kekacauan dengan drone akan berakhir. Sementara itu, kami akan terus menangkis serangan pengganas [ini],” kata Andre Kartapolov, ketua jawatankuasa pertahanan di Duma Russia.

Yelabuga merupakan bahagian zon ekonomi khas Alabuga di Russia, menganjurkan lebih 20 perusahaan perindustrian, termasuk kejuruteraan kimia dan mekanikal, manakala Nizhnekamsk merupakan rumah kepada kilang penapisan minyak besar.

Ukraine telah berusaha untuk menyakiti ekonomi dan menghadkan bekalan kepada tentera, meminta Amerika Syarikat supaya menghentikan serangan kepada infrastruktur tenaga Russia, lapor The Financial Times.

Kedua-dua perkhidmatan keselamatan negeri Ukraine SBU dan pengarah perisikannya GUR telah mengakui, dan serangan yang semakin berani ini telah “mengecewakan” Putih Rumah, kata seorang individu kepada FT, dengan kebimbangan Russia mungkin membalas terhadap kemudahan tenaga Barat.

Zon Ekonomi Khas Alabuga mendakwa drone itu mempunyai “peralatan” dari negara-negara NATO, tetapi tidak menyediakan bukti.

“Kami tidak menggalakkan atau membolehkan serangan di dalam Russia,” kata seorang jurucakap NSC kepada Digital berkata mengenai serangan terkini.

Serangan berubah-ubah ini merupakan sebahagian daripada strategi berkembang Ukraine terhadap Russia selepas serangan darat gagal menghasilkan dividen yang dijangka tahun lepas.

Ukraine cuba untuk mengubah keadaan dengan menggunakan serangan drone terhadap infrastruktur dan sehingga beberapa pembunuhan berani terhadap peribadi Russia, termasuk dengan drone pada Mei 2023.

Sebaliknya, Ukraine mencapai kejayaan terbesar di tentera laut, menolak balik Tentera Laut Hitam Russia dari pantai dan memaksa kapal-kapal timur jauh dari kemudahan penting.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.