Tonton: House of Tulip, sebuah Dokumentari Pendek Mengenai Bahaya Menjadi Trans di Amerika

Pada permulaan House of Tulip, sebuah dokumentari pendek arahan Cydney Tucker, kita bertemu Mariah Moore, seorang aktivis hak transgender di New Orleans, ketika dia memimpin mesyuarat tentang perancangan kehidupan, dan secara khusus, tentang arahan perubatan termaju dan membuat rancangan untuk kematian sendiri. Adegan itu mengingatkan bahawa kematian sentiasa terlintas dalam fikiran masyarakat trans.

House of Tulip adalah tempat perlindungan perumahan pertama Louisiana yang menyediakan kediaman semata-mata untuk orang transgender dan nonkonformis gender. Filem ini mengikuti Moore ketika dia bertanding untuk majlis bandaraya dan memperkenalkan penonton ke rumah yang hangat dan menyokong yang dia dan orang lain tumbuhkan di House of Tulip. Dokumentari pendek ini menonjolkan bahaya menjadi trans di Amerika hari ini, tetapi ia juga menerangi keindahan dan sistem sokongan yang juga dicipta.

Berikut adalah soalan dan jawapan dengan pengarah filem, Cydney Tucker, dan aktivis trans Mariah Moore, telah diedit untuk panjang dan kejelasan.

TIME: Bagaimana anda memutuskan untuk memberi tumpuan kepada House of Tulip sebagai cara untuk meneroka subjek senjata di Amerika?

TUCKER: Louisiana mempunyai salah satu kadar keganasan senjata tertinggi di Amerika Syarikat. Ini disebabkan oleh kurangnya perundangan dan undang-undang senjata yang longgar. Digabungkan dengan undang-undang anti-trans dan agenda anti-trans yang secara aktif terus berlaku di beberapa negeri, itu secara harfiah resipi untuk kematian ribuan orang.

Ketika saya mula mendekati kisah ini – kisah peningkatan kadar pembunuhan di kalangan individu transgender dan non-binari – saya meneliti data statistik yang mengelilingi kadar keganasan terhadap individu TGNC (Transgender dan nonkonformis gender). Serta-merta saya melihat corak. Pakar mengatakan bahawa individu trans dibunuh pada kadar yang sebanding dengan wabak. Apa yang lebih menakutkan ialah bahawa mereka tidak semuanya dilaporkan. Jadi kita benar-benar tidak tahu apa yang tidak kita ketahui, dan itu kerana banyak faktor termasuk penamaan semula mayat/kesilapan pengenalan individu dan kekurangan pelaporan tempatan/kebangsaan tentang pembunuhan.

Kedua dalam penyelidikan saya, saya mendapati bahawa senjata terus menjadi kaedah nombor satu yang digunakan untuk menargetkan individu TGNC. Jadi perkara-perkara ini digabungkan membawa saya untuk melihat Louisiana, yang akhirnya bagaimana saya menemui House of Tulip – satu-satunya organisasi non-profit transgender di negara ini yang mewujudkan tempat perlindungan perumahan untuk memerangi ini.

Saya tahu dengan mengikuti para pengasas selama setahun, saya dapat menyentuh dan menginsankan cerita yang lebih besar tentang menjadi trans di negara selatan seperti Louisiana – harapan dan bahayanya.

Keganasan senjata telah menjadi begitu dipintal dalam DNA tempat itu, sehingga hampir semua orang yang saya temui di New Orleans mempunyai cerita keganasan senjata. Penerbit filem kami, Zaferhan Yumru, yang tempatan ke New Orleans pada masa itu, terlepas dua tembakan dalam tempoh dua minggu ketika kami mengambil gambar. Jadi ya, keganasan senjata adalah ancaman yang sangat nyata di New Orleans dan negeri Louisiana secara keseluruhan.

