Tom Emmer Menjadi Calon Ketiga Speaker Dewan Perwakilan Rakyat Sejak Pengunduran Kevin McCarthy

Speaker Election Oct 24

Pada mesyuarat yang terbahagi oleh ketegangan ideologi dan konflik peribadi, Ahli-ahli Parlimen Republikan di Dewan pada Selasa lalu telah menamakan Ahli Parlimen Tom Emmer dari Minnesota sebagai calon Pengerusi Dewan Republikan yang baharu, menjadikannya orang ketiga yang memegang jawatan itu sejak Kevin McCarthy digugurkan tiga minggu lalu.

Dan seperti Reps. Steve Scalise dan Jim Jordan sebelum ini, Emmer, Whip Majoriti Dewan, mendapat sokongan majoriti Ahli Parlimen Dewan Republikan tetapi jauh kurang daripada 217 undi yang diperlukan untuk memastikan jawatan Pengerusi Dewan.

Undian penting untuk menamakan calon Emmer diikuti lima pusingan undian rahsia yang melibatkan sembilan calon Republikan. Akhirnya, Emmer menewaskan pesaing terdekatnya, Rep. Mike Johnson dari Louisiana, dengan undian 117 berbanding 97.

Kemenangan sempit beliau di belakang tabir hanya memperdalam jurang yang kelihatan dalam Parti Republikan, meninggalkan ketidakpastian keupayaannya untuk mendapatkan majoriti di Dewan. Dalam undian berasingan pada hari Selasa, 26 Ahli Parlimen Republikan mengatakan mereka tidak akan mengundi Emmer di Dewan, menunjukkan beliau perlu memenangi semula sekurang-kurangnya 21 orang daripada mereka untuk mencapai 217 undi.

Walaupun mengambil kedudukan sebagai calon perpaduan, Emmer telah mengalami kesukaran untuk mengatasi kritikan dari sayap kanan yang mendakwa beliau tidak cukup menyokong bekas Presiden Donald Trump, kerana beliau antara sedikit calon Pengerusi yang tidak membantah pengesahan kemenangan Presiden Joe Biden pada pilihan raya 2020 di sekurang-kurangnya satu negeri pada 6 Januari 2021. Bulan lepas, sekutu Trump memberitahu TIME bahawa Trump, yang mempunyai keunggulan besar dalam hampir kesemua kajian pendapat utama Republikan bagi pilihan raya presiden tahun depan, akan sukar bekerjasama dengan Emmer sekiranya beliau memenangi penggal kedua sebagai presiden tahun depan.

Selain itu, sesetengah moderat dalam persidangan menyatakan ketidakpuasan hati dengan kegagalan Emmer menyokong usaha sementara untuk memberi kuasa kepada Pengerusi bertindak, Rep. Patrick T. McHenry dari Carolina Utara, bagi membolehkan Dewan menangani perkara penting sementara pertikaian kepimpinan berlangsung.

Seorang konservatif arus perdana, Emmer, 62 tahun, telah menjadi Ahli Parlimen sejak 2015 dan tahun lepas telah dipilih sebagai Whip Majoriti GOP, kedudukan ketiga tertinggi dalam kepimpinan Republikan Dewan, dalam pertandingan tiga penjuru yang sengit. Semasa pilihan raya separuh penggal 2022, beliau mengetuai Jawatankuasa Kempen Nasional Republikan, NRCC, cabang utama GOP yang bertanggungjawab untuk memilih Ahli Parlimen Republikan ke Dewan, apabila parti itu meraih kurang kerusi daripada dijangka tetapi masih memenangi majoriti sempit di Dewan.

Emmer baru-baru ini mengatakan Trump merupakan “sekutu hebat” dan mengkritik beberapa pendakwaan jenayah terhadap bekas Presiden itu sebagai “penyalahgunaan kuasa.” Tetapi beliau tidak menyokong calon Trump atau mana-mana calon lain untuk bertanding menentang Joe Biden pada 2024.

Dewan terus terkunci sejak 3 Oktober apabila sekumpulan Republikan sayap kanan bersama-sama Ahli Parlimen Demokrat memaksa undian untuk menggugurkan McCarthy dari jawatan Pengerusi Dewan. Sejak itu, GOP telah berjuang untuk bersatu di sebalik pengganti, sementara konflik antarabangsa terus meningkat dan penutupan kerajaan berkemungkinan berlaku jika Kongres tidak bersetuju mengenai peruntukan menjelang pertengahan November.

Jalan terus untuk Emmer masih tidak pasti. Undian lantikan Pengerusi Dewan baharu mungkin berlaku awal petang ini juga, tetapi jurang yang masih wujud dalam parti itu mungkin meninggalkan Republikan dalam keadaan yang sama selama berminggu-minggu – beberapa undi sahaja daripada memilih Pengerusi baharu. “Kita akan berbincang, di mana beliau akan meminta orang datang ke mikrofon dan menerangkan, anda tahu, apakah kedudukan anda,” kata Ahli Parlimen Texas Randy Weber kepada pemberita mengenai rancangan untuk mesyuarat kawalan Republikan yang berlarutan. Apabila ditanya berapa lama proses itu akan mengambil masa, beliau menjawab: “Sehingga pagi esok, mungkin, kedengarannya. Saya hanya mahu tahu adakah beliau akan menyediakan tilam, roti canai dan kopi.”