TIME: Mariah, filem bermula dengan anda berkongsi pengumuman kematian rakan-rakan anda yang telah meninggal dunia. Ia mengingatkan betapa bahayanya menjadi seorang wanita trans di Amerika, terutamanya seorang wanita trans Hitam. Apakah kemahiran daya tahan yang dibina oleh komuniti trans untuk menangani ancaman keganasan yang konstan?

MOORE: Saya tidak fikir ada kemahiran. Kami hanya membina imuniti dan kebas. Apabila kami mendengar seseorang yang kami kenali diambil daripada kami akibat keganasan senjata, atau keganasan fizikal, atau apa-apa jenis ketidaksamaan berkaitan pendapatan dan penjagaan kesihatan seperti kematian berkaitan AIDS, kami kebas, jadi kami tidak mengakuinya sehingga kami dipaksa.

Saya berharap orang sedar bahawa keganasan senjata memberi kesan kepada semua orang, terutamanya golongan muda kita. Dalam komuniti kami, kami sudah hidup dalam ruang kelangkaan dan di bawah garis kemiskinan, dan pengalaman ini (keganasan senjata) diperkuat oleh kemiskinan, terutamanya dalam komuniti trans Hitam.

Anda tidak boleh mula peduli hanya apabila anda kehilangan anak akibat keganasan senjata atau ahli keluarga akibat isu penjagaan kesihatan, kita perlu peduli dari teras kita, dari hati kita.

TIME: Filem ini mengingatkan betapa bahayanya menjadi seorang wanita trans di Amerika, terutamanya seorang wanita trans Hitam. Bagaimana ia mempengaruhi cara anda mendekati subjek untuk filem?

TUCKER: Saya tahu sebaik sahaja saya memutuskan untuk membuat filem ini bahawa saya perlu mendekati dengan berhati-hati dan prihatin. Saya mahu mempunyai strategi pembuatan filem berinformasi trauma yang akan bermula dari pembangunan dan terus ke pasca produksi.

Dari tempat saya duduk sebagai kolaborator dalam mencipta filem ini dan menghabiskan banyak masa yang saya lakukan dengan wanita luar biasa ini, ya, anda sedar bahawa kematian sangat mengingatkan dan menjadi tokoh dalam kehidupan mereka. Jika mereka tidak diancam atau diganggu kerana identiti mereka, seseorang yang dekat dengan mereka yang mereka kenal atau cintai diserang dan/atau dibunuh kerananya. Mariah secara harfiah berkata dalam filem bahawa dia boleh mati pada bila-bila hari. Dia tahu ini, dan ini bukan semata-mata kerana dia menjadi menonjol dalam bidang politik atau aktivismenya, tetapi kerana identiti dan semua undang-undang anti-trans dan kebencian yang membakar masyarakat kita. Saya tidak tahu jika ada cara untuk mengatasinya. Tiada siapa yang harus hidup dalam ketakutan bahawa hari mana pun boleh menjadi hari terakhir mereka, atau bahawa orang yang berkongsi identiti mereka sering tidak hidup melebihi usia 30 tahun. Saya fikir salah satu perkara paling menyentuh yang sering dikatakan oleh Mariah dan Milan adalah bahawa mereka ingin bekerja keluar dari pekerjaan mereka. Pada akhirnya, mereka tidak mahu ada keperluan untuk organisasi seperti House of Tulip. Tidak sepatutnya ada tempat perlindungan perumahan. Dan itu benar-benar tinggal dengan saya.

TIME: Mariah, Mengapa anda melihat jawatan yang dipilih sebagai tempat untuk memberi kesan?

MOORE: Perwakilan penting. Dan bagi saya bertanding untuk jawatan, itu menginsankan saya dan menghantar mesej bahawa kami layak suara dan kesaksamaan membuat keputusan.

Filem ini disokong oleh TIME Studios dan Sundance Institute Documentary Film Program dengan sokongan Kendeda Fund, sebagai sebahagian daripada siri dokumentari pendek yang membincangkan isu keganasan senjata di Amerika.